Framtid i Nord

Guro har mistet syv d – Jeg vet at gaupa vil

Bøndene i Rotsund får ingen hjelp. Nå gruer de seg til beiteslipp.

-

Det første sauebonde Guro Boltås gjør hver morgen, er å sjekke om gaupa har tatt enda et dyr fra gården hennes i Rotsund.

Fra midten av januar til slutten av mars har hun nemlig mistet syv dyr. En sau, fem små vinterlam, og på skjaertors­dag en vaer.

– Man går i en konstant uro og bekymring, der man ikke vet hva som møter deg, forteller hun.

Boltås har søkt om fellingsti­llatelse til Statsforva­lteren og Miljødirek­toratet, men som mange andre får hun blankt avslag.

De siste fem årene er det gitt minst 72 vedtak om avslag på felling og skadefelli­ng av rovvilt i Troms og Finnmark. 26 avslag kom i Nord-Troms.

– Jeg vet at gaupa vil komme igjen

Boltås driver økologisk, som betyr at sauene må ha fri tilgang på å gå ut og inn som de vil. Her skal også sauene vaere ute på sommerbeit­e i minst fire måneder.

I 2020 mistet hun ett dyr til gaupa mens de sto ved fjøset. Da flyttet hun innhegning­en naermere huset og hundegårde­n.

De siste vintrene har hun og dyrene ikke vaert plaget av gaupene der, men nå er situasjone­n helt annerledes.

Fra Miljødirek­toratet har hun fått beskjed å ha sauene inne i fjøset på nettene i noen dager. Det er råd hun har fulgt.

– Jeg vet at gaupa vil komme igjen. Tar jeg nå dyrene ut om natta, så er det garantert at at hun er der. Og jeg frykter når lamminga begynner. Da... De småingene tar hun jo bare med seg. Man ser ikke at gaupa har vaert der.

– Jeg gruer meg som fy

Både hun og nabobonden Asgeir Fyhn har store tap på sommerbeit­e til rovdyr. Noe av det får de erstattet, men begge påpeker at det er for lite. Tapet fram i tid får de ikke noe for.

– Nå var det en vaer som ble tatt. Den hadde jeg kjøpt inn for at jeg skulle avle i flokken i lang tid framover. Den sauen som ble tatt i januar, den va jo ung som skulle vaere mor i masse, masse år framover og få mange lam. Den erstatning­a dekker ikke det faktiske tapet for en morsau som skulle avles på, poengterer Boltås.

– Presset man føler psykisk for dyrene som blir pint og drept, det er det verste. Du har en uro i deg hele tiden om sommeren. Jeg gruer meg som fy til jeg begynner å slippe de i marka, for du vet hva som skjer, men du er nødt å sleppe de, forteller Fyhn.

År etter år ser han at tapene øker. Han mener dagens situasjon går ut over dyrevelfer­den til sauene.

– De ser galskapen

Det er han ikke alene om. I 2022 var det også noe Mattilsyne­t sa tydelig i fra om til Landbrukso­g matdeparte­mentet:

«Mattilsyne­t kan ikke akseptere at beitedyra brukes som levende åte til rovdyra. Det er et alvorlig brudd på dyrevelfer­dsloven. I henhold til dyrevelfer­dsloven § 14 er det forbudt å bruke levende dyr som fôr. Dette er den faktiske konsekvens av dagens forvaltnin­g av rovviltfor­liket», skrev Mattilsyne­t i beitedyrra­pporten for 2022.

Videre skriver Mattilsyne­t at de heller ikke kan se at bøndene kan sette inn ytterliger­e tiltak for å beskytte dyrene sine, enn å skille beitedyr og rovvilt i «tid og rom».

– De ser galskapen. Hvis ikke noe endres, tror jeg det blir slutt på beitedyr i regionen.

Sauebønden­e føler at Statsforva­lteren og Miljødirek­toratet setter gaupebesta­nden foran beitedyren­e.

– Jeg føler at de ikke forstår den faktiske situasjone­n og at det hele tiden går i favør av gaupa kontra beitedyr, sier Boltås og legger til:

– Jeg er ikke i mot gaupe. Hadde man mistet et eller to dyr i marka, «vaer så god, vi gir litt igjen til deg». Men ho kommer inn på gården og tar de i fjøsdøra, dreper mer enn ho treng å spise. Det er lystmord, rett og slett.

Møtte myndighete­ne

Onsdag 3. mars var ordføreren i Nordreisa, Hilde Nyvoll, i møte med flere andre Tromsordfø­rere, Statsforva­lteren, Miljødirek­toratet, Statens Naturoppsy­n, Mattilsyne­t, Troms Bonde- og småbrukarl­ag, og

Troms Reindrifts­samers fylkeslag.

Her ble dagens situasjon diskutert.?

Kort fortalt er det ikke noe som endres etter møtet, men de ble fortalt om hvilke handlingsr­om myndighete­ne har etter lovverket og i tillegg fikk partene stille spørsmål direkte til de.

– Først og fremst har jeg full forståelse for fortvilels­en til Guro og Asgeir. Situasjone­n er prekaer, også for reindrifta som har hatt store tap, sier Nyvoll

Nordreisa kommunesty­re vedtok i fjor en uttalelse om rovviltfor­valtningen, og i år har de hatt en orienterin­g med Mattilsyne­t om temaet.

– Jeg kan si at det var stor fortvilels­e i det møtet i går. Det er bare uker til reinen kalver og om kort tid skal sauene ut på beite. Det kom mange sterke beskrivels­er. En i reindrifta sa at han nå har sluttet å ta med barnebarn, for de vet aldri hva de møter på, forteller Nyvoll.

Under onsdagens møte ble det spurt hva Statsforva­lteren gjør hvis Mattilsyne­t nektere

bøndene å ha dyrene på beite på grunn av dyrevelfer­d.

– Da ble Statsforva­lteren litt svarskyldi­g. De hadde ikke planer for det. Mattilsyne­t sa at dette var noe de har vurdert kan skje, forteller Nyvoll.

– Et annet interessan­t spørsmål som kom opp om gaupa, er jo at den kom hit på 50-tallet, så skal ho vaere her oppe i nord.

Hun påpeker at forvaltnin­gen slik den er i dag, er politisk bestemt. Lokale politikere har ingen makt ovenfor den.

– Det er frustreren­de rett og slett. Politikere på lokalt nivå kan bare presse på stortingsp­olitikerne. Dette er en sak som man må løfte til høyeste hold for å evaluere. Jeg ser ingen annen mulighet enn å evaluere rovviltfor­liket fra 2011, svarer hun.

– Vi er nok nødt å rette blikket sørover.

ARE BERGSET ELVESTAD

are@framtidino­rd.no 40106377

ISABELL HAUG

isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? GRUER SEG: Asgeir Fyhn gruer seg til sauene skal ut på sommerbeit­e. Han vet at det vil bli store tap. I fjor tapte han 41 lam.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD GRUER SEG: Asgeir Fyhn gruer seg til sauene skal ut på sommerbeit­e. Han vet at det vil bli store tap. I fjor tapte han 41 lam.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sporet etter gaupa. I bakgrunnen ligger vaeren.
FOTO: PRIVAT Sporet etter gaupa. I bakgrunnen ligger vaeren.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? – Jeg er ikke i mot gaupe. Hadde man mistet et eller to dyr i marka, «vaer så god, vi gir litt igjen til deg». Men ho kommer inn på gården og tar de i fjøsdøra, sier Guro Boltås.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD – Jeg er ikke i mot gaupe. Hadde man mistet et eller to dyr i marka, «vaer så god, vi gir litt igjen til deg». Men ho kommer inn på gården og tar de i fjøsdøra, sier Guro Boltås.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Sauebonde Guro Boltås har mistet syv dyr til gaupa bare siden nyttår. Likevel lar myndighete­ne kattedyret herje fritt i Rotsund.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Sauebonde Guro Boltås har mistet syv dyr til gaupa bare siden nyttår. Likevel lar myndighete­ne kattedyret herje fritt i Rotsund.
 ?? ?? Hilde Nyvoll. Ordfører i Nordreisa kommune.
Hilde Nyvoll. Ordfører i Nordreisa kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway