Framtid i Nord

Lyngsvaeri­ngene bruker fortsatt Like mye vann: – Vi trenger regn

Innbyggern­e i og rundt Lyngseidet bruker omtrent like mye vann som før kommunen gikk ut med oppfordrin­g om å spare.

- MARIUS HOE

Det forteller teknisk sjef Kåre Fjellstad. Torsdag er det fortsatt ingen bedring av vannsituas­jonen i drikkevann­skilden Gjerdelva. Gårsdagens snøfall hjalp ikke på.

– Vi trenger mildvaer og gjerne regn for at det skal hjelpe, men samtidig er nedslagsfe­ltet i høyden, så mildvaer nede i bygda hjelper ikke fryktelig mye. Vi vurderer situasjone­n fra dag til dag. Det ser ut til at det enda går bra, men om det ikke skjer noe i naermeste fremtid, må vi gjøre noe, sier Fjellstad.

Må vurdere hvem som kan miste vannet

Tiltaket Fjellstad sikter til er vannavsten­gning i enkelte soner. Hvilke soner som kan bli berørt er ikke bestemt.

Vannverket forsyner husstander fra Geitnes i sør til Kjosen i vest og Rottenvik i nord. Området teller omtrent 800 fastboende, et sykehjem, skole og barnehage, samt ulike bedrifter. En mengde tilreisend­e turister kommer på toppen.

– Vi må se på hvor det monner mest, samtidig som vi må ta hensyn til utsatte brukere, institusjo­ner og virksomhet­er,

sier Fjellstad.

Onsdag avviste utbyggings­leder i Hywer, Magnhild Roe, spekulasjo­ner om at kraftverku­tbyggingen i Gerdelva, spesifikt arbeidet med å legge elva i rør, var årsaken til det lave tilsiget av vann. Reservevan­nsløsninge­n er ikke operativt enda,

fortalte hun.

Fjellstad gjentar budskapet. – Dagens situasjon med vannforsyn­ingen har ingenting med utbygginge­n å gjøre. Det hadde vaert samme ståa uten den. Det har vaert tørt og kaldt lenge og noe lignende skjedde for en syv åtte år siden. Dette er

ikke ukjent og det er derfor vi vil bygge ut en ny og stabil vannforsyn­ing.

Jobber med ny vannforsyn­ing

Lyngseidet skal etter planen forsynes med vann fra Kvalvikelv­a sør for Lyngseidet i fremtiden. Dette arbeidet er

estimert til å koste 42 millioner kroner, men overskride­lser er forventet. Investerin­gen skal sannsynlig­vis dekkes inn over vannavgift­en.

Fjellstad forteller hvor saken står i dag:

– Vi jobber med det. Målet er å legge det ut på anbud i år, men trasévalg og avtaler med grunneiere er ikke avklart. Vi har kommet til enighet med eierne av vannverket.

– Hvorfor ser man ikke samme problemati­kk i Kvalvikelv­a som i Gjerdelva?

– Nedslagsfe­ltet på Lyngseidet er bare en tredjedel av det i

Kvalvika. Det er rett og slett mer areal å samle vann på og dermed mer vann i elva, sier Fjellstad. marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Lyngen kommune overvåker situasjone­n daglig. Vannavsten­gning i enkelte soner kan iverksette­s om vaergudene ikke spiller på lag.
FOTO: MARIUS HOE Lyngen kommune overvåker situasjone­n daglig. Vannavsten­gning i enkelte soner kan iverksette­s om vaergudene ikke spiller på lag.
 ?? ?? Gjerdelva, som forsyner Lyngseidet og omegn med vann, blir mindre og mindre. Sparetilta­k har ikke hatt ønsket effekt.
Gjerdelva, som forsyner Lyngseidet og omegn med vann, blir mindre og mindre. Sparetilta­k har ikke hatt ønsket effekt.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Lyngseidet vannverk.
FOTO: MARIUS HOE Lyngseidet vannverk.
 ?? ?? TØRT OG KALDT:
TØRT OG KALDT:
 ?? FOTO: MARIUS HOE ??
FOTO: MARIUS HOE
 ?? ??
 ?? FOTO: ARKIV ?? Teknisk sjef i Lyngen kommune, Kåre Fjellstad, forteller at man ikke merker et mindre forbruk etter at abonnenten­e ble bedt om å spare på vannet.
FOTO: ARKIV Teknisk sjef i Lyngen kommune, Kåre Fjellstad, forteller at man ikke merker et mindre forbruk etter at abonnenten­e ble bedt om å spare på vannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway