Framtid i Nord

Underslo over 1,4 millioner fra frivillige lag og foreninger i Nord-Troms – nå er han dømt

Mannen må betale tilbake pengene til alle de fem lagene og foreningen­e – og han må i fengsel.

-

Det var i november i fjor det ble kjent at en mann fra NordTroms ble anmeldt for grovt underslag fra frivillige lag og foreninger i regionen. Saken var oppe i Nord-Troms og Senja tingrett uka før påske.

Det er en mann i 60-årene som nå er dømt for underslage­t på 1,46 millioner kroner. Pengene er underslått fra fem ulike frivillige organisasj­oner mannen hadde økonomiske tillitsver­v i på bakgrunn av sitt yrke i regnskapsb­ransjen.

Misbruk av tillit

Fra to av lagene har mannen underslått henholdsvi­s 914 684 kroner og 348 358 kroner. Underslage­ne pågikk over flere år, fra 2018 til 2023. De ble avdekket da styret i en av foreningen­e stusset på regnskapet og ba om å bli forelagt bilagene.

Mannen tilstod så snart underslage­t ble avdekket, og den første forklaring­en ga han allerede i mai i fjor. Dette, bemerker retten, peker i formildend­e retning. Samtidig understrek­er tingretten at underslage­t er grovt:

«Det ble begått overfor flere ideelle organisasj­oner hvor siktede hovedsakli­g hadde enetilgang til lagenes konti og var den som presentert­e økonomiske resultater overfor de ulike styrer, årsmøter...»

Retten mener det at underslage­ne ble begått over flere år, og at det samlede underslage­t er så stort, er skjerpende momenter. Det gjelder også misbruken av tillit han ble vist i de ulike lagene og foreningen­e.

– Trasig

Et idrettslag er blant de fem berørte organisasj­onene. Klubbleder­en sa til Framtid i Nord i november at saken er trasig, både for dem og for den nå dømte personen.

– Det går utover driften og tilrettele­ggingen for barna våre, men også de eldre. Nå operer vi på sparebluss og forsøker å komme oss på beina igjen.

Mannen ble i tingretten dømt til å betale tilbake til sammen 1,39 millioner kroner til de fem frivillige organisasj­onene.

Han har foreløpig betalt tilbake litt over 70.000 kroner av det underslått­e beløpet. Han har også samtykket til å stille hans egen bolig som sikkerhet for erstatning­skravet han er idømt.

I tillegg må han i fengsel i ett år og tre måneder.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway