Framtid i Nord

Jon-Vidar og Rand i 2018: – Det har a

Høsten 2018 kjøpte ekteparet Jon-Vidar Persen og Randi Bakkehaug Persen Vildenvang gård i Nordreisa.

- MARTHINE FRANTZEN DALVIK marthine@framtidino­rd.no 96018470

– Det har alltid vaert en drøm å drive gård, sier Randi Bakkehaug Persen.

Også mannen hennes har alltid vaert glad i gårdsarbei­d, så de bestemte seg for å begynne søken etter en gård å kjøpe.

–I mange år så vi etter gårdsbruk. Da vi kom over Vildenvang gård i 2018, så var vi de heldige som fikk kjøpe den, sier Jon-Vidar Persen.

Falt for gårdslivet

Mens man ofte hører om gårder som må legges ned fordi ingen vil ta over, så var ekteparet ivrig etter å drive en.

– Jeg er jo egentlig «født som bonde». Jeg har hatt en interesse for dyr siden jeg var bitteliten. Jeg er ikke født på gård, men jeg vokste opp med naboer som drev med sau.

Margot og Håkon Braastad drev en sauegård i Snemyr, og lot ofte den lille nabojenta få hjelpe til med sauene.

– De ble mine mentorer. Det er der min hovedinter­esse for sau kommer fra. Det er det dyret som ligger mitt hjerte naermest.

På gården til Braastad fikk Bakkehaug Persen vaere med på mye spennende arbeid.

– Jeg fikk vaere med på lamming, sanking av sau på høsten og slåtting og hersing av høy fra jeg var ganske liten. Og da jeg ble litt eldre fikk jeg lov til å pakke rundballer. Det har betydd utrolig mye for meg.

Da hun var i slutten av barneskole­n, så startet hennes naermeste naboer, Rita og Dagfinn Kristianse­n, også opp med sau.

– Da var jeg mye i fjøset sammen med dem, og var med på lamming og alt som har med fjøsstell å gjøre.

Fikk støtte hjemme

Foreldrene hennes har i alle år drevet med betongserv­ice, men de hadde ikke noe imot datterens gårdsinter­esse.

– Foreldrene mine har aldri sagt noe negativt om det. Det var min interesse, og de syntes det var fint at jeg kunne brukte tiden min i naboene sine fjøs.

De har vaert til stor støtte etter at ekteparet kjøpte seg gård.

– De har hjulpet oss veldig mye med utbedring av gårdens bygninger. Og tar ellers i et tak når det trengs i lammingsog sausankert­ida. De og mange i storfamili­en bidrar også når vi trenger det.

Utdannet Agronom

Da hun ble eldre bestemte hun seg for å starte på landbrukss­kolen på Gibostad. Hun ble utdannet agronom, mens mannen jobbet innen bygg og anlegg.

– Det er viktig at det drives med landbruk i nord med tanke på matvareber­edskap i en urolig verden. Jeg ser viktighete­n av at vi har forskjelli­ge typer dyr. Vi er selvforsyn­t med ulike typer kjøtt, egg og potet.

– Og ikke minst nyter hele befolkning­en godt av at dyrene pleier naturlands­kapet. Når skogen gror igjen er det ikke noe hyggelig for verken turistene eller befolkning­en å gå på fjell- og skogsturer eller baerplukki­ng, sier hun.

Nisjeprodu­ksjon

Vildenvang gård ble før 2018 brukt til geiter, men nå bruker ekteparet den til drift av blant annet nisjeprodu­ksjon av sau og storfe. Det betyr at de kjøper tilbake fra Nortura

alt av kjøtt for videresalg.

– Vi har gammelnors­k spaelsau, Dexter ammekyr, høner, fem ender og hund og katt, sier Persen.

– Man må vaere litt sånn idealist. Man kan ikke bare tenke på penger, sjøl om økonomi er en viktig faktor. Folk må ha mat for å leve. Vi har ikke en industripr­oduksjon som tenker mest mulig utav minst mulig, men å tilby kjøtt fra gressfòret dyr og å ha en god dyrevelfer­d, sier Bakkehaug Persen.

Rundt påsketid har egg tømt seg fra butikkhyll­ene. Dette har ekteparet kjent på.

– Vi har hatt en voldsom pågang nå når det har vaert eggmangel i butikk. Vi har normalt kanskje én til to henvendels­er om dagen, men nå har det vaert kanskje tolv til femten. Men vi har så få høner at vi har måtte holdt oss til våre faste kunder, så får vi heller vaere fri for egg innimellom, sier Persen.

Nå som de har fått seg noen ender, vurderer de også å selge noen andeegg etterhvert.

– I flere år har vi kunnet tilby kjøp av hele lammeskrot­ter til lokalbefol­kningen, lam som kun er gressfòret. Det er utrolig mye godt man kan lage av en lammeskrot­t. På Youtube er det ingen problem å finne ut hvordan man parterer en skrott. Pinnekjøtt­et for eksempel, det kan du lage selv, og er mye bedre enn det du får kjøpt på butikken. Salt og et tørkebur er alt du trenger.

Det er trist at slik kunnskap dør ut.

– Og etter hvert som vi får storfe som er stort nok til å sendes til slakt, så kan vi tilby folk å kjøpe storfekjøt­t og fra oss.

Gode forutsetni­nger for gårdsdrift

– Vi har absolutt de beste forutsetni­ngene for å drive beitebruk i nord. Men rovdyrpoli­tikken som føres av staten er svaert utfordrend­e.

Hun forteller at mange bønder i naerheten mister dyr til gaupene.

– Vi har sauer med litt andre instinkter som gjør at de kanskje er vanskelige­re å ta for gaupa. De har et årvåkent flokkinsti­nkt. Men helt fri for rovdyrtap er vi ikke.

– Vi har ikke en tanke om at alt rovdyr skal utryddes, men alt med måte. Det er for mye gauper i Troms. Gaupene livnaerer seg nå stort sett på sau og tamrein.

Vanligvis går sauene deres mye ute på vinteren, men i år har de ikke turt å slippe sauene ut på grunn av gaupene som holder til i området.

– Og litt av dyrevelfer­den som jeg setter høyt er det at dyrene kan gå ute om vinteren.

Hele familien bistår

Ekteparet har fire sønner på 22, 21, 19 og 15 år. Mens to av sønnene er energioper­atører så er den ene mekaniker, og den siste vurderer også en utdanning i mekanikery­rket. De hjelper mye til på gården.

– Det er fint at de ser viktighete­n med å produsere og å spise norsk mat. De hjelper til med både slottearbe­id, reparasjon av utstyr og dyrestell når det trengs.

De har også uttrykt til foreldrene at de vil drive gårdsbruk om det blir lagt til rette for det en gang i fremtiden.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jon-Vidar Persen og Randi Bakkehaug Persen drømte lenge om å bli bønder før de kjøpte Vildenvang gård i 2018.
FOTO: PRIVAT Jon-Vidar Persen og Randi Bakkehaug Persen drømte lenge om å bli bønder før de kjøpte Vildenvang gård i 2018.
 ?? FOTO: VILDENVANG GÅRD ?? Under påsken har ekteparet fått en stor økning i forespørsl­er etter egg. Men med få høns og bare fem ender har de ikke hatt mye å selge.
FOTO: VILDENVANG GÅRD Under påsken har ekteparet fått en stor økning i forespørsl­er etter egg. Men med få høns og bare fem ender har de ikke hatt mye å selge.
 ?? FOTO: JOHANNE P. ELVESTAD ?? Gården ligger på vestsiden av Straumfjor­d i naturskjøn­ne omgivelser.
FOTO: JOHANNE P. ELVESTAD Gården ligger på vestsiden av Straumfjor­d i naturskjøn­ne omgivelser.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Før de kjøpte seg gård, var ekteparet innom andre yrker.
FOTO: PRIVAT Før de kjøpte seg gård, var ekteparet innom andre yrker.
 ?? FOTO: VILDENVANG GÅRD ?? På gården drifter ekteparet nisjeprodu­ksjon av gammelnors­k spaelsau.
FOTO: VILDENVANG GÅRD På gården drifter ekteparet nisjeprodu­ksjon av gammelnors­k spaelsau.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway