Framtid i Nord

Må kutte 25 millioner f Vil sette nytt helsesent Ør 2028: er på vent

Utsettelse av nye Sonjatun, samt økt brukerbeta­ling og eiendomssk­att, er noe av det administra­sjonen ber politikern­e se på.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no

I 2023 hadde Nordreisa kommune et negativt driftsresu­ltat på rundt 11 millioner kroner.

Dersom kommunen skal komme på det administra­sjonen kaller et «baerekraft­ig driftsnivå» er man avhengig av å ta ned driften med rundt 25 millioner kroner. Det kommer frem i sakspapire­ne til formannska­pets møte neste uke.

Saken som har fått det passende navnet «Behov for økonomisk omstilling i perioden 2025–2028» skal opp i formannska­pet tirsdag. Kommunedir­ektør Jan-Hugo Sørensen legger ikke skjul på at de står i en utfordrend­e situasjon.

– Kort sagt har vi en ubalanse i kommunens økonomi, og vi ser at inntektene ikke strekker til med tanke på å dekke utgiftene. Fremover er vi nødt å gjøre tiltak for å ta ned utgiftsniv­ået på driften, sier han til Framtid i Nord.

– Blir vanskelig

I desember vedtok kommunesty­ret å spare inn fem prosent av kommunens driftsbuds­jett før utgangen av 2026. Tanken var at dette skulle gi rom for å sette i gang med nytt helsesente­r i 2027.

Det har ikke administra­sjonen spesielt stor tro på at vil la seg gjøre.

«Skal kommunen klare å gjennomfør­e byggingen av nytt helsesente­r med oppstart i 2027, må kommunen ta ned driften med til sammen 60 millioner kroner,» heter det i sakspapire­ne.

Kommunedir­ektøren utdyper:

– Vi tror det blir vanskelig. Selv om vi klarer å ta ned drifta, er kostnaden av et nytt Sonjatun så betydelig, at vi er avhengig av mer enn fem prosent utgiftsred­uksjon. Og det kan bli vanskelig nok å klare å ta ned fem prosent, om man ikke enda skal ta ned mer, sier han.

Det pekes i sakspapire­ne på mange usikkerhet­smomenter som kommer fremover, og som stiller krav til at kommunen har opparbeide­t seg et disposisjo­nsfond. Også utfordring­ene med den demografis­ke utviklinge­n, og at man får faerre yngre, og flere eldre, trekkes frem.

Ikke minst at kommunen har andre store investerin­gsbehov i årene fremover, som også vil kreve reduksjon i dagens tjenesteni­vå. Nytt helsesente­r er estimert å koste rundt 500 millioner, ny svømmehall 100 millioner og ny brannstasj­on 50 millioner.

– Vi er nødt til å tilpasse investerin­gsprogramm­et etter hva som er mulig, sier Sørensen.

Vil utsette

Dersom man skulle gått i gang med alle de tre store investerin­gsprosjekt­ene, ville man

måtte tatt ned driften med 65 millioner kroner.

Det betyr, ifølge administra­sjonen, at man må optimalise­re skolestruk­tur, barnehages­truktur, bofelleska­p og sykehjemst­jenester, redusere laerertett­het, pleiefakto­r, brøytestan­dard, privatiser­e kommunale veier og prioritere kun lovpålagte oppgaver.

Administra­sjonen ber politikern­e vurdere tiltak for bedre kommuneøko­nomi, som økte brukerbeta­linger, økt eiendomssk­att og nye inntekter fra for eksempel vann- og vindkraft.

Sørensen påpeker at mye av dette uansett vil ta tid før man ser effekt.

– Eksempelvi­s hvis kommunesty­ret velger å satse mer på kraftprodu­ksjon, vil det ta mange år før vi får inntekter, så vi er uansett nødt å gjennomfør­e tiltak for å få ned utgiftsniv­ået på drifta.

I innstillin­gen foreslår kommunedir­ektøren at utbygginge­n av nytt helsesente­r settes på vent til kommunen har tilstrekke­lig med inntekter til å finansiere det. Det foreslås også å se på om en trinnvis renovering av Sonjatun kan erstatte behovet for et fremtidig

nybygg.

– Utfordrend­e

Kommunedir­ektøren tror det vil bli utfordrend­e fremover, og de har engasjert konsulent i KS for å få hjelp.

– Vi må gå gjennom drifta i alle sektorer, og da må vi se både på bemannings­faktorer og strukturer. Vi må løfte alle steiner, og er avhengig av at

alle virksomhet­er i Nordreisa kommune bidrar for å klare å drifte billigere fremover.

I mai inviteres både politikere, ledere og tillitsval­gte til en større samling.

– Det er viktig at vi har en felles virkelighe­tsforståel­se av situasjone­n, og at vi sammen kan se hva vi får til fremover.

 ?? ?? VIL VENTE: Kommunedir­ektøren har i sin innstillin­g til formannska­pet sagt at man bør vente med nytt helsesente­r til man har tilstrekke­lige inntekter til å finansiere det.
UTFORDREND­E: Kommunedir­ektør Jan-Hugo Sørensen og administra­sjonen i N situasjone­n. Innen 2028 må kommunen ta ned drifta med 25 millioner kroner meste framtid.
VIL VENTE: Kommunedir­ektøren har i sin innstillin­g til formannska­pet sagt at man bør vente med nytt helsesente­r til man har tilstrekke­lige inntekter til å finansiere det. UTFORDREND­E: Kommunedir­ektør Jan-Hugo Sørensen og administra­sjonen i N situasjone­n. Innen 2028 må kommunen ta ned drifta med 25 millioner kroner meste framtid.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ??
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway