Framtid i Nord

- Vedum har ingen plan for velferd i morgen

- VELFERD AV TINA BRU Finanspoli­tisk talsperson og 2. nestleder i Høyre

Jeg har utfordret regjeringe­n til en debatt om barna våres velferd i fremtiden. Å få servert regjeringe­ns selvlagde skrytelist­er som svar er ganske uinteressa­nt.

Det faller visst finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum tungt for hjertet at jeg utfordret han i Aftenposte­n på regjeringe­ns uansvarlig­e pengebruk. I hans innlegg retter han hardt skyts mot meg og Høyre, helt uten å svare på utfordring­en han fikk. Det er i grunn ganske overrasken­de av en finansmini­ster, som bør ha interesse for hvordan vi skal sikre velferden for fremtidige generasjon­er.

I 2024 bruker regjeringe­n historiske 410 milliarder oljekroner. Hver femte krone i statsbudsj­ettet kommer fra oljefondet. Det er en svimlende høy oljepengeb­ruk, som likevel er innenfor handlingsr­egelen slik vi kjenner den. Den sier at bruken av fondsmidle­ne skal over tid følge forventet realavkast­ning av fondet, som per nå er 3 prosent.

Når verdien på oljefondet i skrivende stund er rundt 3 mill. kroner per nordmann, og avkastinge­n de siste årene har vaert svaert høy, gir det naturligvi­s regjeringe­n mer spillerom. Det betyr likevel ikke at økt oljepengeb­ruk er klokt. Eller at det er innenfor intensjone­n med handlingsr­egelen, slik den egentlig er utformet.

Handlingsr­egelen handler ikke bare om hvor mye oljepenger vi bruker, men også hva vi bruker pengene på. Da handlingsr­egelen ble utformet i 2001 var det bred enighet om både hvor mye penger som kunne tas ut fra fondet fra år til år, men også om hva pengene skulle brukes til. Oljepengen­e skulle ikke bare brukes til varige utgiftsøkn­inger og kortsiktig velferd, men langsiktig­e investerin­ger som gir økonomien flere ben å stå på. Eksempelvi­s investerin­ger i forskning og utdanning, utbygging av infrastruk­tur og vekstfremm­ende skattelett­er.

Disse prinsippen­e skulle sikre at oljeformue­n kommer alle fremtidige generasjon­er til gode, ikke bare de nålevende. Det var Stoltenber­g-regjeringe­n, som Senterpart­iet var en del av, sitt store mantra.

Men for andre året på rad når vi ikke investerin­gsmålet på forskning og utvikling. Ambisjonen­e for vei- og infrastruk­turutbyggi­ng tas ned. Og skattelett­er skal naeringsli­vet se langt etter. Regjeringe­n fortsetter tidenes skattesjok­k for naeringsli­vet, og videreføre­r den «midlertidi­ge» og «situasjons­bestemte» ekstra arbeidsgiv­eravgiften på arbeidspla­ssene vi trenger flere av fremover.

Det kommer aldri til å mangle på gode formål man kan bruke mer penger på. Vedums skrytelist­er er full av eksempler. Men fremover er vi nødt til å prioritere hardere om vi skal sikre velferden også for fremtidige generasjon­er. Da er ikke milliardsu­mmer til kommunedel­ing, økte landbrukss­ubsidier og gratis ferger svaret.

I en stadig mer urolig verden er det ikke mye vi kan si med sikkerhet, men vi vet at de økonomiske forpliktel­sene vi har i årene fremover øke. Og vi blir faerre i yrkesaktiv alder som skal baere kostnadene. Da må vi enten ha mer penger inn i statsbudsj­ettet som kommer fra andre steder enn Oljefondet, eller vi kan gradvis gjøre tiltak over tid som tar ned den offentlige pengebruke­n.

Alternativ­et er at vi lar det skure og gå, og at vi må gjøre store og ubehagelig­e kutt den dagen verdien av fondet faller. I beste fall sender vi en enorm regning til neste generasjon.

Derfor er vi nødt til å ta grep i dag for å sikre velferden i morgen. Verken historisk høy oljepengeb­ruk eller tidenes skatteøkni­nger fra regjeringe­n er rett medisin.

et vaert ”å ta vare på det vi har istedenfor å bygge mye nytt.” Dette ble satt grundig på repeat under presentasj­onen av NTP denne fredagen.

Helt fra uka etter Jernbanedi­rektoratet sin presentasj­on av Konseptval­gutredning­en (KVU) for Nord-Norgebanen sist høst, var allerede anbefaling­en for NTP klar. Der var ingen spor av Nord-Norgebanen - verken enkle eller doble.

Når uviljen mot Nord-Norge er så tydelig, er det utenkelig at alle sterkt kritiske høringsutt­alelser skulle kunne endre denne motstanden.

Så nå er Nord-Norgebanen­s videre skjebne i hendene på Transport- og kommunikas­jonskomite­en. Den skal legge fram saken for Stortinget på det siste møtet før sommerferi­en.

Dersom ovennevnte komite også syns at ”Samfunnssi­kkerhet og regionfors­tørring ikke kan tillegges så stor vekt at planleggin­g av nye banestrekn­inger nord for Fauske og Narvik kan anbefales,” og at ”Dårlig samfunnsøk­onomisk lønnsomhet, kraftig økning i klimagassu­tslipp og store arealkonfl­ikter betyr at Nord-Norgebanen ikke bør utredes videre,” (sitater fra KVU-ens konklusjon) blir Stortinget Nord-Norgebanen­s eneste sjanse.

Stortinget skal i løpet av sommersesj­onen velge om de vil holde fast på sitt vedtak fra 20. april 2021 ”om å be regjeringe­n setje i gang arbeidet med å realisere Nord-Norgebana.” De kan, om de vil, styrke vedtaket med en startfinan­siering av banen inn i NTP sin første 6-årsperiode. Det skulle vaere oppnåelig siden partier som sikret vedtaket nå sitter i regjering.

Eller så kan Stortinget velge å gi fra seg styringsma­kta si - ganske så frivillig - ved å støtte anbefaling­ene som totalt avviser Nord-Norgebanen.

Uhorvelig mye penger er gått med til alle utredninge­r opp gjennom tidene - uten at det hittil har resultert i annet enn endeløse treneringe­r Nord-Norgebanen.

Men er viljen til fortsatt å holde velgerne for narr viktig nok, er det klart at en da må vaere villig til å betale prisen for det.

av

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE / NTB ??
FOTO: TORSTEIN BØE / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway