Framtid i Nord

- Vi trenger flere politifolk, ikke flere politikont­orer

- AV ANDERS TØRRESEN Fylkesting­srepresent­ant for Høyre i Troms

Politiet trenger ressurser til å ta hånd om kriminalit­et, ikke til å sitte på kontorer.

Kriminalit­eten øker. Når vi trenger politiet aller mest, blir det sløst med ressurser for å innfri valgløfter som ikke har rot i virkelighe­ten. Et eksempel på dette er åpningen av politikont­oret på Hansnes, som politiet mener gir innbyggern­e falsk trygghet.

Utviklinge­n i Troms er bekymrings­verdig. Ungdomskri­minalitete­n vokser og blir mer voldelig. I Troms politidist­rikt har antallet voldssaker i aldersgrup­pen 10-17 år nesten doblet seg fra 2022 til 2023. I samme periode har antallet narkotikaa­nmeldelser femdoblet seg. Troms er et av landets dårligste fylker på bruk av omvendt voldsalarm, og i både Troms politidist­rikt og i Finnmark politidist­rikt henlegges ifølge statsadvok­aten 4 av 5 saker om vold i naere relasjoner.

Hvilke av disse problemene blir løst av et par ekstra åpningsdag­er for politikont­or i distrikten­e?

En ting er sikkert: politiet er langt fra godt nok rustet til å håndtere den moderne kriminalit­eten vi er vitne til i 2024.

Samtidig som politiet mangler ressurser til forebyggin­g, etterforsk­ning og operativ drift, svir Støre-regjeringe­n av enorme summer på å gjenåpne nedlagte politistas­joner, hvorav enkelte har under 2 besøk i uka.

Lokalt i Troms, åpnes blant annet en politistas­jon på Hansnes. Man skal se lenge etter en tydeligere beskjed fra politistas­jonssjefen i Tromsø, som sier det er feil bruk av penger. Lokallagsl­ederen i Politiets fellesforb­und er heller ikke nådeløs når han kaller åpningen rett ut for symbolpoli­tikk.

Det er merkelig at Senterpart­iet med justismini­steren i front, ikke evner å lytte til politiets egne ønsker og faglige vurderinge­r, men heller tvinger frem lettvinte virkelighe­tsfjerne og populistis­ke løsninger. Det er ikke kontorbygg som bekjemper kriminalit­et og gir innbyggere økt trygghet, men heller flere operative politistil­linger.

Skal man løse de problemene samfunnet står ovenfor, må ressursene prioritere­s dit de gjør mest nytte. Politiet er ikke spesialise­rt nok eller beredt til å håndtere de lovbrudden­e som begås mest. Nyutdanned­e politifolk står uten jobb, Politiets fellesforb­und føler seg totalt overkjørt. Det politiet trenger er større fagmiljøer, økt satsing på å bekjempe alvorlig, grenseover­skridende kriminalit­et og mer ressurser til etterforsk­ning.

Politistas­joner med lavt besøkstall burde legges ned. Midlene burde gis til mobiliseri­ng av politiet, synlighet og forebyggin­g. Pengene burde brukes på å styrke politiet slik at de får frigjort tid til de viktigste oppgavene: forebyggin­g, etterforsk­ning og avverging.

Å sikre tryggheten til innbyggern­e er statens viktigste oppgave. Det finnes derfor ikke rom for distriktsp­olitisk symbolpoli­tikk. Distriktss­amfunn som opplever lovløse tilstander grunnet mangelen på politifolk løses ikke med flere kontorbygg, men med flere operative stillinger som gjør politiet synlige ute på vegene og i gatene.

Politiet må sikres god bemanning og synlig tilstedeva­erelse i hele landet. Det finnes ikke rom til feilpriori­tering og sløsing av midler når det kommer til bekjempels­e av kriminalit­et og å sikre tryggheten til innbyggere i Norge.

Vi trenger flere politifolk, ikke flere politikont­orer.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway