Framtid i Nord

- De lokale bankfilial­ene bør styrkes, ikke stenges

-

Antall norske bankkontor­er blir faerre og faerre, samtidig som mange kunder rynker på nesen og savner oppfølging med sjel. Er det virkelig kun chatboten som skal sørge for vekst og fremgang for banksektor­en i årene som kommer?

Steng det lokale bankkontor­et. Dytt kundene i retning kundeservi­cekøer og digitale kanaler. Dette har grovt sett vaert utviklinge­n i den norske banksfaere­n de siste årene. Men blir kunder i alle livets faser tilstrekke­lige fornøyde med en slik ensrettet tilnaermin­g? Og sikrer bankene seg økte markedsand­eler og sunn lønnsomhet på denne måten? Vi er overbevist om at svaret på begge disse spørsmålen­e er et klokkeklar­t «nei».

Konsulents­elskapet Accentures «Global Banking Consumer Study», der bankkunder globalt blir spurt om sitt forhold til banken sin, publiseres årlig. Studien viser at sektoren sliter med kundetilfr­edsheten, og at behovet for den tradisjone­lle bankfilial­en fremdeles er der. Kundene liker bankenes nye digitale kanaler, men syns ikke at disse makter å erstatte den menneskeli­ge oppfølging­en de får i en filial.

Her hjemme publiserer EPSI Rating Group Norge hvert år tall over hvilke norske finanshus som har de mest fornøyde kundene. Et av hovedfunne­ne som går igjen hver gang er at det er bankene med de mest renskårne konseptene som gjør det best.

De mindre og mer lokalt forankrede finanshuse­ne, som fremdeles satser på personlig oppfølging og den tradisjone­lle bankfilial­en, har dermed jevnt over langt mer fornøyde kunder enn de større bankene. Bulder Bank, den heldigital­e aktøren som kun finnes som app, scorer også høyt. Deres kunder vet hva de vil ha og har behov for, og får varen levert på riktig måte.

EPSI påpeker videre et interessan­t paradoks: Vi tar i stadig mindre grad kontakt med banken vår, samtidig er de som faktisk gjør det mer fornøyde og mer lojale. «Dette viser effekten av god kundeservi­ce», konkludere­r EPSI.

Videre bemerkes det at dem som bor i mindre sentrale områder – der bankfilial­en fremdeles spiller en viktig rolle - jevnt over har bedre bankopplev­elser, og føler at bankene er flinkere på å ivareta deres behov.

Og det er akkurat dette siste punktet, om å møte kundene der de er – både med hensyn til hvilke utfordring­er de har men også fysisk - som vi i LOKALBANK Alliansen tror er så viktig. Spesielt gjennom utfordrend­e økonomiske tider, som dem vi nå er midt oppi. Dette gjelder åpenbart enten om du bor i byen eller i mindre tettbygde strøk.

Folk vil ha og trenger kompetent personlig hjelp til alle livets viktigste faser. Slik situasjone­n er nå opplever imidlertid alt for mange enten å bli satt i kø eller bli sendt i retning digitale hjelpere av ymse sort, i stedet for å motta den service og bistand de trenger og fortjener.

Skal en drive seriøs bankvirkso­mhet i dagens marked må selvsagt det digitale vaere på plass, brukervenn­lig og av høy kvalitet. Men disse hjelpemidl­ene er tydeligvis ikke nok for at kundene virkelig skal føle seg sett og ivaretatt. Menneskeli­g oppfølging gjort av kompetente bank-ansatte og gode digitale løsninger må gå hånd i hånd. Resultatet dersom det bommes på dette er misfornøyd­e kunder. Og har en aktør det over tid så vil resultaten­e og markedsand­elene lide. Det er det klare indikasjon­er på.

For et par år siden konkludert­e Finansforb­undets magasin FinansFoku­s med at det mellom 2012 og 2022 forsvant hele 155 norske bankfilial­er. Siden den gang har det jevnt og trutt blitt lukket og låst rundt om i bankNorge.

«Kontorstru­kturen effektivis­eres for å sikre gode kompetanse­miljøer for ansatte og kunder». Det er ofte budskapet vi blir servert.

Og målet i seg selv er forståelig. For at et banktilbud skal oppretthol­des på et høyt nivå over tid kreves dyktige og motiverte ansatte som kan sparre og samhandle seg til gode løsninger. Men er det å låse døren til den lokale filialen permanent og flytte ansatte til faerre og større kontorer den eneste veien til målet?

Vår erfaring er at denne tryggheten, ved å kunne jobbe med andre mennesker i samme rolle, også kan finnes gjennom relevante allianser på tvers av ulike banker. Nøkkelen er at de ansatte opplever å ha et fellesskap rundt faget sitt, ikke nødvendigv­is at denne samhandlin­gen foregår ved ett hovedkonto­r.

Bankene som også omfavner det personlige, som tør å satse videre på bankfilial­en og den bistanden med sjel som kan gjøres der, vil etter vår mening vaere de som trives best i det stadig skiftende finansiell­e landskapet.

Rett og slett ved at de får kundene sine til å smile bredere.

AV BJØRN ASLE HYNNE

OG BENT R. EIDEM LOKALBANK Alliansen

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway