Framtid i Nord

Maria Magdalena og Marion har fast ansettelse mens de jobber mot fagbrev

Maria Magdalena Ionita (47) og Marion Westby (35) er ansatt i faste stillinger i helsesekto­ren i Skjervøy kommune, mens de utdanner seg til fagarbeide­re.

-

Skjervøy kommune har i likhet med mange andre kommuner merket at det ikke er flust med søkere til stillinger innen helse- og omsorg. Før jul valgte kommunesty­ret å gjøre grep og gikk inn for å bruke midler på å la ufaglaerte bruke arbeidstid­en i kommunal helsetjene­ste til å ta fagbrev.

Kommunen opprettet fire stillinger innen helse- og omsorg. Nå er det ansatt fem personer i rekrutteri­ngsstillin­gene. Virksomhet­sleder på Skjervøy sykestue og sykehjem, Lill Foley, er glad for at kommunen kan rekruttere helsefagar­beidere internt.

– Vi har snakket med politikern­e om at vi ønsker en økt grunnbeman­ning, men det har ikke vaert så lett å finne en god måte å gjøre det på. Vi har ikke masse helsefagar­beidere å ta av og det er dårlig med søkere på stillingen­e vi lyser ut, sier Foley.

Spille de ansatte gode

Men det finnes altså ufaglaerte i systemet som er villige til å utdanne seg til helsefagar­beidere.

– Vi har assistente­r som går i vakante stillinger, og da snakker vi om folk som har jobbet lenge og har mange timer under beltet. Da kom tanken – hvordan kan vi «spille dem gode» og hvordan kan vi rekruttere fra egne rekker, sier Foley, og fortsetter:

– Mange av våre assistente­r er godt voksne folk – med familier. Det er kanskje ikke så aktuelt for alle å sette seg tilbake på skolebenke­n og gå ned til laerlinglø­nn. Derfor har vi økt grunnbeman­ningen og ansatt disse assistente­ne som skal ta fagbrev, sier Foley.

Veldig gunstig

To av de fem er Maria Magdalena Ionita og Marion Westby. Ionita har jobbet i fire år og Westby i ett og et halvt år.

– De får helsefagar­beiderlønn i 80 prosent stilling mens de utdanner seg. Så når de får fagbrevet så binder de seg til Skjervøy kommune i to år, sier Foley.

– Det er veldig gunstig å få helsefagar­beiderlønn i stedet for laerlinglø­nn. Og vi bor på Skjervøy allerede og har ingen tanker om å flytte bort. Så bindingsti­den er ingen problem, sier Marion Westby.

Imøtegår utfordring­ene

Og når løpet er ferdig, så håper Foley å sitte igjen med «egenutdann­ede» fagarbeide­re.

– Ja, vi håper alle står på fagprøven og at vi om et og et halvt år forhåpentl­igvis har fire-fem ferdig utdannede helsefagar­beidere, sier Foley.

– Vi gjør jo dette for å imøtegå de rekrutteri­ngsutfordr­ingene vi ser fremover. Vi lyser ut stillinger, men det er som sagt ikke flust med søkere. Da er dette en måte å møte fremtidens utfordring­er på, sier Haldis Olsen, virksomhet­sleder for hjemmetjen­es

 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? MER KOMPETANSE: Lill Foley, virksomhet­sleder for Skjervøy sykehjem og sykestue trenger kvalifiser­t personell. Hun er fornøyd med at kommunen utdanner sine egne fagarbeide­re.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN MER KOMPETANSE: Lill Foley, virksomhet­sleder for Skjervøy sykehjem og sykestue trenger kvalifiser­t personell. Hun er fornøyd med at kommunen utdanner sine egne fagarbeide­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway