Framtid i Nord

Dette er ikke vanskelig

-

- Dette er en vanskelig sak, er en setning vi gjerne hører fra politikere og byråkrater, som med en bekymret mine forsøker å forklare hvorfor man må gjøre kutt i tilbud.

det også rett. Det kan stå mellom pest eller kolera, å kunne gi eller å måtte ta. Det kan handle om en eller to skoleklass­er, en buss eller to, enkelt- eller dobbeltrom.

Og ofte er

døgnenhete­n ved Distriktsp­sykiatrisk senter er ikke noe vanskeli, og det handler heller ikke om et valg. Det er selvsagt mulig at enkelte styremedle­mmer i Helse Nord synes det, men da er de ikke tilstrekke­lig realitetso­rientert. Da har de sannsynlig­vis ikke gjort jobben de er valgt til og sjekket hva døgnenhete­n faktisk betyr, for dagens brukere, framtidas brukere og for pårørende av disse.

Men saken om

eksempel kontaktet kommuneove­rlegen i Nordreisa, Øyvind Roarsen, hadde de fått et tindrende klart svar. Hans appell under mandagens markering på Storslett sa alt: - Et kutt er meningsløs­t.

Hadde de for

hvordan livet hadde vaert i de ti årene han jobbet som lege i Nordreisa, uten døgnenhet. Det var ei tid med tvangsinnl­eggelser og pasienter som ikke søkte hjelp fordi de ikke ville til Tromsø og Åsgård. Og den kommer tilbake om Helse Nord velger å kutte døgnenhete­n.

Roarsen pekte på

represente­rer pårørende etter selvdrap gjennom organiasjo­nen LEVE. Hennes budskap om at flere liv vil gå tapt om døgnenhete­n legges ned, bør veie mer enn et tafatt mål om å spare noen fattige millioner av et gigantisk helsebudsj­ett.

Rut Eili Ruud

Og dessverre - SVs Pål Schreiner Mathisens påstand om en Tromsø-arroganse - er ikke til å komme fra. Å tro at mennesker fra Nord-Troms som sliter med rus og psykiatris­ke utfordring­er skal få det bedre av å bli behandlet i Tromsø, det er ikke noe annet enn arrogant.

Å tro at den økonomiske krisa og bemannings­utfordring­ene innen Helse Nord skal bli bedre av at syke mennesker fra NordTroms må forlate sine trygge omgivelser og pårørende for å få hjelp i byen, det er også ren arroganse.

Derfor har også SV-politikere­n rett når han sier at dersom ikke styret i Helse Nord nå begynner å tenke utenfor Tromsø-boksen, så må politikern­e overta styringa. Dette er nemlig ikke vanskelig - døgnenhete­n må leve så folk kan overleve.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway