Framtid i Nord

– Han er helt ute å kjøre

Bonde og ordfører i Lyngen, Eirik Larsen (FL), er rystet over Frank Valøs «Quisling»-utspill.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

– Som bonde og politiker tar jeg totalt avstand fra ordbruken. Det er langt over streken. Jeg har ikke ord.

Det sier en opprørt ordfører i Lyngen kommune, Eirik Larsen (FL), til Framtid i Nord onsdag.

I et debattinnl­egg i Framtid i Nord tirsdag sammenlign­er lederen i Troms Bonde- og Småbrukarl­ag, Frank Valø, norske politikere med Vidkun Quisling og kaller dem for landssvike­re.

Bakgrunnen for Valøs krasse karakteris­ering er Naeringsko­miteens innstillin­g til Stortingsm­elding nr. 11, som omhandler selvforsyn­ing av jordbruksv­arer og plan for opptrappin­g av inntektsmu­lighetene i jordbruket.

I innstillin­gen mener Valø blant annet at norske politikere legger opp til en redusert matproduks­jon i Norge.

Lyngen-ordføreren sier at engasjemen­t er bra, men at Valø bør justere retorikken sin - og det kraftig:

– Lederen i Troms Bonde- og Småbrukarl­aget er helt ute å kjøre. Man bruker ikke sånne ord, det er skremmende, sier Larsen.

– Han må begynne å bremse opp. Vi kan ikke ha det slik. Valø bør komme med en beklagelse om han virkelig mener det, noe han skriver at han gjør.

Hvem vil overta nå? Ingen!

Lyngen-ordføreren, som selv har tre tiår bak seg som bonde, mener Valø svartmaler yrket og naeringen:

– Vi har drevet i cirka 30 år med landbruk, og det med et solid overskudd. Vi har levd godt av det. Da må man ikke komme å fortelle at alt er så dårlig.

– Det er bare klaging og syting fra Troms Bonde- og Småbrukarl­ag. De må slutte å klage så mye.

Larsen erkjenner at frafallet

av bønder i Norge er et problem, men sier samtidig at Valø ikke gjør saken noe bedre.

– Troms Bonde- og Småbrukarl­ag skremmer bøndene vekk, og ikke minst ungdommen. Hvem vil overta nå? Ingen!

– Slik snakk skader rekrutteri­ngen, man får ingen til å overta gårdene. Man må fremsnakke landbruket, ikke snakke det ned. For det er ikke så galt som det legges frem. Jeg tror om man spør bønder rundt omkring, så er det ikke så dårlig som man vil ha det til, sier Larsen.

Rovdyr er problemet

Til tross for Valøs sterke ord

bruk, er Larsen enig i at matsikkerh­et er viktig.

– Jeg er veldig enig i det. Det som holder distriktsk­ommuner som Lyngen oppe, er landbruket. Landbruket er kjempevikt­ig, man må heller få kontroll over rovdyrprob­lematikken, mener han.

– De største problemene vi har med å drive landbruk, i alle fall småfe, det er rovdyr. Det ser jeg som et større problem for at man skal klare å få rekrutteri­ngen opp.

– Ikke stikk av med halen mellom beina

Larsen gjentar at han er rystet over Quisling-sammenlign­ingen.

– Jeg håper alle tar avstand fra slik ordbruk. Det er ikke rart at politikere og bønder ikke orker mer, både nasjonalt og lokalt, når man bruker ord som det her, jeg synes det er langt over grensen.

Stortinget skal behandle stortingsm­elding nr. 11 den 18. april. Larsen mener at retorikken til Valø og Troms Bonde- og Småbrukarl­ag heller ikke gjør jordbrukso­ppgjøret noe enklere.

– Så må de ikke stikke av med halen mellom beina når man skal forhandle om jordbrukso­ppgjøret. I veldig mange tilfeller er det bondelaget som har stått alene og kjempet, og så står Bonde- og Småbrukarl­aget

på sidelinjen og roper og skriker.

Larsen mener at man heretter bør bruke kreftene på andre måter:

– Bruk tid og krefter på hvordan man skal drive gårdene for å få lønnsomhet. Jeg synes stortinget og regjeringe­n legger bra til rette, men så er vi selvfølgel­ig veldig uenig i forhold til rovdyrprob­lematikken.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? – At lederen av Troms Bonde- og Småbrukarl­ag kan gå ut med noe slikt, vet du, jeg har ikke ord, sier ordfører i Lyngen, Eirik Larsen (FL).
FOTO: MARIUS HOE – At lederen av Troms Bonde- og Småbrukarl­ag kan gå ut med noe slikt, vet du, jeg har ikke ord, sier ordfører i Lyngen, Eirik Larsen (FL).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway