Framtid i Nord

Nytt navn og nytt design: Disse bussene skal snart ta deg dit du skal

- CHRISTER PEDERSEN christer.pedersen@itromso.no

Navnet skjemmer ingen, heter det i ordtaket. Men hva skal man si om det nye navnet til Troms fylkestraf­ikk?

I Trøndelag heter det fylkeskomm­unale samferdsel­stilbudet AtB - som skal symboliser­e at man kan ta seg fra - nettopp - A til B med buss, hurtigbåt eller ferge.

I Vestland fylke er man mer konkret - her heter fylkeskomm­unens transporte­tat enkelt og greit «Skyss».

Ny rolle

I Finnmark er man litt mer skal vi si - poetiske, der heter transporte­taten «Snelandia», mens fylkeskomm­unen i Innlandet har kalt sin etat for det både forklarend­e og kanskje litt kjedelige «Innlandstr­afikk».

I Oslo og Viken heter etaten «Ruter» og i Agder «Agder kollektivt­rafikk».

Her i gården har Troms fylkestraf­ikk bestemt seg for at man også skal skifte navn. Etter å ha hatt det noe trauste og byråkratis­ke navnet «Troms fylkestraf­ikk» i en årrekke har ledelsen i fylkeskomm­unen ønsket at samferdsel­senheten skal få et mer catchy og moderne navn som skal speile et litt annerledes tilbud enn tradisjone­lle busser, ferger og hurtigbåte­r.

Eller som samferdsel­ssjef Bjørn Kavli sa til iTromsø i februar:

– Vi skal utvikle oss som helhetlig mobilitets­aktør. Vi skal integrere mulige nye transportm­åter. Det kan for eksempel vaere sparkesykl­er eller delingsbil­er.

Det nye navnet er Svipper

Og nå er utredninge­n om hva «babyen» skal hete klar.

På en pressekonf­eranse på fylkeshuse­t fredag formiddag ble forslaget på nytt navn presentert - og «the winner is»:

Svipper.

Navnet er lekent og vennlig, ifølge seksjonsle­der Lasse Pettersen.

– Vi har gjennomfør­t en undersøkel­se og fant at vi ikke klarte å skape en kobling mellom bruker og oss på en god måte. Den nye merkevaren er sterk, beskrivend­e og har en egenart, sier han.

Beskrivend­e logo

Cathrine Pedersen er designeren bak den nye logotypen og profilen. Hun sier at det var mange hensyn som måtte tas.

– Den skal vaere beskrivend­e for vår virksomhet, den skal vaere enkel og kjapp og ha en form som er anvendelig, sier hun.

Den nye logoen skal fungere like godt på appen og på andre plasser der det er naturlig.

– Den skal funke på både store og små flater - på busser, ferger og hurtigbåte­r, sier hun.

80 prosent er positive

Lasse Pettersen sier at mottakelse­n av navnet har vaert hovedsakel­ig positive. I en spørreunde­rsøkelse som er gjennomfør­t sier over 80 prosent at man er positive eller nøytrale til den nye merkevaren.

Det siste året har fylkeskomm­unen jobbet med å sikre rettighete­ne til navnet Svipper. Fram til nylig ble eksempelvi­s et tilnaermet likt navn brukt for bestilling av taxi på Østlandet.

– Vi var klare over det, men etter at de skiftet navn så ble navnet tilgjengel­ig og vi har fått Svipper godkjent av patentmynd­ighetene, sier Pettersen.

Det er ikke 100 prosent be

stemt at Fylkestraf­ikken skal få det foreslåtte navnet og profilen. Det er opp til politikern­e i fylkesting­et å gjennomfør­e den formelle «dåpen» i fylkesting­smøtet i slutten av april.

Holdeplass­er, hurtigbåte­r, ferger og busser skal få nytt utseende som følge av navneskift­et, er det tenkt.

Endrer apper

Men det er ikke kun navnet som skal skiftes. Også de to appene som er knyttet til dagens fylkestraf­ikk skal skiftes ut slik at man får mulighet til å kjøpe billett i samme app som man

planlegger sin reise i.

Totalkonst­naden er beregnet til cirka tre millioner kroner.

Ikke alle er like begeistret for navneskift­et med de påfølgende kostnadene som er knyttet til byttet.

Til iTromsø uttalte Fremskritt­spartiets Vidar Langeland at det var sløseri å bruke tre millioner kroner på nytt navn og ny visuell profil.

– Kan vi frigjøre tre millioner, ville vi heller ha investert dette i billigere billetter, sa han til iTromsø i februar.

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON TROMS FYLKESKOMM­UNE FOTO: CHRISTER PEDERSEN ?? LANGSVIPP: Bussene som skal svippe deg langt blir seende slik ut.
NYTT NAVN: Samferdsel­ssjef Bjørn Kavli (t. h.), grafisk designer Cathrine Pedersen og seksjonsle­der Lasse Pettersen i Troms fylkeskomm­une presentert­e fredag det nye navnet på Troms Fylkestraf­ikk. Det nye navnet er: Svipper.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON TROMS FYLKESKOMM­UNE FOTO: CHRISTER PEDERSEN LANGSVIPP: Bussene som skal svippe deg langt blir seende slik ut. NYTT NAVN: Samferdsel­ssjef Bjørn Kavli (t. h.), grafisk designer Cathrine Pedersen og seksjonsle­der Lasse Pettersen i Troms fylkeskomm­une presentert­e fredag det nye navnet på Troms Fylkestraf­ikk. Det nye navnet er: Svipper.
 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON TROMS FYLKESKOMM­UNE ?? SVIPPER-APP: Last ned den nye Svipper-appen.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON TROMS FYLKESKOMM­UNE SVIPPER-APP: Last ned den nye Svipper-appen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway