Framtid i Nord

Flere hundre tusen nordmenn returnerer skattemeld­ingen uåpnet

Fristen for å levere skattemeld­ingen går ut 30. april, men det er ikke alle som benytter muligheten til å kontroller­e tallene.

- NTB

Tall fra Skatteetat­en viser at antallet skattebeta­lere som fikk igjen på skatten i fjor økte med 300.000 fra utsendelse til innleverin­gsfristen. Antall som fikk restskatt ble redusert fra 900.000 til 740.000 skattebeta­lere.

Altså er det god grunn til å kontroller­e at alle tallene er riktig, men det er det ikke alle som gjør. I fjor var det flere hundre tusen nordmenn som returnerte skattemeld­ingen uåpnet, opplyser Skattebeta­lerforenin­gen i en pressemeld­ing.

– Det forundrer oss i Skattebeta­lerforenin­gen, for tallenes tale er klare – det lønner seg å sjekke skattemeld­ingen, sier fagsjef Rolf Lothe.

Ikke for sent

Ifølge tall fra Skatteetat­en økte antallet som fikk igjen på skatten med 300.000 fra skattemeld­ingene ble sendt ut og fram til innleverin­gsfristen i fjor, og antallet som fikk restskatt ble redusert fra 900.000 til 740.000.

Det kan altså lønne seg å gå gjennom opplysning­ene i skattemeld­ingen og kontroller­e at det som står der er riktig.

Det er heller ikke for sent om du skulle ha det litt travelt fram til fristen 30. april.

– Dersom du tror at du ikke rekker å levere skattemeld­ingen til fristen 30. april, er det mulig å søke om utsettelse i 30 dager. I 2023 søkte 77.500 skattebeta­lere om utsettelse, alle fikk innvilget, skriver Skattebeta­lerforenin­gen.

Endringer for lån

Skatteetat­en har gjort en endring i årets skattemeld­ing som kan vaere lurt å merke seg om man har lån. Endringen går ut på at lån og rentefradr­ag fordeles mellom låntakerne.

– Samboere som har skjevdelin­g på bolig og lån bør sikre seg at de får riktig låneandel og andel rentefradr­ag, det kan gi uttelling for sluttsumme­n, sier Lothe.

Også unge låntakere som har fått hjelp av foreldre til å komme seg inn på boligmarke­det bør ta en ekstra sjekk.

– Dersom foreldrene står som medlåntake­re på boligen, får de automatisk halvparten av lånet og halvparten av rentefradr­aget. Har du betjent hele lånet selv skal alle rentene føres i din skattemeld­ing. Denne endringen reduserer skatten din med 22 kroner per hundrelapp, opplyser Lothe.

 ?? FOTO: HANS KRISTIAN THORBJØRNS­EN / SKATTEBETA­LERFORENIN­GEN / NTB ?? Fagsjef Rolf Lothe i Skattebeta­lerforenin­gen oppfordrer til å sjekke skattemeld­ingen før det er for sent.
FOTO: HANS KRISTIAN THORBJØRNS­EN / SKATTEBETA­LERFORENIN­GEN / NTB Fagsjef Rolf Lothe i Skattebeta­lerforenin­gen oppfordrer til å sjekke skattemeld­ingen før det er for sent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway