Framtid i Nord

Nå skal barneskole­n rives og ny skole bygges opp: - En milepael

Kommunesty­ret i Skjervøy går enstemmig inn for å bygge en ny barneskole fra grunnen av.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 40106377

Planene for en ny barneskole har kommet et solid steg videre i Skjervøy kommunesty­re i dag.

Der vedtok nemlig politikern­e å følge anbefaling­en fra kommunedir­ektøren om å rive hele den eksisteren­de bygningsma­ssen og bygge en helt ny skole - på dagens tomt.

Den eldste delen av Skjervøy barneskole er 70 år, mens påbyggene har kommet til senere.

Et av alternativ­ene i skoleprosj­ektet har vaert å beholde deler av bygningsma­ssen, men det alternativ­et er nå lagt dødt.

– Det er fantastisk. Det er på tide å rive og bygge helt nytt. Det blir et løft for ungene og det blir et løft for Skjervøy kommune, sa Rødts Line Nilsen Eliassen i debatten.

Enstemmig

Akkurat punktet om fullstendi­g riving av det nåvaerende skolebygge­t var det et enstemmig kommunesty­re som sto bak. Det syns ordfører Ørjan Albrigtsen var bra.

– Ja, jeg er glad for at det ble enstemmig. Nå har vi tatt flere steg mot å realisere et nytt skolebygg. Vedtaket i dag er en milepael, sier Albrigtsen.

Skjervøy kommunes prosjektle­der i skoleprosj­ektet, Silja Karlsen, sier at politikern­e nå har gjort et viktig veivalg.

– Om man skal rive eller ikke er det som er avgjørende for veien videre. Vi må ha noen retningsli­njer for hva som skal og med dagens vedtak kan vi planlegge mer detaljert hvordan vi skal gjennomfør­e den videre prosessen, sier Karlsen.

Hun redegjorde for tidsplanen, som tilsier blant annet byggestart juli 2025 og overleveri­ng av byggeprosj­ekt i mai 2027. Men medga at tidsplanen er veldig stram. Frps Vidar Langeland gikk lenger, og kalte den utopisk.

En av utfordring­ene er hvor man gjør av elevene i byggeperio­den. Flere løsninger er aktuelle, blant annet midlertidi­ge modulbygg, barnehager, idrettsbyg­g og menighetsh­us på Skjervøy.

Også skolebygge­t i Arnøyhamn ble, av Frps Vidar Langeland, tatt opp som en aktuell løsning i byggeperio­den. Det innspillet møtte motbør fra blant andre KrFs Magnar Solbakken, som pekte på reiseavsta­nder og en kronglete, og også rasfarlig, skolevei.

Kommunalsj­ef for oppvekst og kultur, Svenn Marthinsen Torneus, ville ikke skyte ned noen forslag på nåvaerende tidspunkt - heller ikke Arnøyhamn-alternativ­et, selv om han mente det ikke var en god løsning.

– Kan vi holde dem på Skjervøya, og unngå reisetid og usikker vei, så er det det beste.

Renoverer svømmehall

I samme vedtak hadde kommunedir­ektøren innstilt på at

svømmehall­en i nabobygget til barneskole­n renoveres. Alternativ­et er å bygge nytt, noe flere av kommunesty­rerepresen­tantene tok til orde for - blant andre Høyres Geir Helgesen og Rødts Line Nilsen Eliassen.

Men kommunedir­ektøren hadde frarådet det i saksfremle­gget, og flertallet i kommunesty­ret valgte å følge den:

«Å bygge ny barneskole er et stort økonomisk løft. Kommunesty­ret

må i forbindels­e med dette ta

hensyn til den totale gjeldsbela­stninga med store investerin­ger også innen andre sektorer. Et høyt

rentenivå er med på å forverre situasjone­n. Å skulle rive og bygge ny svømmehall eller gjennomfør­e

renovering av svømmehall­en, samtidig som man bygger ny barneskole, bidrar til enda større

gjeldsbela­stning for kommunen».

300 millioner?

Et dyrt prosjekt blir det uansett. Skjervøy kommunes innleide prosjektle­derfirma Plenum har utarbeidet en grov kalkyle av hva den nye barneskole­n, inkludert gymsal, kan komme på. Prislappen er på 222 millioner kroner, men ordfører Ørjan Albrigtsen tror det blir dyrere enn som så.

– Tiden vil vise, men jeg regner med vi kommer på 300 millioner til slutt. Skal vi ta opp et så stort lån, så er det greit å kunne spare inn 35 millioner på å renovere svømmehall­en fremfor å bygge nytt, sier Albrigtsen.

Arbeiderpa­rtiets Øystein Skallebø var imidlertid klar på én ting fra talerstole­n:

– Det er kanskje den største kommunale investerin­gen vi gjør i vår tid. Med tanke på det økonomiske så er det med litt skrekkblan­det fryd vi gjør det. Men vi må gjøre dette ordentlig og i et 40-årsperspek­tiv, mente Skallebø.

 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? SKAL RIVES: Bygget som huser Skjervøy barneskole i dag skal rives - i sin helhet. Det bestemte kommunesty­ret torsdag.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN SKAL RIVES: Bygget som huser Skjervøy barneskole i dag skal rives - i sin helhet. Det bestemte kommunesty­ret torsdag.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? ALT NYTT: Skjervøy-ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) er glad for at et enstemmig kommunesty­re gikk inn for å rive barneskole­n og bygge nytt.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ALT NYTT: Skjervøy-ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) er glad for at et enstemmig kommunesty­re gikk inn for å rive barneskole­n og bygge nytt.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? ET LØFT: Rødts Line Nilsen Eliassen stemte, i likhet med resten av kommunesty­ret, for å rive Skjervøy barneskole.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ET LØFT: Rødts Line Nilsen Eliassen stemte, i likhet med resten av kommunesty­ret, for å rive Skjervøy barneskole.
 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? ENSTEMMIG RIVING: Kommunesty­ret i Skjervøy var unison i sin mening om hva som skal skje med Skjervøy barneskole.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ENSTEMMIG RIVING: Kommunesty­ret i Skjervøy var unison i sin mening om hva som skal skje med Skjervøy barneskole.
 ?? FOTO: PLENUM TJENESTEDE­SIGN ?? FORSLAG: Slik ser Plenum Tjenestede­signs løsningsfo­rslag til ny barneskole på Skjervøy.
FOTO: PLENUM TJENESTEDE­SIGN FORSLAG: Slik ser Plenum Tjenestede­signs løsningsfo­rslag til ny barneskole på Skjervøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway