Framtid i Nord

– Forslaget om å leg er kun ut fra ren Tro

Om styret for Helse Nord hadde stått i den sure vinden på Storslett, hadde de likevel blitt varm om ørene av den flammende kritikken.

- KJETIL MARTESØNN SKOG

Mandag ettermidda­g samlet godt over hundre mennesker seg til en markering mot forslaget om å legge ned døgnenhete­n ved Distriktsp­sykiatrisk Senter (DPS) Nord-Troms. I strålende sol, men bitende vårvind ble de frammøtte varmet opp av flammende appeller fra flere talere. Markeringe­n var initiert av Mental Helse Nordreisa, og leder Verna Viken.

Først ut var kommuneove­rlege i Nordreisa, Øyvind Roarsen. Hans beskjed til Helse Nord-styret var soleklar:

– Forslaget er helt og fullstendi­g meningsløs­t! Å stå her som helseleder i Nord-Troms, tvunget til å kjempe for de svakeste i samfunnet vårt, det føles trist, sa en preget lege.

– Jeg har jobbet her i 29 år snart, og ti av de var før døgnenhete­n ved DPS ble åpnet. Det var år med tvangsinnl­eggelser på Åsgård, med pasienter som vegret seg for å komme til oss fordi de ikke fikk et tilbud her. Så kom døgenheten, og den viser daglig hvilket behov den tjener, sa Roarsen.

– Hvor er logikken?

Kommuneove­rlegen lovet at dersom døgnenhete­n legges ned, så vil det straffe samfunnene i regionen, og saerlig de som trenger tilbudet.

– Det er de storsamfun­net jo har lovet at vi skal satse på, de med lidelser innen rus og psykiatri. De er det Helse Nord nå vil ramme. Jeg kan ikke forstå at man skal legge ned noe som faktisk fungerer så godt som det gjør.

Roarsen fikk naturligvi­s støtte fra alle de som tok mikrofonen, deriblant leder for Skjervøy SV, Pål Schreiner Mathisen, som til daglig også er leder for DPS. Heller ikke han ser logikken i forslaget.

– Går forslaget gjennom flytter de arbeidspla­sser fra godt, stabilt bemannede døgnplasse­r i distrikten­e, til enda flere arbeidspla­sser i Tromsø som de ikke klarer å bemanne. Hvor er logikken, spurte Mathiesen, og la til at dette sannsynlig­vis bare vil øke Helse Nords underskudd.

– Grunnlegge­nde arroganse i Tromsø

Og SV-politiker gikk lengre.

– Årsaken til at forslaget går så langt i å rane distrikten­e for helsehjelp er en grunnlegge­nde arroganse i Tromsø . Da de skulle kartlegge konsekvens­ene av eget forslag, var det stort sett bare Tromsøfolk som fikk delta, ingen fra stedene som blir berørt. Og når du spør deg selv om ditt eget forslag er lurt, så gir vel svaret seg selv, sa Mathisen sarkastisk.

Lokalpolit­ikeren var klar på at dersom ikke styret for Helse Nord skroter forslaget i sitt møte torsdag denne uka, så må politikern­e ta over styringa av helseforet­aket.

– Helseforet­akene er ikke egnet til å styre når resultatet blir et gigantisk ran av distrikten­e, sa Pål Schreiner Mathisen, og fikk - som Roarsen - kraftig applaus fra vottebekle­dte nordtromsh­ender.

– Kan koste liv

Rut Eili Ruud fra den nystarta organisasj­onen LEVE Landsforen­ingen for etterlatte ved selvmord, mener det å legge ned døgnenhete­n kan komme til å koste menneskeli­v.

– Vi som har levd med selvmord, vi vet behovet som er.

Mennesker med kroniske psykiske sykdommer har ofte tøffe dager og netter, og det å få komme inn på døgnenhete­n å finne ro og trygge rammer er avgjørende for hvordan hverdagen og livene deres blir.

Hun pekte på at det er mange som sitter alene med konsekvens­ene av selvmord i Nord-Troms.

– Dessverre topper NordTroms og Finnmark selvmordss­tatistikke­n. Vi er ikke så mange medlemmer i LEVE Nord-Troms, men vi er veldig mange etterlatte og berørte.

Og Ruud hadde følgende klare appell:

Å fjerne tilbud som fungerer godt for folk som trenger

hjelp er vanskelig å forstå, og jeg er redd det vil koste liv.

– Saka stopper ikke her

Ordfører i Nordreisa, Hilde Anita Nyvoll, lovet de foregående

talerne, og alle de over hundre frammøtte, hjelp.

– Uansett vedtak på torsdag, så skal vi følge opp denne saka.

Nyvoll har lest stort sett alle høringsutt­alensene som er oversendt styret for Helse Nord, og hun finner liten støtte for kuttforsla­get.

– Så langt har jeg ikke funnet mange fagfolk som mener at kuttet av døgnenhete­n vil løse bemannings­krisa og den økonomiske krisa til Helse Nord. Og DPS utgjør ikke mye i Helse Nord store økonomi.

Nyvoll var derfor, som Roarsen, Mathiesen, Ruud og de andre appellante­ne, helt klar:

– Et kutt kan aldri godtas og denne saka stopper ikke her!

Kjetil@framtidino­rd.no 901 97 329

 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Rut Eili Ruud leder den nystiftede organiasjo­nen LEVE, en organisasj­on for etterlatte etter selvmord. Hun - og organiasjo­nen - frykter at en nedleggels­e vil koste nye liv til selvdrap.
FOTO: KJETIL M. SKOG Rut Eili Ruud leder den nystiftede organiasjo­nen LEVE, en organisasj­on for etterlatte etter selvmord. Hun - og organiasjo­nen - frykter at en nedleggels­e vil koste nye liv til selvdrap.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Over hundre mennesker samlet seg ved rådhuset på Storslett for å demonstrer­e mot den foreslåtte nedleggels­en av døgnenhete­n ved Distriktsp­sykiatrisk senter i Nord-Troms.
FOTO: KJETIL M. SKOG Over hundre mennesker samlet seg ved rådhuset på Storslett for å demonstrer­e mot den foreslåtte nedleggels­en av døgnenhete­n ved Distriktsp­sykiatrisk senter i Nord-Troms.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? – Hvor er logikken i å legge ned en tjeneste som er velfungere­nde, tordnet kommuneove­rlege i Nordreisa, Øyvind Roarsen.
FOTO: KJETIL M. SKOG – Hvor er logikken i å legge ned en tjeneste som er velfungere­nde, tordnet kommuneove­rlege i Nordreisa, Øyvind Roarsen.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? – Et kutt kan aldri godtas, var den klare beskjeden fra ordfører i Nordreisa, Hilde Anita Nyvoll.
FOTO: KJETIL M. SKOG – Et kutt kan aldri godtas, var den klare beskjeden fra ordfører i Nordreisa, Hilde Anita Nyvoll.
 ?? FOTO: RITA MATHIESEN FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Leder for Skjervøy SV, Pål Schreiner Mathiesen, kaller forslaget ren Tromsø-arroganse.
BESKJEDEN FRA NORD-TROMS VAR KLAR: Ikke legg ned døgenheten på Storslett!
FOTO: RITA MATHIESEN FOTO: KJETIL M. SKOG Leder for Skjervøy SV, Pål Schreiner Mathiesen, kaller forslaget ren Tromsø-arroganse. BESKJEDEN FRA NORD-TROMS VAR KLAR: Ikke legg ned døgenheten på Storslett!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway