Framtid i Nord

Pendlerne er lei de elendige flyt

-

Pendlerne som bruker Sørkjosen Lufthavn har i en årrekke etterspurt et bedre flytilbud, likevel har det aldri vaert så dårlig som nå.

1. april ble det én faerre ankomst og avgang på flyplassen daglig. Tidligflye­t går enda tidligere, og kveldsflye­t til Sørkjosen går før flere andre fly rekker å komme seg til Tromsø.

– Vi er drittlei den flyplassen. Du aner ikke hvor mange som er så lei at vi holder på å spy. Det har aldri før vaert så dårlig, sier pendler Jim-Roger Hansen.

Minst to overnattin­ger tur-retur

Hansen pendler i hovedsak til Stavanger, hvor han flyr videre ut med helikopter til arbeidspla­ssen i Nordsjøen.

At reisen til jobb starter én dag før kan han leve med, da utfart til Nordsjøen er klokken 11.15 fra Stavanger.

– Nå må jeg reise hele mandagen for å vaere klar i Stavanger klokken 10 på tirsdag. Hjem igjen går kveldsflye­t før de siste flyene kommer fra Gardermoen, og da må man overnatte igjen til å reise klokken 06 fra Tromsø, forklarer han.

Tre dager i løpet av en turnus vil han nå bruke på reise til og fra jobb, men forståelig nok dropper han flyplassen i Nordreisa og kjører heller til Tromsø.

Han har flere ganger før stilt

opp og sagt i fra om flytilbude­t.

– Jeg har holdt på med dette i årevis. Jeg er så lei at jeg sa til kjerringa «nå flytter vi. Det her gidder vi ikke mer». Det går mye unødvendig tid på reise. Man må kunne ha et ruteoppset­t som fungerer, sier pendleren.

Selv om politikere, innbyggere, naeringsli­v og reiseliv har sagt i fra om det dårlige flytilbude­t, kan det virke som om de har snakket for tomme ører.

Her er en veldig liten andel av saker Framtid i Nord har skrevet om flytilbude­t:

2024, februar: Mister flere flyvninger: – Det blir et dårligere tilbud

2022, september: Ugunstige flytider gjør det vanskelig for pendlerne

2018, februar: Widerøe sin salderings­post heter Sørkjosen Lufthavn

2016, november: Styrt avvikling av Sørkjosen lufthavn?

Før var det regularite­ten som var et problem for pendlere.

– Det er jo fantastisk å ha en flyplass her i distriktet. Å fly til Tromsø på 20 minutter er jo en drøm, men når rutetidene ikke korrespond­ere videre blir det vanskelig.

– Orket ikke mer

Steinar Andersen pendler til Hammerfest. I dag kjører han heller enn å reise med fly.

– Det er så himla mye reisetid slik flyrutene er nå. Man lander i Tromsø og må vente til kvelden. Tidligere kom jeg til land ved Hammerfest tidlig på morgenen og var hjemme i huset til klokken 11.00.

Sist gang han tok flyet hjem, eller skulle ta flyet hjem, fant han ut at han heller tok 14-bussen. Da var alternativ­et å vente på Langnes i timevis.

– Nei, jeg orket ikke mer. Man er jo tidligere hjemme med bussen, så jeg savner formiddags­flyet for min reiserute. Spør du meg, virker det som at de ønsker å ta bort flytilbude­t til Sørkjosen. Før var det buss for fly som var problemet, nå er det flytidene.

Kjøpte ekstra bil

Flere pendlere ser nå behovet for å ha en ekstra bil i husstanden, som kan stå i Tromsø mens de er på jobb. En av dem er Frode Yttregaard:

– Nå har jeg kjøpt meg en bil nummer to for å få logistikke­n til å gå opp. Jeg kjører opp til Alta for å dra på jobb med de flyrutene som er nå.

Han påpeker at de trengte en bil til, men de nye flytidene var et «spark i raeva» for å ta skrittet.

– Det er ingen som hører på oss her oppe i grisgrendt­e strøk om hva vi mener. De ser ikke hverdagen vår. Jeg tenker at dette er en sniknedleg­gelse av flyplassen.

– Har mistet muligheten

Frøy, som tidligere Rotsund

Sjøtranspo­rt er en del av, har flere ansatte som reiser både til Nordreisa for mannskapsb­ytte på fartøyene deres, samt ansatte i Nordreisa som reiser ut av regionen til båter andre steder i landet.

Det forteller Bjarne Johannesse­n, som direktør for frakt i Frøy.

– Vi har folk som bor i Nordreisa og jobber rundt om kring og båter som går her med folk fra hele landet som kommer hit for å mønstre på. Og uten formiddags­flyet har vi mistet muligheten for at folk kan komme hit på møter, sier Johannesse­n.

Som eksempel nevner han Moen, som bygger verft på

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? LEI: Steinar Andersen og Jim-Roger Hansen reiser hver sin vei når de skal til jobb, men begge er lei de dårlige flytidene til og fra Nordreisa.
Bjarne Johannesse­n, Direktør for frakt i Frøy
VELGER HELLER BILEN: For de innbyggern­e som har størst behov for flyplassen, er nå tilbudet blitt så dårlig at de heller velger bilen.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD LEI: Steinar Andersen og Jim-Roger Hansen reiser hver sin vei når de skal til jobb, men begge er lei de dårlige flytidene til og fra Nordreisa. Bjarne Johannesse­n, Direktør for frakt i Frøy VELGER HELLER BILEN: For de innbyggern­e som har størst behov for flyplassen, er nå tilbudet blitt så dårlig at de heller velger bilen.
 ?? ??
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? ER EN FORVERRING AV FLYTILBUDE­T EN SNIKNEDLEG­GELSE AV SØRKJOSEN LUFTHAVN? Det tror flere pendlere.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ER EN FORVERRING AV FLYTILBUDE­T EN SNIKNEDLEG­GELSE AV SØRKJOSEN LUFTHAVN? Det tror flere pendlere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway