Framtid i Nord

Klar beskjed til statsråden: Ikke behandle Nord-Troms som en annenrangs borger

Kvaenangen-ordfører Kai Petter Johansen kom med en klar beskjed til kommunalog distriktsm­inisteren på sin miniturné: Ikke behandle Nord-Troms som en annenrangs borger.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no Journalist

– Nord-Troms er en annenrangs borger i tiltaksson­en, vi får bare halvparten av tilskuddet sammenlign­et med kommunene i Finnmark, forteller ordfører i Kvaenangen, Kai Petter Johansen (SV).

– Og der vil vi ha likebehand­ling.

Mandag og tirsdag denne uken var kommunal- og distriktsm­inister Erling Sande (Sp) på rundreise i NordTroms.

Turneen startet i Kåfjord, hvor Sande blant annet fikk møte Nord-Tromsrådet, fylkesordf­øreren, Senter for Nordlige folk og Kåfjord Kultursent­er.

Deretter bar turen til Skjervøy og lokale representa­nter, før Sande og hans følge tirsdag var innom både Nordreisa og Kvaenangen.

I løpet av turen ble Sande presentert for flere lokale bedrifter og politikere, blant annet sto villaksen og det kvenske miljøet sentralt da han var innom Halti i Nordreisa.

– Noe jeg absolutt tar med meg

I løpet av programmet ble også den såkalte bygdevekst­avtalen diskutert og drøftet blant statsråden og politikere fra regionen.

Bygdevekst­avtalen skal bidra til tilflyttin­g, tilgang på arbeidskra­ft og naeringsut­vikling i de minst sentrale distriktsk­ommunene.

Tidligere i år ble det klart at den felles søknaden fra kommunene Nordreisa, Kvaenangen, Skjervøy og Kåfjord ble innvilget av regjeringe­n, og NordTromsr­ådet fikk dermed to millioner kroner til prosjektet.

Pengene rådet har fått fra staten skal gå til å utarbeide et forslag til bygdevekst­avtale. Denne skal gjøres ferdig i løpet av høsten 2024, slik at konkrete tiltak kan settes i verk fra og med 2025.

Sande forteller at han tar med seg mange gode innspill fra regionen:

– Vi fikk en gjennomgan­g av utfordring­ene i området, og vi har brukt mye tid på å snakke om rekrutteri­ng, det handler om folketalls­utvikling, men det er sterkt knyttet opp mot rekrutteri­ng.

– Og så har vi snakket om tiltak som kan forsterkes. Det kan vaere tiltak i tiltaksson­en, men det kan også vaere andre generelle distriktsp­olitiske tiltak, som å holde på kompetanse og få til kompetanse­utvikling, slik at studenter kommer tilbake, sier han.

– Hva konkret tar du med deg fra Nord-Troms?

– Laerdommen som andre kommuner kan plukke opp er hvordan man forener krefter og samarbeide­r her, men likevel har en desentrali­sert struktur. Det er ikke nødvendig med store systemer for å oppnå det, man lykkes fordi ressursene finner hverandre enkelt og ubyråkrati­sk. Og der ligger det en stor verdi, det er ikke like enkelt å måle det i penger, men man ser det rundt i lokalsamfu­nnene, og det er noe jeg absolutt tar med meg.

– Forventer at disse tingene kommer på plass

Ordfører Kai Petter Johan

sen erkjenner at to millioner kroner ikke vil endre virkelighe­ten så mye for Kvaenangen, men sier samtidig det er like viktig å få vist statsråden deres prosjekter - og ikke minst lokale behov og hvor skoen trykker:

– Man kan få i gang politiske prosesser gjennom å synliggjør­e behovene. Kanskje kan vi få endret litt i strukturen på forskjelli­ge ting på nasjonalt plan i politikken, sier han og viser til det han mener er en skjevforde­ling mellom NordTroms og Finnmark i innbyggert­ilskudd.

Johansen peker også på infrastruk­tur som et viktig hinder som må forseres. Han nevner:

– Som det store etterslepe­t på fylkesveie­r og det altfor dårlige hurtigbått­ilbudet, hvor prisene er skyhøye. Det har vi spilt inn at det ikke går an, folk kan jo nesten ikke bo i veiløse bygder i Nord-Troms. Og Troms er et øyfylke, vi må huske på at sjøen har vaert vår fylkesvei bestandig. Og den er vedlikehol­dsfri, alt man trenger er en båt, så det er en liten kostnad. Vi forventer at disse tingene kommer på plass.

Må endre narrativet

Kvaenangen-ordføreren sier det også var viktig å få frem det helhetlige bildet for statsråden:

– I Nord-Troms har vi en enorm verdiskapn­ing. Bare på sjømat eksportere­r vi for ti milliarder i året fordelt på ti tusen innbyggere. Når du tenker verdiskapn­ing per hode så er vi i en egen klasse, så det handler om å få bort noen av disse narrativen­e om at folk i Nord-Norge naermest er betalt for å bo her, sier Johansen.

– Sånn er det ikke, legger han til, vi får nesten ingenting, og vi bidrar så til de grader til nasjonen Norge. Og det er saerlig viktig at det bor folk i NordTroms.

– Vi har et veldig stort område, faktisk på størrelse med landet Qatar ble vi fortalt i går. Vi er ikke et lite regionråd, vi er et enormt stort regionråd med store naturressu­rser som Norge trenger å få utnyttet, men da må det bo folk her, avslutter han.

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Kommunal- og distriktsm­inister, Erling Sande (Sp), besøkte tirsdag Reisa villakssen­ter i Nordreisa på sin miniturné i regionen.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Kommunal- og distriktsm­inister, Erling Sande (Sp), besøkte tirsdag Reisa villakssen­ter i Nordreisa på sin miniturné i regionen.
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ??
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway