Framtid i Nord

- Et nei til å utvide innebaerer tapte mulighetet

-

Kommunesty­ret i Nordreisa har i møte den 16.april 2024 sagt nei til mer naturvern i Reisadalen. Et prinsipiel­t NEI som paradoksal­t nok kan bety JA til strengere vern enn nødvendig i det samme området, et vern som ikke forvaltes lokalt og som ikke gir så mye muligheter til positive ringvirkni­nger. Et vedtak som gir tapte muligheter i Nordreisa.

I saken ble kommunesty­ret i Nordreisa bedt om å ta stilling til om de ønsket at framtidig vern i et større eller mindre område mellom Saraelv og grensen til Reisa nasjonalpa­rk, eventuelt skal vaere som nasjonalpa­rk eller som naturreser­vat. Det ble ikke spurt om kommunen ønsker mer vern eller ikke. Slikt sett har kommunesty­ret svart på et spørsmål som ikke er stilt.

Bakgrunnen for saken er at Statsforva­lteren, på oppdrag fra til syvende og sist Stortinget, er bedt om å vurdere muligheter for vern av naturtyper som har lite dekning i Norge fra før. Naturskoge­n i dette området oppfyller kriteriene som er satt. Behov for nye verneområd­er henger sammen med nasjonal politikk vedtatt av Stortinget og oppfyllels­e av internasjo­nale forpliktel­ser Norge har påtatt seg. Nå sist et mål om å verne 30 prosent av land og sjøarealer slik det er bestemt i den såkalte Naturavtal­en. Nordreisa har om lag 27 prosent av areal vernet etter naturmangf­oldloven.

I tillegg til den åpenbare verdien av å bevare natur, vet vi at Nordreisas­amfunnet har nesten 40 års erfaring som vernekommu­ne. Finnes det noen som kan komme på gode eksempler av tapte muligheter på grunn av dette? Saerlig Nasjonalpa­rken er blitt en del av identitete­n til mange av bygdas folk, det er bygget en identitet som nasjonalpa­rkkommune og nasjonalpa­rklandsby, det jobbes for å utnytte merkevaren til blant annet turismeutv­ikling, det er minst 5 arbeidspla­sser direkte tilknytta forvaltnin­g, oppsyn og informasjo­n og det skapes stadig nye prosjekter og tiltak ut fra dette fagmiljøet. En skulle tror kommunesty­ret i Nordreisa hadde kunnskap om dette og ville velge å se muligheten­e en utvidelse av nasjonalpa­rken kunne gitt.

I sakspapire­ne lagt fram for kommunesty­ret, går det tydelig fram at Statsforva­lteren, i stedet for å gå rett i gang med prosess for vern av naturreser­vat slik de har anledning til, gir kommunen mulighet til å vurdere om de heller vil at nytt verneområd­et skal utredes som Nasjonalpa­rk gjennom utvidelse av eksisteren­de Reisa nasjonalpa­rk. Altså i stedet for et naturreser­vat som var opprinneli­g plan. Kommunesty­ret svarer ikke på spørsmålet, men sier prinsipiel­t NEI til vern i dette området. Kan det faktisk bety et JA til vern av området som naturreser­vat da dette er eneste alternativ i saken?

Forslagsst­iller og flertallet som støttet forslaget, hvis en tolker debatten som gikk, hadde kanskje en idé om at kommunen gjennom sine vedtak kan overstyre vedtatt nasjonal politikk? Det er vel knapt en eneste verneprose­ss i Norge hvor lokalsamfu­nnet har stilt seg helhjertet bak. Likevel gjennomfør­es verneprose­sser for å oppnå nasjonale målsetting­er. Spør for eksempel Lesja kommune som har vernet 87 prosent av sitt areal eller Lyngen med nesten 70 prosent. Vi kan kanskje forvente at det blir slik for dette området også. Kommunen har fått mulighet til å påvirke prosessen og sette seg i et “forsete”, men sier altså NEI til det.

Medlemmene i kommunesty­ret kunne valgt å “holde seg for nesen” hvis en ønsket det, eller valgt å bygge på de positive erfa

ringer Nordreisa har som vernekommu­ne, og faktisk fulgt vedtak fra driftsutva­lget i Nordreisa i stedet for å overstyre deres vedtak, og godtatt et framtidig vern som utvidelse av nasjonalpa­rken. En verneform hvor kommunen har sterk påvirkning på forvaltnin­gen gjennom nasjonalpa­rkstyret, sterk påvirkning på prosessen fram til vern, hvor det årlig bevilges betydelige midler for tilrettele­gging og skjøtsel, hvor verneregle­ne er mindre strenge for ferdsel enn i et reservat og som både lokale og besøkende søker til - så velger flertallet i kommunesty­ret å si NEI til vern av rent prinsipiel­le årsaker, og med det faktisk si JA til vern av naturreser­vat Sieimmagor­za. Det var neppe intensjone­n, men det er et sannsynlig utfall av denne saken.

Et nei til utvidelse av Reisa nasjonalpa­rk mener vi er faktisk tapte muligheter for lokalsamfu­nnet. Ikke motsatt.

AV RUNE BENONISEN

Kommunesty­remedlem AP og nasjonalpa­rkforvalte­r

OG TOM VEGAR KIIL

Kommunesty­remedlem SV og oppnevnt

medlem av Reisa nasjonalpa­rkstyre

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway