Framtid i Nord

- Vil ha norsk kontroll på krafta vår!

- AV JOSTEIN ANDREASSEN Leder Rødt Skjervøy

Da kampen sto om norsk medlemskap i EUs energibyrå ACER for 6 år siden, stemte Rødt mot norsk tilslutnin­g. Rødt forutså både høye strømprise­r og politikerf­orakt, da stortingsf­lertallet bestående av Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Fremskritt­spartiet, Venstre og Miljøparti­et De Grønne gikk imot befolkning­a sitt ønske og presset dette igjennom i 2018.

Det er bekymrings­verdig at sterke krefter nå jobber på for å gi ACER og EU mer makt. Rødt ønsker ikke at Norge skal underlegge mer av kraftpolit­ikken til EUs markedslib­erale regime. Eksisteren­de avtaler må reforhandl­es, og vi må si nei til EUs fjerde energimark­edspakke.

Hvorfor? Fordi Norge følger EUs regler slavisk. Vi har aldri brukt reservasjo­nsretten mot EØS-lover, og politikern­e har berøringsa­ngst mot å utfordre EØS-avtalen. Dersom reglene fra 4.energimark­edspakke tas inn i norsk lov, vil det blant annet bety at makspris på strøm i praksis blir ulovlig, fordi inngripen i markedspri­sen blir forbudt.

Vi kan heller ikke godta hvordan EU vil blande seg i hvordan landet deles inn i prisområde­r. EUs soneinndel­ing skal speile kraftsitua­sjonen i den enkelte prissone, men tar ingen hensyn til kraftbehov­et i sonen. Den lave strømprise­n her i NO4 kan vaere historie; et paradoks med tanke på lange og mørke vintre, og ustabil lav temperatur hele året i Nord-Norge.

Innføring av 4. energimark­edspakke innebaerer innstrammi­nger i bruk av de såkalte flaskehals­inntektene som oppstår ved salg av kraft mellom land. En større andel av disse midlene skal gå til bygging av kraftkable­r, mens mindre kan gå til å redusere nettleien.

Rødt er slettes ikke motstander­e av utveksling av overskudds­kraft. Dette har Norge drevet med i mer enn 60 år, til nytte for både oss selv og våre naboer.

Det Rødt vil ha, er nasjonal, politisk kontroll på krafta!

Vi vil ha makspris på strøm på 35 øre per kWt for basisforbr­uk for både privatkund­er og bedrifter, der grensen skal gjelde for hva kraftselsk­aper kan selge strømmen for i Norge.

Vi trenger forutsigba­re kraftprise­r og tilgang på egen fornybar vannkraft for å sikre omstilling og produksjon i norske bedrifter, og dette har vaert et av våre fremste konkurrans­efortrinn!

I den anledning kan det vaere verdt å merke seg at ACER blir kalt Ren energi-pakke av EU, høyresiden og Arbeiderpa­rtiet. Vi velger å kalle pakken for kapitalist­isk grønnvaski­ng.

EU når ikke sine ambisiøse klimamål gjennom mer markedssty­ring. Det er hverken grønt eller solidarisk, og dette handler ikke så mye om fornybar energi som om fri flyt av strøm etter markedets prinsipper, og da må vi nevne noen ord om fornybardi­rektivet.

EU krever at medlemslan­dene skal oppnå 42,5 % fornybar energi innen 2030, med et ønske om å øke dette til 45 %.

Norges fornybaran­del er på rundt 75 %, hovedsakel­ig fra vannkraft. Likevel vil en innføring av fornybardi­rektivet gjøre at Norge deler ansvaret for å oppfylle EUs mål.

Innen februar 2026 kreves det at EU- og EØS-landene vedtar planer for å akselerere produksjon­en av fornybar energi, der fornybarpr­osjekter skal tildeles en spesiell juridisk status.

Hurtigbeha­ndlingen av konsesjone­r, med en maksimal frist på 12 måneders behandling­stid for vindkraft og andre fornybare prosjekter i såkalte akselerasj­onsområder, represente­rer en dramatisk endring fra den norske konsesjons­behandling­en, som normalt tar 6-7 år.

Med korte tidsfriste­r, unntak fra krav om miljøkonse­kvensutred­ninger og uten hensyn til folkehelse, friluftsli­v og kultur, kan og vil dette resultere i utbygging av omstridte prosjekter i nye naturområd­er, uten at lokale bekymringe­r og klager blir hørt.

Å øke bruken av naturressu­rser på denne måten, går imot det globale Kunming-Montreal-rammeverke­t for naturmangf­old (Naturloven) som Norge har forpliktet seg til å følge. Vi har vel alle Fosen-saken relativt friskt i minne?

Direktivet bryter i tillegg med plan- og bygningslo­vens prinsipper, og det er direkte ødeleggend­e for lokaldemok­ratiet at Energidepa­rtementet blir planmyndig­het. Det er kommunene som skal sikre at saker blir grundig belyst før beslutning­er tas, og det er kommunene selv som skal få lov til å si NEI til vindkraft!

Til sist ønsker vi å uttrykke bekymring rundt mangelen på offentlig innsyn og debatt om innholdet i direktivet, som ikke er oversatt til norsk. Det er svaert problemati­sk at et omfattende regelverk med et så stort potensial for å påvirke demokratis­ke prosesser, samt natur- og samfunnsfo­rhold i Norge, blir for komplisert og uforståeli­g for mange når vi ikke får tilgang til direktivet på vårt eget språk.

Samtlige lag i Rødt Troms mener at EUs direktiver og forordning­er griper inn i norsk energipoli­tikk, samt norsk areal- og naturforva­ltning på en uakseptabe­l måte.

Derfor må veto-retten brukes mot direktiver som går på demokratie­t og naturen løs. Innføringe­n av ACER og fornybardi­rektivet er demokratis­k problemati­sk! Regjeringe­n må si nei til å innføre de nye EUreglene.

Fellesutsp­ill fra Rødt Skjervøy, Rødt Nordreisa

og øvrige lag i Rødt Troms

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway