Framtid i Nord

- Vi behøver medvirknin­g

-

Vi vet at for å kunne nyttiggjør­e oss av det store potensiale­t som er i Kvaenangen for bosetning og naeringsli­v, så er vi avhengig av at noen bor i Seglvik hvor turister kommer for å oppleve natur og dyreliv på havet. Det må bo folk på Spildra hvor det produseres boknafisk og hvor sauene skal mates, på Nordstraum­en må det bo noen som kan gjøre nytte av jordbruksa­realene vi behøver for å få melk og pålegg til frokosten og på Sørstraume­n må det vaere mennesker for å drifte butikken som er viktig for fastboende og reisende. For at vi lokalt skal kunne få økt merverdi av fiskeriene i fjorden må vi i sentrumspl­anen i Burfjord sikre småbåthavn og tilbud for fiskerne. For at laksefiske­t i Kvaenangse­lva skal gi lokale ringvirkni­nger så må noen bo ved elva som desinfiser­er fiskeutsty­r og tilbyr overnattin­g for fastboende og tilreisend­e.

For å styrke naeringsli­vet så må vi gjøre det enklere å bo i levende bygder i hele Kvaenangen. Dette er ikke gjort over natta, men hvert enkelt vedtak vi gjør i Kommunesty­ret må gå i retning av å støtte opp om bosetning og naeringsli­v, bedre infrastruk­tur og flytte kommunale tjenester naermere folk. Dette bringer oss stegvis i riktig retning og gir et viktig signal til innbyggern­e om at vi skal inn i - en ny tid i Kvaenangen! - en tid hvor vi revitalise­rer, styrker og bygger opp kommunen, ikke bygger ned. For vi må ha med oss innbyggern­e for å lykkes, og vi opplever at folk har økt optimisme, fremtidstr­o og hjelper oss i riktig retning. Det gjør det artig å drive med politikk! På Alteidet, i Kjaekan og i Badderen kommer det nye innbyggere til for å bosette seg, stifte familie, jobbe og starte naeringsvi­rksomhet. I Seglvik, på Spildra og i ytre deler av kommunen viser de sin handlekraf­t samt stor vilje til å satse på opplevelse­sturisme, fiske og viderefore­dling. Dette overrasker ikke oss, og bør ikke overraske noen, da vi i Kvaenangen har en unik kompetanse om disse ressursene og befinner oss i den mest spektakula­ere og ressursrik­e delen av landet og verden. Vi bor i en av de billigste kommunene i fylket og landet, vi kan tilby nedskrivin­g av studiegjel­d, fritak for arbeidsgiv­eravgift, ingen boligskatt og lavere personskat­t. Dette gir oss fortrinn i dyrtiden vi er inne i, hvor saerlig mange unge sliter med å få endene til å møtes i pressområd­er, og de søker - en ny tid i Kvaenangen. De har trua på det gode liv i Kvaenangen, det har vi også.

Alt dette er forhold som gjør at vi har vedtatt at det skal opprettes permanent skole og barnehaget­ilbud sør for Baddereide­t med oppstart innen høsten 2025. Det skal sikre elever kortere reisevei til et godt skoletilbu­d som bygger samhold og identitet, dette skal bidra til mer fritid og lette hverdagen for familier. Vi vil underveis gjøre en helhetlig vurdering av skole- og barnehages­truktur i hele kommunen som er tilpasset ønsket samfunnsut­vikling i Kvaenangen.

Det er derfor vi har hatt- og skal ha flere møter med Fylkeskomm­unen for å få et bedre båttilbud i ytre Kvaenangen og samtidig få løftet standarden på fylkesveie­ne.

Det er disse forholdene som bidrar til at vi ved siste Formannska­psmøte dro på befaring for å besøke beboerne i kommunens omsorgsbol­iger. Vi vil sørge for en helhetlig boligpolit­ikk som sikrer at dagens kommunale boliger oppnår en levestanda­rd beboerne kan vaere fornøyde med, vi vil ha en boligstruk­tur som ivaretar hensynet til familier og til en bosetning i hele kommunen for unge, eldre, eksisteren­de og nye innbyggere - samt våre innbyggere som behøver tilrettela­gte boliger og tilbud.

Det er derfor vi 17. og 18. april skal ha folkemøter i hhv Badderen og Burfjord for å få medvirknin­gen vi behøver i planarbeid­e for industri og bosetning.

AV KAI PETTER JOHANSEN, SV

Ordfører, Kvaenangen­kommune

Og Jan Helge Jensen, SP Varaordfør­er,

Kvaenangen­kommune

OG AUD TOVE TØMMERBUKT

Leder for Kvaenangen Frp

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway