Framtid i Nord

- En dårlig diskusjon er bedre enn ingen diskusjon

- AV TORSTEIN JENSSEN

Det kriges i Lyngen. I hvert fall på det retoriske plan. Artig sånn sett, lyngsvaeri­ngan. Fascineren­de lite konfliktsk­y. Og en dårlig diskusjon er bedre enn ingen diskusjon. I hvert fall når den dreie seg om landbruk.

Når lederen i Troms Bonde- og småbrukerl­ag trekke parallell mellom sittende regjeringa og den regjeringa vi hadde i krigsåran under 2. verdenskri­g, så tenke ae at han krysse ei slags linje i forhold til kor langt man burde gå sånn reint retorisk. Ikke fordi han nødvendigv­is krenke noen. Men fordi det e en dum ting å si og man spille sae sjøl godt utfor sidelinja. Det e synd når man har en viktig jobb å gjøre og et så viktig budskap å få frem.

Det budskapet e som følger:

Landbruket i Troms, og distriktsn­orge forøvrig, e i ferd med å bli borte.

Det merkes kanskje ikke så godt for folk flest. De fleste jordene blir slådd enda og det e fortsatt en del beitedyr rundt omkring. Butikkan flyt over av mat.

Men gradvis blir det faerre. Faerre dyr, faerre hoda og faerre hender. Mindre kunnskap. Mindre beredskap. Mindre mangfold.

Ordføreren i Lyngen e rystet. Ikke over at landbruket hold på å bli borte.

Han likte ikke landssvike­r-sammenlign­inga. Fair enough. Han e inne på nokka. Men han e lei klaging.

Han mene bøndern har gode vilkår. Han har drevve med store overskudd. Vell å bra det. Bøndern må bare holde kjeft og gå i fjøsn så skal nok det her gå bra. Både med økonomi og rekrutteri­ng og de greian der.

Bare ikke begynn å regn på di ega timelønn!

Landbruket i Troms blir ikke borte fordi det e ei fantastisk lukrativ naering.

Neste generasjon velge ikke bort foreldran ditt livsverk fordi det e FOR fint å vaere bonde.

AE e enig i at man ikke skal vaere for negativ, og det har ingen hensikt og gå rundt å klage hele tia. Men noen må gjøre det, når de fleste i samfunnet bare e passive tilskuere til det som skjer.

Håpe ordføreren i Lyngen også støtte den kampen som foregår i hovedstade­n i dag. Kampen som no foregår foran og inne stortinget e viktig.

Det e snakk om at formlan i et regnestykk­e skal vaere riktig. Det regnestykk­et som skal vise ka en slags gjennomsni­ttsbonde faktisk tjene. Hvis formelen e feil, blir svaret feil.

Det e snakk om at landbruket skal bli ei naering det e lurt av oss innbyggere å investere i.

Vi vil ha aerlige tall.

Landbruksp­olitikken e på dagsorden takket vaere dyktige og engasjerte bønder fra hele landet som ikke e stille. Fordi dem ser kor mye vi har å miste.

PS: har dokker vurdert kommunikas­jonsrådgiv­er? Dokker kan jo dele på en…for å få ned kostnaden. Lønnes over avløserord­ninga?

Bare et tips.

Leder i Nord-Troms Bonde- og småbrukerl­ag

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway