Framtid i Nord

Her blir det konkurrans­e både opp og ned fjellet

Neste helg vil det gå fort både opp og ned Stortiden, for da arrangeres Langfjordr­ennet for 20. år på rad.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

Tore Karlstrøm fra Langfjorde­n var med å startet det hele, og er fortsatt klar for enda en helg med 840 høydemeter opp og ned.

– Det er et ganske stort konkurrans­easpekt. Vi har noen som er med for å delta for konkurrans­en, andre fordi de syns det er artig, forteller Karlstrøm.

I de siste årene har det vaert mellom 50 til 70 startende.

Selve Langfjordr­ennet er på søndag 28. april, men dagen før starter med konsert og pub på bygdetunet i Tappeluft. Dit kommer «HP Electric Dream» for å spille blues og rock med gitaristen Hallgeir Pedersen som front mann.

Rekord på 35 minutter

Karlstrøm er klar på at alle kan komme å delta, enten for å konkurrere eller få en flott toppturopp­levelse. Men man må ha litt erfaring på ski eller snøbrett.

– Det er mange lokale som bruker delta, en gjeng fra Oslo på åtte-ti stykker kommer hvert år, Alta er sterkt represente­rt og flere fra Skjervøy, forteller han.

Turister i området som har mulighet bruker også delta.

Han kaller turen til Stortiden for den beste toppturen i hele Finnmark, og i følge han skal den vaere den mest populaere også. Det er trygt terreng oppover. Nedfarten går i en fastlagt løype.

– De fleste i rimelig god form klarer å komme seg opp på under en time. De siste årene har vinnertide­n vaert på rundt 40 minutter.

Rekorden er det ikke overrasken­de Daniel B. Leirbakken fra Burfjord som har, på rett i overkant av 35 minutter.

– Alle kan vaere med. Vi har fastlagt nedkjøring­en for å få ned farta. Raskest opp har vi delt opp i to klasser, kvinner og menn. Da er det også det samme om man går på ski, splitboard, eller hva man har på bena.

Konkurrans­en ned fjellet starter to timer etter start fra bunnen. Da er det delt inn i klasser med telemark, alpint, brett, og en barneklass­e som går halvveis opp fjellet.

Det blir kåret Nordnorges­mester i fjelltelem­ark.

Gikk forbi tidtakeren

Da første Langfjordr­ennet ble arrangert var de 15 stykker som deltok. Siden da har tre stykker vaert med hvert år.

– Første gangen gikk han som vant forbi meg på tur opp. Da måtte jeg bare gi han en «walkietalk­ie» og ba han si ifra når han kom til toppen så jeg fikk tatt tiden. Det økte på med deltakelse etter hvert, og i en periode var vi oppe på 100.

Under koronaen hadde de «covid-edition», hvor man gikk alene opp og tok tiden selv.

Nå ser Karlstrøm fram til helga. Forholdene for det sier han ligger til rette.

– Det er et skredsikke­rt og vanvittig fint fjell. Det er godt føre, og jeg som er mye rundt omkring kan si at dette er et veldig bra skifjell.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Under Langfjordr­ennet er det konkurrans­e både opp og ned.
FOTO: PRIVAT Under Langfjordr­ennet er det konkurrans­e både opp og ned.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? På det meste har det vaert rundt 100 deltakere.
FOTO: PRIVAT På det meste har det vaert rundt 100 deltakere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway