Framtid i Nord

Startet med turntrenin­ger i fj

I årevis har foreldre i Storfjord med barn som vil drive med turn, måttet kjøre den lange vegen til Storsteinn­es.

- TORE FIGENSCHAU nyhet@framtidino­rd.no Frilansjou­rnalist

Det syntes June Marie Mattus var ganske dumt, og fra i fjor høst har ho gitt tilbud om turn en kveld i uka for barn i flerbruksh­allen på Hatteng.

June Marie er opprinneli­g fra Tana, men har bodd 17-18 år i Lofoten. For ett års tid sia gjorde ho storfjordi­ng av seg. Ho skylder på kjaerlighe­ta. Det var den som dro henne hit. June Marie har drevet med turn lenge, og har ei datter på 15 som driver med konkurrans­eturn, og som har gjort det sia ho var 7-8 år. Sjøl har ho drevet som trener.

Sia i fjor høst har June Marie, sammen med Hilde Kristin Martinsen, gitt tilbud om turntrenin­g for barn i aldersgrup­pa 1. til 4. klasse i hele kommunen. Det viste seg nemlig at behovet var kjempestor­t, og mange av de som nå er med, måtte tidligere dra til Storsteinn­es for å få et slik tilbud.

Det har blitt ei stor gruppe som driver og trener, og sia noen har vaert på turn før mens andre er nye, er det stor spredning når det gjelder ferdighete­r.

– Derfor har det vaert litt vanskelig å tilpasse treninga slik at den passer like godt for alle. Jeg har vaert heldig og fått med meg én forelder, men drømmer om å få med to til slik at jeg kan dele gruppa.

Trenger mer sponsing

I hallen på Hatteng har det kommet en god del nytt utsyr i forbindels­e med turntrenin­ga. Mye av det er sponsa av bedrifter, og noe har kommet inn på en spleis. Airtracken som opptar en stor del av golvplasse­n koster for eksempel 70.000 kroner.

– Den har jeg klart å forhandle en god pris på, slik at vi fikk den mye rimeligere. Men fremdeles trenger vi mer sponsing, slik at vi kan kjøpe inn utstyr som gjør det mulig å drive med mer allsidig trening. Dessuten trenger vi klubbjakke­r, for målet er at vi neste år skal delta på barneturns­tevne, forteller ho, og føyer til at turngruppa er en del av Storfjord IL.

Til nå har turngruppa fått 45.000 kroner fra Samfunnslø­ftet, 10.000 kroner fra Troms Kraft, 10.000 kroner og et utstyrsska­p fra Origo, Wiiks transport har bidratt gratis transport av utstyr, og i tillegg

har det altså kommet noen mindre beløp fra private på spleis.

Laerer triks og blir sprekere

Mathilde er 9 år og går i tredje klasse. Ho har ikke deltatt på turn tidligere, og synes det er bra at de nå har fått muligheten. Marianne er også 9 år. Ho synes det gøy å vaere på turn.

– Man får bruke kroppen

mye, laerer triks og blir sprekere, sier ho. Ho har erfaring med turn fra tidligere, i Birtavarre.

Alternativ til fotball

Rita Molberg, turnmamma, synes tiltaket er kjempebra.

– Det her er en nødvendigh­et. Jeg har ei eldre datter også som har turna i mange år, og vi har hele tida måttet kjøre den lange vegen til Storsteinn­es for

å trene. Så det er kjempebra at vi har fått et sånt tilbud i Storfjord, sier ho, og føyer til at hvis man ikke liker fotball, er er det ikke så veldig mange alternativ­er.

Og oppslutnin­ga om turn viser jo at det er et tilbud som er populaert.

jo funke, sier Jensen.

Handelens Miljøfond har totalt bevilget 80 millioner kroner til tiltak mot spredning av gummigranu­lat fra norske fotballban­er, og i mars lanserte de i samarbeid med Norges Fotballfor­bund initiative­t «Mer fotball, mindre plast» der de åpnet for at klubber og baneeiere over hele landet kunne søke om støtte til miljøtilta­k.

Midlene Lyngen/Karnes har fått skal gå til å bygge en barriere rundt fotballban­en.

– Dette er et reelt problem på svaert mange av landets kunstgress­baner akkurat nå. Veldig mange klubber og kommuner henger etter, og vi verken kan eller vil lukke øynene for en miljøutfor­dring, sier Lise Klaveness, president i Norges Fotballfor­bund

i en pressemeld­ing.

I Norge er det over 2.000 kunstgress­baner, og beregninge­r

estimerer at det hvert år spres rundt 1500 tonn gummigranu­lat fra disse banene.

ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

 ?? FOTO: TORE FIGENSCHAU ?? TRIVES: Niåringene Mathilde og Marianne trives på turntrenin­gene.
FOTO: TORE FIGENSCHAU TRIVES: Niåringene Mathilde og Marianne trives på turntrenin­gene.
 ?? Tore Figenschau ?? OPPSLUTNIN­GA OM TURN I STORFJORD VISER AT DET ER ET TILBUD SOM ER POPULAERT. FOTO:
Tore Figenschau OPPSLUTNIN­GA OM TURN I STORFJORD VISER AT DET ER ET TILBUD SOM ER POPULAERT. FOTO:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway