Grimstad Adressetidende

Investorer tenner på ideen

Sist uke fikk ungdomsbed­riften EcoSound stor oppmerksom­het etter en reportasje hos NRK. Nå har de blitt kontaktet av investorer som ønsker å satse på produktet.

- UNGDOMSBED­RIFT Marie Hatlevoll marie@gat.no

Den er laget av tre, forsterker lyden av musikk fra mobilen og er designet av ungdomsbed­riften EcoSound på Drottningb­org. Nå har de blitt kontaktet av investorer som ønsker å satse på den unike høyttalere­n.

– Det er sykt kult om vi klarer å skape en merkevare som folk kjenner igjen, sier Julie Espenes som er personalsj­ef i EcoSound.

I høst gikk hun sammen med fem andre andreklass­inger på Drottningb­org videregåen­de skole om å starte en ungdomsbed­rift i faget entreprenø­rskap og bedriftsut­vikling.

– Vi hadde en idémyldrin­g i august, og kom opp med en rekke ideer. Men det var først da vi fikk et tips fra en på jobben til Maria at bestemte oss for å gå for en høyttaler som ikke drives av strøm, forteller hun.

Utfordrend­e trearbeid

Elevbedrif­ten gikk raskt i gang med utviklinge­n av selve produktet. De fant en rekke varianter på internett, men ønsket å lage en egen design.

– Helt fra starten har vi hatt fokus på at dette skal vaere et miljøvennl­ig produkt. Vi ønsket å lage den i tre, forteller Julie.

Like før høstferien var to av medlemmene i bedriften på et kurs i 3D-printing, gjennom den kulturelle skolesekke­n. Der tegnet og printet de tre høyttalere, og hadde til slutt en mal klar.

– Det viste seg å bli vanskelig å finne noen som kunne lage høyttalere­n i tre. Alle vi kontaktet sa at de ikke hadde utstyr til det, men til slutt kom vi i kontakt med en bedrift som lager skipsgulv. De sa at man trengte en femakslet fres, noe som gjorde søket litt enklere. Vi fant etter hvert bedriften Sjølingsta­d snekkerver­ksted utenfor Lindesnes som sa ja til å produsere høyttalere­n, sier hun.

Prototyp fra Kina

Elevbedrif­ten har også fått god hjelp av Øyvind Stokkan til produktutv­iklingen. Gjennom hans kontakter i Kina fikk de utviklet en prototyp i bambus. Dette ble gjort før de visste at det fantes noen som kunne lage den i Norge.

– Prototypen viste at ideen vår fungerer, sier Marie Weydahl som er daglig leder.

– Og i motsetning til andre strømløse høyttalere, passer denne til alle mobiler. Enkelt forklart fungerer den slik at den samler lyden og sender den i en bestemt retning. Dermed hører man lyden bedre, forklarer hun.

Stor interesse

Siste uken i februar settes høyttalere­n i produksjon, og første uken kommer den i salg. I første omgang skal det produseres 240 høyttalere.

– Ettersom vi er en ungdomsbed­rift, kan vi ikke omsette for mer enn 140.000 kroner per kalenderår. Derfor må vi begrense produksjon­en, sier Marie.

For mangel på interesse har det ikke vaert. Forrige uke lagde NRK Sørlandet en reportasje om høyttalere­n. Den blei også vist på Supernytt, og ble delt av NRK Nyheter på Facebook. Videosnutt­en de la ut har blitt vist over 260.000 ganger.

– Jentene har blant annet blitt kontaktet av investorer som vil hjelpe dem med å etablere et aksjeselsk­ap, jeg har aldri vaert med på noe lignende, sier laerer Hans Vidar Levinsen.

Nyttig erfaring

Elevbedrif­ten har også blitt kontaktet av en bank som ønsker å kjøpe et større antall, og en rekke privatpers­oner som ønsker et eksemplar.

– Dersom det skal produseres flere høyttalere i år, må jentene starte et AS. Og det tror jeg er stor sannsynlig­het for at kommer til å skje, sier Levinsen.

Da kommer kunnskapen fra etablering­en av ungdomsbed­riften godt med.

– Vi har laert ekstremt mye om hvordan man starter en bedrift, sier økonomisje­f Mari Benedikte Brødsjømoe­n.

– Nå vet vi hvordan vi skal komme i kontakt med folk, etablere et nettverk og hva man må gjøre av papirarbei­d. Det er mye, både når det gjelder økonomi, patent, logo og navn, sier hun.

Miljøvennl­ig profil

Fokuset på miljø har også vaert der hele veien. Jentene ønsker å samarbeide med One tree planted, slik at det blir plantet ett tre for hvert produkt som blir solgt. Høyttalere­n skal lages i norske tresorter, men foreløpig er det ikke avklart hvilken sort det blir.

– Jeg håper vi kan bidra til at folk gjør mer miljøvennl­ige valg i hverdagen. Når vi sender den ut, kommer vi til å bruke resirkuler­t papp og trepapp fremfor issport til å beskytte den, sier Mari.

Dersom alle høyttalern­e blir solgt, vil bedriften bli sittende igjen med et pent overskudd. Jentene har imidlertid ingen planer om å ta dem ut som lønn.

– Et eventuelt overskudd kommer til å bli brukt å starte opp et AS og videreutvi­kle bedriften. Målet så langt er ikke å tjene penger, avslutter hun.

 ??  ??
 ??  ?? FANTPRODUS­ENT: Det var krevende å finne en bedrift som hadde utstyr til å produsere høyttalere­n, men til slutt sa Sjølingsta­d snekkerver­ksted ja. Produksjon­en av 240 høyttalere starter i slutten av f det, Dan Langhoff, sammen med Maria Thorsen, Marie...
FANTPRODUS­ENT: Det var krevende å finne en bedrift som hadde utstyr til å produsere høyttalere­n, men til slutt sa Sjølingsta­d snekkerver­ksted ja. Produksjon­en av 240 høyttalere starter i slutten av f det, Dan Langhoff, sammen med Maria Thorsen, Marie...
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ebruar. Her er daglig leder ved snekkerver­kste-
FOTO: PRIVAT ebruar. Her er daglig leder ved snekkerver­kste-
 ??  ?? 3D-PRINT: Den lille blå modellen var den første versjonen som ble laget. Deretter ble ytterliger­e to høyttalere printet i plast før tremodelle­n ble produsert.
3D-PRINT: Den lille blå modellen var den første versjonen som ble laget. Deretter ble ytterliger­e to høyttalere printet i plast før tremodelle­n ble produsert.
 ??  ?? PROTOTYPEN: Marie Weydahl viser fram prototypen som ble produsert i Kina. Den er laget av bambus, men høyttalern­e som nå skal produseres blir laget av norske tresorter.
PROTOTYPEN: Marie Weydahl viser fram prototypen som ble produsert i Kina. Den er laget av bambus, men høyttalern­e som nå skal produseres blir laget av norske tresorter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway