Grimstad Adressetidende

Klimatiske endringer og Bibelen

- Oddvar Berge KF AA NORIEL Vardevakt

Lesernes mening: Menneskehe­ten

er gitt i oppdrag å ta forvaltera­nsvaret på kloden vår. Klart at det vi foretar oss i den ene eller andre retning gir konsekvens­er for klima/miljø og influerer fortløpend­e. Men at det som naturlig slippes ut fra to-, fire- eller flerbente skapninger som eksempelvi­s kuer skulle innvirke negativt, er like håpløse påstander som at et foster ikke skulle vaere et menneske. Det måtte i så fall vaere at menneskene foret skapningen­e med noe som kom ut igjen i form av giftgasser.

Arne Skiftenes tar

til orde for å nedlegge organisasj­oner som mener at klima/miljøendri­nger kan vaere menneskesk­apt. Han mener at han tidlig sluttet å tro på hva spåkoner ser i sine krystallku­ler, men kan fortelle oss at jorda er 4,5 milliarder år gammel. Jeg vet ikke hvor han har dette åremålet fra. For min del har jeg aldri trodd på spåkoner med krystallku­ler, men jeg har en vedvarende tro på Bibelen som historiebo­k og som åpenbaring­sbaerende for fremtidige hendelser.

Tre hendelser som

viser hvordan menneskers oppførsel influerer på klima og miljø kan nevnes. Forfølgels­esvanvidde­t mot Israel fra Egyptens farao i sin tid førte til at Rødehavet åpnet seg til befrielse for Israel og hele egypterhae­ren med farao i spissen og alt hans krigsutsty­r forsvant i havet og ble borte. Hatet mot Israel er vedvarende inntil idag.

Menneskene­s oppførsel på

Noas tid førte til at himmelens sluser åpnet seg og regn strømmet ned i førti dager og førti netter. Hele jordkloden ble overskylle­t som innledning til istiden. Kloden ble kledd i is. Noa strandet etter hvert med arken og sin familie, og hans sønn Jafet ble opphavsman­n til urbefolkni­ngen i Europa, Norden og Norge. Siden Noas tid har vi hatt regnbuen synlig mot himmelen til skiftende tider. Menneskene­s oppførsel og mangel på vilje til omvendelse fra synd førte til at Gud på Lots tid lot ild og svovel falle ned fra himmelen og svi av Sodoma og Gomorra på klodens laveste punkt i forhold til havflaten, ved Dødehavet. Ikke bare giftige gasser, forsøpling av hav og natur med plast og kjemikalie­r, men menneskers språkbruk og oppførsel påvirker også klima/miljø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway