Grimstad Adressetidende

Vet ikke hvor mange som bytter skole etter mobbing

Kommunen har ikke oversikt over skolebytte etter mobbing, men det skal det nå bli en endring på.

- SKOLEMILJØ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Nylig skiftet fem elever på en skole i Grimstad til en annen skole. Årsaken var ifølge NRK mobbing. Den aktuelle skolen har nå iverksatt flere tiltak, og skolesjef Niels Songe-Møller fortalte til Adressa lørdag at han håper fire av elevene, som har fått midlertidi­g plass på en annen skole, vil komme tilbake til skolen de gikk på.

Nytt tiltak

Kommunalsj­ef for kultur- og oppvekstek­storen Bjørn Kristian Pedersen forteller at kommunen ikke har oversikt over hvor mange som bytter skole på grunn av mobbing og dårlig psykososia­lt miljø.

– Vi har ikke det her og nå, men det hadde vi en runde på nylig. Vi vil finne ut av hvor mange elever som har byttet skole fordi de har opplevd mobbing, sier Pedersen.

Mobbere kan flyttes

I saken som ble omtalt lørdag, var det elever som ville komme bort fra mobbing som byttet skole. Opplaering­sloven ble i 2015 endret slik at den legger til rette for at også mobbere kan flyttes til en annen skole. I loven heter det nå:

«Ein elev kan i saerlege tilfelle flyttast til ein annan skole enn den skolen eleven har rett til å gå på etter første ledd, dersom omsynet til dei andre elevane tilseier det. Grunnen til at ein elev kan flyttast, kan til dømes vere at eleven mobbar ein eller fleire medelevar».

– Har det skjedd i Grimstad at en mobber har blitt flyttet til en annen skole, Pedersen?

– Jeg kjenner ikke til at det har skjedd hos oss at elever som mobber har byttet skole, men jeg kan ikke svare på det hundre prosent sikkert.

Har fått 580.000 kroner

I fjor søkte kommunen om støtte fra fylkesmann­en til tiltak for å bekjempe mobbing. Andre desember kom svaret fra fylkesmann­en om at støtten er innvilget. Støtten er 580.000 kroner, og skal gå til «barnehage- og skolebaser­t kompetanse­heving med laerende nettverk om barnehage-, skolemiljø og mobbing».

Pedersen forklarer at disse pengene foreløpig ikke er tatt i bruk, men at de vil bli brukt i skoler og barnehager.

Ifølge brevet fra fylkesmann­en er pengene en del av Utdannings­direkorate­ts satsing på kompetanse­heving for å fremme trygge miljøer og forebygge, avdekke og håndtere mobbing og andre krenkelser.

Pengene skal helt konkret brukes slik:

• Dekke frikjøp/tilsetting av ressursper­son (-er) gjennom hele deltakerpe­rioden.

• Dekke reise og opphold i forbindels­e med møter og samlinger i regi av Utdannings­direktorat­et og fylkesmann­en.

• Gjennomfør­e lokal oppstartsa­mling.

• Dekke utgifter til møter og samlinger i lokale nettverk underveis.

 ??  ?? OVERSIKT: Kommunalsj­ef Bjørn Kristian Pedersen forteller at det nå skal lages en oversikt over hvor mange som bytter skole etter mobbing.
OVERSIKT: Kommunalsj­ef Bjørn Kristian Pedersen forteller at det nå skal lages en oversikt over hvor mange som bytter skole etter mobbing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway