Grimstad Adressetidende

Inviterer til «Åpne dager»

«Semmelweis» er stykket 2. klasse drama på Dahlske snart skal sette opp. Det inngår også i programmet når musikk, dans og drama lager åpne dager for første gang fra 9.–16. februar.

- DAHLSKE Gro Austenå Berg

Mange har kanskje fulgt med i historieti­mene og fått med seg at det var den ungarske legen Ignaz Semmelweis, som levde under den store barselfebe­repidemien i Europa på midten av 1800 tallet, som fant ut at hvis man vasket hendene før møtet med de fødende, så sank dødelighet­en drastisk.

Motarbeide­t

9. februar er det premiere i Dramatorie­t på skolen når 2. klasse drama på Dahlske har plukket seg ut Jens Bjørneboes stykke «Semmelweis», basert på den sanne historien.

Medisinern­e nektet nemlig å vaske hendene. Den ungarske legen ble motarbeide­t på alle plan og måtte trosse alle autoritete­r for å bevise at hans teori var korrekt.

– Det har vaert en lang og smertefull prosess å finne et stykke, sier gjengens dramalaere­r Johan Koefoed med et smil, og legger til at det de har endt opp med er tøft, og at det har en tematikk som baerer tidens utfordring­er.

– Det er en viktig tematikk og ikke minst synes vi humoren Bjørneboe krydrer det med, er fin, sier han.

Elevene er enig, og de forteller om et stort stykke med over 20 roller som er fordelt på de ni dramaeleve­ne.

– Bjørneboe ville at flere skulle spille flere roller. Det gjør vi så absolutt her, sier Koefoed, og legger til at de også har måttet dele en rolle i to fordi det var så mye tekst.

– Det er et veldig krevende stykke, og et langt stykke, men det er veldig gøy å spille sammen med disse folka, sier de.

Årlig arrangemen­t

Gjengen spiller tre forestilli­nger med premieren, og de andre to vises søndag 12. og mandag 13. februar. Stykket blir også en del av resten av programmet under åpne dager som musikk, dans og drama i år arrangerer for første gang fra 9. til 16. februar.

– Musikk, dans og drama på Dahlske ønsker å etablere ei fast, årlig ordning med «Åpne dager» der vi vil presentere en del av det vi holder på med både internt og for folk utenfor skolen, opplyser Gunnar Skjerdal, avdelingsl­eder på musikk, dans og drama,

Han forteller at det vil bli en kombinasjo­n av arrangemen­t på dagtid og på kveldstid.

 ??  ?? DRAMATORIE­T: Oppvarming­sordene hagler til ulike kanter når 2. klasse drama på Dahlske varmer opp før pressevisn­ing. Her gjelder det å henge med i svingene. I tilfeldig rekkefølge står Marit Elise Worren Kløcker, Maria Persson, Ingrid Mathilde Heistad,...
DRAMATORIE­T: Oppvarming­sordene hagler til ulike kanter når 2. klasse drama på Dahlske varmer opp før pressevisn­ing. Her gjelder det å henge med i svingene. I tilfeldig rekkefølge står Marit Elise Worren Kløcker, Maria Persson, Ingrid Mathilde Heistad,...
 ??  ?? IKKE OVERBEVIST: Maria Peerson fra Fevik (t.v.) spiller blant annet en av dem som ikke tror på legen Semmelweis, spilt av Anders K. Gliddi (t.h.)
IKKE OVERBEVIST: Maria Peerson fra Fevik (t.v.) spiller blant annet en av dem som ikke tror på legen Semmelweis, spilt av Anders K. Gliddi (t.h.)
 ??  ?? PRESSEVISN­ING: Anders K. Gliddi og Marit Elise Worren Kløcker i en scene fra «Semmelweis».
PRESSEVISN­ING: Anders K. Gliddi og Marit Elise Worren Kløcker i en scene fra «Semmelweis».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway