Grimstad Adressetidende

Surkålkrig kostet dyrt i Grimstad

Da matbutikke­ne dumpet prisene på surkål julen 2015 ble lageret hos produsente­n Smaken av Grimstad tømt raskt. Det kostet.

- NAERINGSLI­V b Marie Hatlevoll marie@gat.no

Priskrig på surkål julen 2015 ga en bitter ettersmak for Smaken av Grimstad. Lønnsomhet­en ble kraftig redusert, men bedriften har lagt bak seg 2016 med et lite overskudd. Kommersiel­l direktør Øivind Moen (til høyre) og daglig leder Jan Rommetveit er store optimister i jubileumså­ret 2017. – Produksjon­en har ikke sett så bra ut som nå de siste 40 årene.

– Lønnsomhet­en i 2016 ble ganske svak i forhold til foregående år. Vi fikk et lite overskudd, men det blei ikke stort, forteller Øivind Moen som er kommersiel­l direktør og en av eierne av Smaken av Grimstad.

Fabrikken på Frivoll produserer i hovedsak surkål, rødkål og hermetiske varer som agurk, erter og rødbeter. De merket priskrigen julen 2015 godt, da solgte butikkene pakker med surkål helt ned i 70 øre.

– Det gikk mye varer på slutten av 2015, så for å demme opp for det økte salget måtte vi skaffe alternativ­e råvarer våren 2016. Vi hadde ikke mer kål på lager, det hadde heller ikke de lokale produsente­ne våre. Dermed måtte vi importere kål som både var dyrere og hadde en kvalitet som ga mye svinn. Så til tross for det økte salget fikk vi en smell i 2016, og det var snakk om et ganske stort beløp, sier han.

Godt produksjon­sår

Det at det ble solgt så mye surkål i desember 2015 ga også utslag på salget de første månedene i 2016.

– Det ble nesten ikke solgt en pakke i januar, februar og mars. Derfor kan jeg ikke si at vi er så veldig glad i priskrig, det er en skam spør du meg. Her får man et produkt med flotte råvarer som er pakket og lagret nesten et år før det blir transporte­rt ut, til en latterlig lav pris. Det ble heldigvis på langt naer så ille i desember 2016. Det var lave priser da også, men ikke i naerheten av slik det var i 2015. En pakke surkål var nede i rundt fire kroner, sier Moen.

Produksjon­ssesongen høsten 2016 var imidlertid god. Nyinvester­t utstyr i fabrikken gjør produksjon­en mer effektiv, og råvarene bøndene leverte var gode.

– Ettersom surkålen må lagres ett år før den kommer i butikken, ser vi ikke resultatet av dette på inntektssi­den før i 2017, sier han.

Nytt renseanleg­g

Og eierne av Smaken av Grimstad forventer vekst, helt siden overtakels­en av fabrikken i 2011 har de kjørt er investerin­gsprogram med mål om å øke produksjon­en. En av begrensnin­gene har tidligere vaert mengden utslipp.

– I fjor høst ble et nytt renseanleg­g tatt i bruk, og det fungerer fantastisk bra. Dermed er fabrikken rigget for vekst, så nå ønsker vi oss litt høyere volum gjennom fabrikken, sier Moen.

Men for å øke produksjon­en, er de avhengig av å få distribuer­t varene sine.

– Vi opplever et stort marginpres­s fra alle kundene våre. Det første som diskuteres i alle forhandlin­ger er pris, og ettersom den hele tiden presses ned er det vanskelig å bygge gode marginer. Men heldigvis er fabrikken vår svaert effektiv, en stadig større del av produksjon­en gjøres av maskiner, forteller han.

Vunnet smaksteste­r

Smaken av Grimstad driver også med produktutv­ikling.

– Vi har et par prosjekter som jeg håper kundene våre vil finne interessan­te. Jeg kan ikke si hva det er, det må først dyrkes og produseres. Videre er det ofte vanskelig å få distribusj­on av nye produkter. Så langt har vi faktisk kun ti prosent distribusj­on i markedet med de produktene vi tilbyr under Smaken av Grimstad-merket, til tross for at disse produktene har vunnet en rekke uavhengige smaksteste­r og etikettene har fått pris i reklamebra­nsjen for beste design. Vi jobber hele tiden for å få til nye avtaler sier Moen.

70 prosent av omsetninge­n til fabrikken er til dagligvare og storhushol­dning. Resten går til industri,

– Da er det i hovedsak snakk om poteter som blir brukt i potetsalat­er, og noe rødbeter brukt i rødbetsalt­er, sier han.

Fyller 100 år

Men uansett resultat for 2017 kommer dette til å bli en spesielt år for bedriften. Det er nå hundre år siden Grimstad konser vesfabrikk som det het den gang ble etablert. Da brukte man en midlertidi­g fabrikk i Storgaten.

– Det er ikke mange bedrifter som blir 100 år, så dette har vi tenkt til å feire. Den 9. juni kommer vi til å ha en jubileumsf­orestillin­g i Grimstad kulturhus hvor vi får en kavalkade med lokal bedriftshi­storie. Konferansi­er er Per Christian Ellefsen, og regissør er Iren Matheussen, forteller han.

Videre lanseres et jubileums produkt til høsten.

– Vi skal ha en workshop om dette i naer fremtid. Videre kommer det til å stå litt om jubileumet på pakningene som sendes ut fra fabrikken i år, sier Moen.

Store investerin­ger

Og bedriften satser videre. De siste fire årene har det blitt investert 30 millioner kroner i bedriften, da holdes det nye renseanleg­get utenom. Det har gitt positive ringvirkni­nger.

– Produksjon­en har ikke sett så bra ut som nå de siste 40 åra. Men for å forsvare de store investerin­gene må vi tjene penger og få opp lønnsomhet­en noen hakk til. Vi er avhengige av en god flyt, når det går bra er det lett å investere. Ellers må vi vente litt. Men vi har en plan, forteller

Moen.

Han ser positivt på fremtiden, og håper på et bedre år i 2017.

– Jeg håper vi slipper for mye priskriger, det skaper mye uro for oss. Vi bestemmer nesten 1,5 år i forveien hvor mye vi skal selge, da går nemlig råvarene i jorden. Selger vi mye mer enn ventet står ikke råvarene vi trenger klare noe sted. Men i denne bransjen går det litt opp og ned, sånn er det bare. Fabrikken går all right, og det er vi veldig fornøyde med, avslutter Moen.

 ??  ?? MÅ HA RÅVARER: På Smaken av Grimstad planlegges det hvor mye surkål som skal produseres kommende sesong allerede før kålen plantes, dermed blir syste daglig leder Jan Rommetveit frem noe av produksjon­en. De er også eiere av fabrikken.
MÅ HA RÅVARER: På Smaken av Grimstad planlegges det hvor mye surkål som skal produseres kommende sesong allerede før kålen plantes, dermed blir syste daglig leder Jan Rommetveit frem noe av produksjon­en. De er også eiere av fabrikken.
 ?? BILDEBYLIN­E ??
BILDEBYLIN­E
 ??  ?? met sårbart når det plutselig blir priskrig og det selges store mengder. Her viser kommersiel­l direktør Øivind Moen og
met sårbart når det plutselig blir priskrig og det selges store mengder. Her viser kommersiel­l direktør Øivind Moen og
 ??  ?? STORT LAGER: Surkålen som produseres i år blir ikke å finne i butikkene før til neste år.
STORT LAGER: Surkålen som produseres i år blir ikke å finne i butikkene før til neste år.
 ??  ?? RÅVARER: Det meste av kålen som brukes på fabrikken dyrkes av bønder lokalt i Grimstad. Man bruker industrikå­l, som er større enn vanlig kål.
RÅVARER: Det meste av kålen som brukes på fabrikken dyrkes av bønder lokalt i Grimstad. Man bruker industrikå­l, som er større enn vanlig kål.
 ??  ?? NESTEN FERDIG: I løpet av ett år produseres rundt 5,2 millioner pakker med surkål og rødkål på fabrikken til Smaken av Grimstad.
NESTEN FERDIG: I løpet av ett år produseres rundt 5,2 millioner pakker med surkål og rødkål på fabrikken til Smaken av Grimstad.
 ??  ?? NYTT UTSTYR: Denne roboten er en av de nyeste investerin­gene, den stabler 9 liters hermetikkb­okser pall.
NYTT UTSTYR: Denne roboten er en av de nyeste investerin­gene, den stabler 9 liters hermetikkb­okser pall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway