Grimstad Adressetidende

Brant bål på Bringsvaer mot land bruksmeldi­ngen

Tirsdag markerte flere bønder rundt om i landet at de ser negativt på den nye landbruks meldingen. I Grimstad var flammen tent ved Grimstadpo­rten.

- POLITIKK b Marie Hatlevoll/Gro A. Berg gro@gat.no

Bøndene samlet seg for å markerte sin motstand mot det de mener er feilslått jordbruksp­olitikk.

Etter oppfordrin­g fra Norges Bondelag samlet flere bønder seg på Bringsvaer for å markere at de er imot den nye jordbruks meldingen under parolen «Vi tenner bål for landbruket».

Smålapper

– Vi markerer oss mot den nye landbruks meldingen som vi ikke ser så positivt på, forklarer Jenny Tønnesøl Vestby, nestleder i Grimstad bondelag.

– Vi ønsker landbruk i hele Norge, og ikke at den skal sentralise­res til de mest egnede områdene. Her har vi mye grønnsaksp­roduksjon, men jeg er redd vi kan miste en del av produksjon­en ettersom vi ikke har de samme store arealene som de har på Østlandet, fortsetter hun.

Vestby forklarer at det er mange smålapper rundt omkring, spesielt om man beveger seg litt innover i kommunen.

– Vi ønsker heller at det stimuleres til at smålappene blir tatt i bruk, blant annet av beitedyr, slik at ikke områdene gror igjen. Videre må vi gjøre det attraktivt å satse på landbruk for de yngre, slik at ikke alle gårdene legges ned, mener hun.

– Vi har ikke så store enheter som på Østlandet, hvor de har hundrevis og kanskje tusenvis av mål med dyrka mark. Dermed har vi heller ikke mulighet til å bruke så store redskaper, som er nødvendig om man skal gjøre produksjon­en så kostnadsef­fektiv som mulig. I den nye rapporten legges det vekt på nettopp dette med kostnadsef­fektivitet, men vi kan ikke sammenlign­e oss med landene nedover i Europa.

Samvirkene sikrer inntekt

– Det er bra å sette litt fokus på landbruket. Vi kan ikke regne med at importen fortsetter i samme grad som den gjør nå, derfor mener jeg vi må satse på det vi allerede har her i landet, sier bonde Ole Gustav Gurebo.

Han får medhold av bonde Ole Didrik Stenson:

– Det virker som myndighete­ne er redde for samvirkene våre, som Tine, Nortura og Gartnerhal­len. Men det er de som holder oss samlet. De ønsker at det kun er ren konkurrans­e som skal styre, noe som mest sannsynlig fører til at hver bonde dyrker det de tror de får levert. Om så ikke skjer, må de bare kaste varene og man får mye svinn. Samvirkene regulerer mye for oss, slik at vi er sikret inntekt, sier han. Da bålet brant ved Grimstadpo­rten på Bringsvaer tirsdag, var det mange av de forbipasse­rende bilene som tutet.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: MARIE HATLEVOLL ?? SAMLET: Bønder i Grimstad markerte motstand mot landbruksp­olitikken ved å tenne bål.
ALLE FOTO: MARIE HATLEVOLL SAMLET: Bønder i Grimstad markerte motstand mot landbruksp­olitikken ved å tenne bål.
 ??  ?? MARKERTE: Terkel Gurebo (f.v.), Ole Gustav Gurebo og Geir Delin mener regjeringa­s jordbruksm­elding fører norsk matproduks­jon i feil retning.
MARKERTE: Terkel Gurebo (f.v.), Ole Gustav Gurebo og Geir Delin mener regjeringa­s jordbruksm­elding fører norsk matproduks­jon i feil retning.
 ??  ?? TIL STEDE: Jenny Tønnesøl Vestby er nestleder i Bondelaget i Grimstad.
TIL STEDE: Jenny Tønnesøl Vestby er nestleder i Bondelaget i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway