Grimstad Adressetidende

Mobbing i skolen

- Lisa Jakobsen

Lesernes mening: Mens alt braker løs innen helse og omsorg kommer det nok en sak som er like alvorlig. NRK Sørlandet og Adressa rapportere­r at hele fem elever i Grimstad måtte bytte skole på grunn av mobbing. Jeg har lest det som sto i Adressa om denne saken, og det er mulig at disse foreldrene ikke vet hvilke rettighete­r barna har, og rettighete­ne de selv som foreldre har.

Hvis en elev eller foresatt rapportere­r til skolen om mobbing, skal de få et enkeltvedt­ak fra skolen som forteller dem hva skolen skal gjøre med det. Dette er på en måte en kontrakt, og det er viktig å ha hvis foreldrene skal sikre seg at skolen gjøre det de lover. Det er også viktig i tilfelle foreldrene må klage senere. Det er lovpålagt å gi foreldrene enkeltvedt­ak så snart som mulig etter at eleven/foreldrene har sagt ifra om mobbingen. Hvis rektoren ikke har gjort dette i denne saken, har de brutt loven. Foreldrene kan heller ikke si at de ikke trenger enkeltvedt­ak, dette går på barnas rettighete­r, og rektoren er nødt til å gjøre det.

Stortinget bestemte nylig å presisere loven når det gjelder mobbing: Det er ikke mobbeoffer­et som skal vaere nødt til å bytte skole, det er mobberen. Alle barn har en grunnlegge­nde rett til å gå på naerskolen, og alle barn har en grunnlegge­nde rett til å gå på skole uten å bli mobbet. Å måtte flytte til en annen skole er en stor belastning for både elevene og foreldrene. Selv om disse foreldrene/elevene har søkt om å bli flyttet har de kanskje gjort dette fordi det var ingen annen utvei.

NRK rapportere­r at en av klassekont­aktene har sagt «et stort flertall av foreldrene kjenner seg ikke igjen i beskrivels­en, hevder hun, og legger til at de er fornøyd med laererne, og at barna trives på skolen». Ifølge loven er det elevens subjektive opplevelse som bestemmer om de føler seg mobbet eller ikke. Det vil si hvis eleven føler seg mobbet er han/ hun et mobbeoffer. Det spiller ikke noen rolle om rektoren, laererne, eller andre foreldre og elever mener at mobbing ikke har skjedd. Hvis noen av disse elevene har blant annet vaert låst inne på doen kan jeg skjønne godt at de kan kvie seg å gå på skolen.

Skolesjefe­n kan ikke bestemme at skolemiljø­et er «godt nok». Det har ingen betydning at skolesjefe­n mener at skolen har satt inn noen tiltak som han mener er bra, og sannsynlig­vis er uttalelsen­e hans bare salt på sårene for disse elevene/foreldrene. Det er ikke skolesjefe­n som bestemmer om elevene har det bra, det er elevene selv. Hva om en ansatt på rådhuset følte seg mobbet, og fikk beskjed om at «alle de andre mener at arbeidsmil­jøet er bra», og at de mente at den ansatte burde finne seg en annen arbeidspla­ss? Er ikke denne saken like viktig som innkjøpssa­ken?

Det kan hende at dette er enda en alvorlig svikt når det gjelder oppfyllels­e av lovverket i Grimstad kommune. Det kan også hende at svikten på lovverket i kommunen vår gjelder alle tjenester, ikke bare helse og omsorg og oppvekst. I denne saken om mobbing er det ikke snakk om millioner av kroner slik som i innkjøpssa­ken, men det er snakk om barn som vil kanskje ha livene sine ødelagt av mobbing. Hvis det er penger som er viktigst for våre politikere: Etter hvert kan dette koste oss innbyggern­e penger. Det er dessuten flere og flere som saksøker kommuner for mobbing, og det er flere og flere som vinner disse sakene.

Dere som sitter i kommunesty­ret kan gjerne forlange at de som jobber på rådhuset ta noen kurs i anskaffels­esloven. Men vi har flere problemer her i Grimstad som dere blir nødt til å ta stilling til før eller senere. Hvor mange elever i Grimstad måtte bytte skole i det siste på grunn av mobbing? Etter at de har byttet skole, hva har skolene gjort for å hindre at mobbingen ikke fortsetter? Ved å flytte mobbeofren­e til en annen skole vil ikke skolen få slutt på mobbingen, mobberen vil bare finne nye ofre.

Kommunesty­ret får hvert år en rapport om Elevunders­økelsen og hvor mange barn i Grimstad som blir mobbet. Men bortsett fra å si at «noe må gjøres», hva gjør dere med dette? Er det noen i kommunesty­ret som tør å gjøre noe konkret med dette? Dvs. sjekke hvor mange elever har vaert utsatt for dette, om foreldrene har fått enkeltvedt­ak, og om skolene har virkelig satt inn tiltak for å hjelpe mobbere slik at de slutter å mobbe? Og hvor mange barn som har blitt nødt til å flytte til en annen skole, noe som er et klart brudd på rettighete­ne sine?

De som er ledere på rådhuset bør kjenne lovverket inn og ut. De må også kunne vite hva som skal til for at tjenestene gir oss innbyggere kvalitet, og de må bry seg om mer enn bare penger. De kan ikke bare forvente at enhetslede­re vet hva de skal gjøre, uten å sjekke jevnlig at de faktisk gjøre det. Og lederne må ta beslutning­er som ivaretar alle av oss, slik at våre barn og våre eldre ikke opplever lovbrudd.

 ?? ARKIVBILDE ?? INNLEGG: Lisa Jakobsen skriver om mobbing og kommentere­r en sak der fem elever har byttet skole i Grimstad.
ARKIVBILDE INNLEGG: Lisa Jakobsen skriver om mobbing og kommentere­r en sak der fem elever har byttet skole i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway