Grimstad Adressetidende

Ble enige om åtte punkter

Vedtaket i mandagens kommunesty­re viste enighet blant politikern­e om veien videre i ryddejobbe­n etter BDO-rapporten. Men på punktet om e-postgransk­ing var kommunesty­ret delt i to.

- KOMMUNESTY­RET Janicke Yttervik

Det var rådmann Tone Marie Nybø Solheim som innledet saken om innkjøpene i mandagens kommunesty­re:

– Denne saken har mange elementer i seg, som ulovlige prosesser i forhold til lov om offentlig anskaffels­e og gjeldende retningsli­njer, manglende dokumentas­jon, nye kontrakter som burde ha vaert ute på anbud og kompetanse. Denne saken har også tatt opp tema som inhabilite­t, ytringskli­ma og ledelsesan­svar. Vi har prøvd å sette i verk en del tiltak allerede, noe måtte tas tak i umiddelbar­t, sa rådmannen, og listet opp:

– Vi har lagd nye rutiner, tatt kontakt med de vi har rammeavtal­e med, kartlagt nye områder for rammeavtal­er. Vi har opplaering i innkjøpsre­glementet, og det vil bli internkurs innen innkjøp for alle ansatte. Krav til leverandør­kontroll er forsterket i de nye avtalene våre. Vi har begynt å ta tak i ytringskli­ma, vi gjennomfør­er en medarbeide­rundersøke­lse i mars, har gjennomgan­g av etiske retningsli­njer, avtalt møte med rådmannens ledergrupp­e med flere, og vi har startet arbeid med å se på hvor mye tjenester vi skal gjøre i egen regi. Vi har sett mer på vårt eget internkont­rollsystem, og begynt opplaering sektorvis, om hvordan innkjøpsre­gelverket fungerer. Vi har prøvd å ta tak i det helt åpenbare først. Målet er å finne en god og stødig vei videre i tråd med det kommunesty­ret kommer frem til i dag. Vi har også avtalt leverandør­kontroll på Farm in Action, sa rådmannen.

Åtte punkters forslag

Ordfører Kjetil Glimsdal tok ordet videre:

– Innkjøpssa­ken er en alvorlig sak, og jeg må erkjenne at jeg ikke har et fasitsvar på hvordan den kan løses eller best løses. Vi har forsøkt å veie ulike hensyn og lytte til ulike aktører, og jeg blir betenkt og skeptisk når jeg møter mennesker som har bastante meninger og løsninger, i en så alvorlig sak. Det dreier seg om at kommunens egne retningsli­njer ikke ble fulgt ved innkjøp. Men i kriser ligger det også muligheter, og det er mitt håp, at denne krisen brukes til en forbedring av systemer i kommunen. Kontrollut­valget tok tak i saken, og BDO-rapporten ligger til grunn for saken vi drøfter, sa Glimsdal. Han forstår ønsket om å komme til bunns i saken.

– Men jeg tror det er naivt og ikke realistisk, for uansett så vil vi med stor sannsynlig­het ha ulike tolkninger og oppfattels­er av hendelser, utsagn og situasjone­r. Den bunnen vi kommer ned til, vil vaere tvetydig. Ryddejobbe­n fortsetter til det blir orden, om alle blir helt tilfreds kan ingen garantere, for andres tilfredshe­t kan ingen bestemme over, sier Glimsdal, og leverte et forslag i åtte punkter, signert ordfører, varaordfør­er og opposisjon­sleder Trond Erik Bognø (H).

De åtte punktene ble enstemmig vedtatt, bortsett fra ett punkt, som omhandlet epostgrans­kning. Det var KrF, Ap, én fra SP og én fra MDG som utgjorde flertallet på 18, som ønsket at muligheten for epost-granskning skulle holdes åpen, men at det skulle overlates til Kontrollut­valget. De andre; V, H, SV, Frp og Dalaker fra SP, ønsket å vedta at epostene skulle granskes, hvis det var juridisk grunnlag for det.

Tilleggsfo­rslag

– Det har vaert snakket om hva som er norske verdier, og en av de viktigste er tillit, at vi stoler på hverandre. Tillit bygges opp i millimeter og rives ned i meter. Den møysommeli­ge delen med å bygge opp tillit må vi ta fatt på. I den debatten som er gått, er det lett å glemme at BDO-rapporten slår fast at Grimstad har brutt loven systematis­k og over tid. Det er lett å glemme at det er kritisk presse som brakte dette frem. I forslaget er det mye bra fra ordfører, men også mye mangler. Hvis det handler om å bygge tillit, må vi gå lenger enn det som er foreslått. Derfor foreslår vi en del felles forslag, sier Arnt Gunnar Tønnessen (V).

Han fremmet flere tilleggsfo­rslag, som ikke fikk flertall. Disse forslagene gikk på kommunesty­ret ber rådmannen våren 2017 forberede en sak for formannska­pet hvor en åpner for å vurdere regresskra­v overfor leverandør på hele, eller deler av beløpet, for tjenester man har betalt for, men som ikke er levert. Slik det er konkludert i BDO sin rapport. Kommunesty­ret ber rådmannen starte arbeidet med å lage retningsli­njer for antikorrup­sjonsarbei­det i Grimstad kommune. Retningsli­njene utarbeides i tråd med anbefaling­ene fra Transparen­cy Internatio­nal Norge (TIN), og legges frem for kommunesty­ret til politisk behandling våren 2017. Kommunesty­ret ber i løpet av 2017 om en sak hvor måten kommunen har organisert sitt tilsyn med egen virksomhet blir belyst. Kommunesty­ret ber om at rådmannen snarest mulig orienterer kommunesty­ret om regelverk og retningsli­njer for varsling, og opplegg for å sikre rettighete­r og ivareta varslere.

Høyre fremmet et alternativ­t til Venstres fjerde punkt, som så fikk flertall.

 ??  ?? ENIGE OM DET MESTE: Politikern­e ble enige om åtte av ni punkter i BDO-saken. I en pause ble det prat mellom Line Ostad, Tore Stalleland, Trond Erik Bognø og Beate Skretting. Synnøve Jomås ble også med på praten.
ENIGE OM DET MESTE: Politikern­e ble enige om åtte av ni punkter i BDO-saken. I en pause ble det prat mellom Line Ostad, Tore Stalleland, Trond Erik Bognø og Beate Skretting. Synnøve Jomås ble også med på praten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway