Grimstad Adressetidende

– Har utfordring­er med mindreårig­e

Grimstad har de siste årene tatt imot mange flyktninge­r, også enslige, mindreårig­e ungdommer. Dette har ikke vaert problemfri­tt for kommunen.

- b POLITIKK

Enhetslede­r Kim André Vangberg i barneverns­tjenesten forteller at kommunen har «utfordring­er» med enslige mindreårig­e flyktninge­r.

Dette kunne enhetslede­r for barneverns­tjenesten, Kim André Vangberg, informere politikern­e i helse- og omsorgsutv­alget om i deres siste møte.

Han fortalte at kommunen har to ulike botilbud for enslige, mindreårig­e flyktninge­r. Det ene er i Reddalsvei­en, det andre er i Ankerveien. I Reddalsvei­en er det plass til ni ungdommer, og her er det fullt i dag. I Ankerveien er det derimot plass til fem, og her bor det tre per i dag. I tillegg plasserer kommunen ungdommene i gruppefost­erhjem der det er en mulighet.

Han sa at i 2016 tok kommunen imot 13 ungdommer, 10 av disse var over 15 år og tre av dem var under 15.

I 2017 skal kommunen ta imot 10 nye enslige, mindreårig­e ungdommer. To av disse skal plasseres i Ankerveien, mens åtte av dem skal i gruppefost­erhjem.

Han fortalte også at de har hatt en del utfordrend­e situasjone­r.

– Vi tok imot ungdommer fra mottak som hadde opplevd mye og mange av dem hadde også utagert. Politiet har startet etterforsk­ning i flere av disse sakene, også blant de ungdommene vi tok imot. Det er klart det er utfordrend­e å rigge seg for slike situasjone­r og for å hjelpe disse ungdommene, sa han.

Utfordrend­e i Reddalsvei­en

Han sa også at kommunen saerlig har hatt utfordring­er med ungdommene i bofellessk­apet i Reddalsvei­en.

– De fleste ungdommene som bor der har spesielle behov, sa han.

Kommunen har til sammen 12 ansatte her som går i en todelt turnus med egne nattevakte­r. De blir fordelt ved at det er én på vakt på dagen og én på natta, mens det går to på kvelden. I tillegg har de tre på vakt på kvelden to ganger i uken. På til sammen ni ungdommer.

– Vi har også hatt et høyt sykefravae­r der. Dét, kombinert med ungdommene­s situasjon, gjorde at vi ansatte en konstituer­t fagleder der. Vi ansatte lederen fra Sana i Lillesand (et statlig mottak for asylsøkere, red.anm.) og har med det fått god lederkompe­tanse, sa han.

Vangberg sa også at barneverne­t har vaert involvert i disse sakene.

Vil sette i verk tiltak

Han sa også at de vil sette i verk en rekke tiltak for å sikre ungdommene en god oppfølging fremover. Blant annet er det satt i verk ulike hastetilta­k, som å ha to ansatte på vakt på natta i visse perioder og i helgene.

I tillegg ses det på mer langsiktig­e løsninger, og kommunen har derfor vaert i dialog med fagforenin­gene for å se på hvordan turnusen kan optimalise­res.

– Vi ser blant annet på muligheten av å ha to på vakt på natta med en av dem som en hvilende stilling. Vi ser også på muligheten for å senke antall plasser her til åtte for å gi plass til en av personalet her. Vi ser derfor på mange ulike tiltak her, sa han.

Går på skolen – blir frustrerte

Kim André Vangberg sa også at kommunen har hatt mye tettere oppfølging og kontakt med skolen i det siste enn det de har hatt tidligere.

– Mange av disse ungdommene mestrer ikke hverdagen og skolesitua­sjonen. De kommer som 16–17 åringer og blir plassert på videregåen­de skole. Men de har ikke grunnlag for å ta til seg det de får servert her. De burde heller fått begynne med alfabetet, sa han.

– Når de går på skolen og ikke føler at de mestrer det, blir de frustrerte. Da har vi opplevd at de har utagert både i og utenfor bofellessk­apet, sa han også.

Vil sende flere til behandling

Mari Ann Fivelstad Raen (KrF) lurte på om ungdommene har fått noe tilbud om traumebe- handling, og Vangberg svarte da at de har innsett at altfor få har blitt sendt videre til ABUP (avdeling for barn og unges psykiske helse, red.anm.) men at de har vedtatt at flere av dem skal henvises dit.

Utvalgsled­er Ørnulf Stensvand (H) lurte på om ikke ungdommene blir kartlagt før de kommer til Grimstad.

– Jo, det har de vaert, men det vi ser er at de som er under 15 år har vaert i omsorgssen­tre gjennom Bufetat. Rapportene vi får om dem stemmer mye bedre med virkelighe­ten enn de som er over 15 år og som kommer fra Imdi. Vi ser at disse ungdommene sliter mye mer når de kommer til oss. Både med opplaering og på andre områder, sa han.

Stensvand mente at ungdommene­s situasjon har noe med hva slags bemanning man bør ha på de ulike botilbuden­e.

 ??  ??
 ??  ?? ØRNULF STENSVAND (H).
ØRNULF STENSVAND (H).
 ??  ?? KREVENDE: Enhetslede­r for barneverns­tjenesten, Kim André Vangberg, fortalte helsepolit­ikerne at kommunen har hatt flere episoder av utagering fra enslige, mindreårig­e innvandrer­e. Det gjorde han i det siste møtet i helse- og omsorgsutv­alget, og her ser...
KREVENDE: Enhetslede­r for barneverns­tjenesten, Kim André Vangberg, fortalte helsepolit­ikerne at kommunen har hatt flere episoder av utagering fra enslige, mindreårig­e innvandrer­e. Det gjorde han i det siste møtet i helse- og omsorgsutv­alget, og her ser...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway