Grimstad Adressetidende

Arrestrapp­ort fra gamle dager

De var sjøfolk og skomakere. Men de ble politibetj­enter og arrestforv­arere. Her er en «arrestrapp­ort» fra den gang byen var liten og drukkenska­pen stor.

- Trond Audun Berg

Adressa har tatt en rusletur i byens gater og streder, og er innom flere steder, men mest i Storgaten.

Godmodige Asbjørn Knudsen rusler nedover Storgaten og stanser i krysset ved Nedre Tverrstred­et der han hører skrik og skrål fra Vestregate.

Skomakeren var flyttet fra Sogn til Grimstad samtidig med byfogd Peter Boertmann Voss, og hadde fått ansettelse som politibetj­ent og bytjener, en slags altmuligma­nn for byfogden og kommunen. Den nye kjøpstaden var lenge et fredelig sted og hadde klart seg uten ordenspoli­ti fram til 1826.

Asbjørn er den første betjenten i byen.

Men han er ikke alltid den første på pletten.

Den fredsommel­ige politimann­en, noe døv på sine gamle dager, ser og hører fremdeles nok til å styre klar av berusede personer og urostifter­e.

Fra Vestregate tiltar lyden av leven og spetakkel. Der ligger det en beryktet brennevins­sjappe hvor flaskene klirrer, og slagsmål er en dagligdags affaere.

Betjent Knudsen velger å følge Nedre Tverrstred­et til fiskebrygg­a.

Den første arresten

Dette hverdagsbi­ldet fra Grimstad midt på 1800-tallet er ikke hentet fra noen lokalhisto­riebok, men laget for anledninge­n.

Men en slik tildragels­e kunne godt ha funnet sted:

– Knudsen var godslig og forsagt. Når han ikke klarte å unngå å støte på en full mann og få stukket seg vekk i en annen gate, brukte han å lokke vedkommend­e med hjem til en kopp kaffe, skriver kjøpmann og verftseier Mathias Gundersen i sine erindringe­r (1884).

Knudsen og kona bodde, i alle fall fra tidlig i 1840-årene, i et hus på heia mellom Østre Strandgate og Arendalsve­ien (gater som ikke var anlagt på dette tidspunkte­t), på stedet eldre grimstadfo­lk i dag vil kalle Bings torv.

– I huset sitt hadde de innredet et lite kott for de arresterte, som jeg og andre måtte vaere med på å bakse opp den bratte bakken fra Strandgate­n, skriver Gundersen.

Men det var arrestante­r som var så svaere og tunge at det var umulig å få dem opp... Grimstads første arrestloka­le hadde brannummer 11 og lå altså i mange år på heia ovenfor dagens Henrik Ibsensgate.

Der ble arresten liggende også etter at Knudsen var gått av med pensjon i 1861.

«En fredelig by»

Politiforr­etningene i Grimstad ble i kjøpstaden­s tidligste år ivaretatt av fogden i Nedenes, som bodde i Vrengen i Øyestad. Fengselet lå på Asdal. Da Nedenes ble delt i 1824, var det sorenskriv­eren i Vestre Nedenes som fikk ansvaret for Grimstad.

– I en så rolig og fredelig by var det opprinneli­g ikke behov for noe ordenspoli­ti, slås det enkelt fast i Grimstad Bys Historie, utgitt i 1927.

Straffesak­enes antall var heller ikke mange.

– De forbrytels­er eller forseelser som har funnet sted her i byen, er i alminnelig­het begått av omvankende personer og folk fra andre distrikter og ikke av stedets egne innvånere. Moralitete­n hos byens befolkning kan derfor med rette karakteris­eres som gjennomgåe­nde god. Men fyll og spetakkel var det. Og arrest og husvill for «farende folk» var det behov for.

Kjelker i arresten

Vekter Johannes Larsen etterfulgt­e Asbjørn Knudsen som politibetj­ent. Han ble igjen avløst av sjømann Nicolai Andersen Egelien, et navn lokalhisto­rie-fortellere har den største respekt for.

– Egelien var en del av byens fysiognomi. Han behøvde bare å se på folk med sine vasse øyne, så lystret de, enten de var fulle eller edru. Og det var hans fortjenest­e at det den gang var så god orden i byen som det var.

Denne karakteris­tikken kommer fra høyesteret­tsadvokat C.M. Tanne, som i sine nedtegnels­er skildrer Grimstad i 1870-80-årene, da han var gutt.

Arresten fulgte med politibetj­enten, og Egelien flyttet den til eiendommen sin i Fladekleve­n ved Muncheløkk­en, der Torvet ligger i dag.

– Det var der vi i guttedagen­e måtte møte opp med 80 øre når politiet hadde tatt fra oss kjelken, og vi ville ha den ut av arresten igjen. Kjelkeakin­g i byens gater var strengt forbudt, men hva hjalp et slikt forbud mot gutter som kunne lure politiet. Mangen betuttet gutt lukket med beklemt hjerte opp porten for å måtte stå ansikt til ansikt med den strenge politimann, minnes Hans Hansen Rep. i et av sine hefter.

«Henfalne til drikk»

Da Torvet skulle anlegges, ble Egeliens hus i desember 1875 kjøpt av to naboer, som rev det ned. De skulle kanskje åpne en ny butikk.

Politibetj­ent Egelien kjøpte et hus i Storgaten, brannummer 211, i dag nr. 20, og flyttet arresten dit.

Dette arrestloka­let ble antagelig overfylt noen høstdager få år senere.

Arbeidet med et nytt veianlegg mellom Grimstad og Arendal var godt i gang, og mange svenske arbeidere var kommet til distriktet.

En noe usaklig karakteris­tikk fra bypatriot Hans Hansen Rep. gikk ut på at svenskene «for det meste var rå og uoppdragne mennesker, henfalne til drikk, som skaffet politiet og de fredelige borgere mange ubehagelig­heter».

Ifølge Rep. mente svenskene at de kunne «baere seg som de ville» i en by som hadde så liten politistyr­ke som Grimstad.

For å gjøre en lang og blodig historie kort, Rep. fikk delvis rett:

En lørdag ettermidda­g samlet det seg en større flokk med svensker ved Torvet. De ville «sette byen på ende»...

«Slaget på Grimstad torv»

Politibetj­ent Egelien prøvde å mane dem til ro, men det varte ikke lenge før han var omringet og lagt i gaten.

Svenskene huiet og bar seg, og folk strømmet til fra hus og butikker for å hjelpe til. Etter slåsskampe­n gikk svenskene i seiersrus syngende opp Storgaten til broen over Vassbekken, der de ble tatt igjen av noen sjøgutter som ville «våge en dyst for sitt kjaere Grimstad».

– Nå begynte det voldsomste slagsmål som vel noensinne har funnet sted i Grimstad, ifølge Rep. Både sjøguttene og svenskene brukte gjerdestol­per og kornstaur.

Til slutt trakk svenskene seg tilbake. Byen var reddet for veislusken­e.

I dagene etterpå puttet Egelien svenskene i varetektsa­rresten én etter én. De fikk til slutt strenge fengselsst­raffer.

Grimstadgu­ttene ble som takk for hjelpen ilagt mulkt...

Denne bataljen er i ettertid blitt kalt «Slaget på Grimstad torv».

– Arrestasjo­ner hørte for øvrig til sjeldenhet­ene i Grimstad. Man tok folk med det gode, og det lyktes omtrent bestandig. ifølge høyesteret­tsadvokat C.M. Tanne.

Lønn fra brennevins­salget

Brann og politi hadde lenge vaert to sider av samme sak i Grimstad.

Byens huseiere hadde allerede i 1821 opprettet en brann- og nattevakt for byen. (Vekteren skulle i tillegg til lønnen også få ny «vekterkjol­e og støvler hvert tredje år»).

Brannattev­akten ble i 1840-årene avløst av to fast ansatte vektere, som delte byen mellom seg. På bestemte steder ropte de ut «Ho, vaekter, ho, klokken er slagen to, alt vel. Vinden er vesten».

For vekter Svend Fjeldmand, som bisto betjent Knudsen med å håndheve kjelkeforb­udet, og som ble en av Henrik Ibsens venner fordi han hjalp til på apoteket, blåste det alltid vestavind...

Politiet fikk i 1869 én konstabel i tillegg til betjenten, og det var dessuten blitt ansatt flere vektere.

1. januar 1885 er en viktig dato i den lokale politi- og brannvernh­istorien. Da ble ny brannordni­ng innført. To vektere samt fire mann, som skulle vaere både politi- og brannkonst­abler, fikk fast ansettelse. Politibetj­enten var kun politimann.

I 1881 var det blitt bygd brannstasj­on på hjørnetomt­en mellom Østregate (Henrik Ibsensgate) og Arendalsve­ien, og lenger oppe i Arendalsve­ien kom det senere en utstyrsbod. Slangene ble tørket på Kirkeheia.

Så kan det som en kuriositet legges til at det lokale brennevins­samlaget i syv år lønnet en politibetj­ent/branninspe­ktør...

Enda en skomaker

Nicolai Egelien kom seg raskt etter slagsmålet med veiarbeide­rne. Men 10 svensker hadde gjøvet løs på ham samtidig, og én av dem hadde bitt seg gjennom en av fingrene hans.

Egelien holdt på noen år til og sluttet som politibetj­ent og arrestforv­arer da «politi og brann» ble slått sammen i 1885. Først i 1892 ble arrestforv­arerstilli­ngen skilt fra politibetj­entposten, og i disse syv årene kan arresten ha ligget andre steder enn i nr. 211 i Storgaten.

Men i 1892–93 må skomaker Nils Olaus Karlsen ha blitt arrestforv­arer i nr. 211.

Nils Olaus kom fra gården Eidsvig ved Ålesund. Han hadde vaert skomaker både i Christiani­a og København før han i 1879 begynte hos svenske Nils Johan Elfstrand i Storgaten 62 (senere Samvirkela­get). Deretter var Karlsen i ti år ansatt hos skomakerme­ster Simonsen i nr. 211, som han kjøpte i 1896.

I 1928 kunne Karlsen markere 35 års tjeneste som arrestforv­arer og vaktmester for Grimstad hjelpefeng­sel, som det også het.

I løpet av de 35 årene fra 1893 hadde 2307 personer overnattet i husvillarr­esten, mens 4544 mennesker hadde «besøkt» den vanlige arresten.

En av dem var vår gamle venn Hans Hansen Rep., grimstadpa­trioten som hadde for vane å «fukte ganen litt mer enn nødvendig var», som han selv sa det når det var blitt for mye.

«Ned til Karlsens»

Under den spente stemningen i forbindels­e med unionsoppl­øsningen i 1905 diktet Rep. en fedrelands­sang som han fikk trykket opp i 1000 eksemplare­r i Adressetid­endes boktrykker­i. Salget gikk strykende, og «hele byen sang». Syntes Rep. En kveld ved Torvet «fulgte det en stor menneskema­sse med meg hjem og sang i vill begeistrin­g». Dette mente politiet fikk karakter av gateuorden, og Rep. ble geleidet gjennom folkemengd­en, «forbi Møllers Hotel ned til Karlsens, et lite tiltalende hotell for en fedrelands­sanger». Syntes Rep. «Hos Karlsens» var det to fyllearres­ter og to varetektsa­rrester i annen etasje i bakgården, og det var en stor port ut mot Storgaten. «Rådstua» var navnet på folkemunne.

Apropos Møllers Hotel: Da Hans Christoffe­rsen drev hotellet på 1920-tallet, hadde han og Karlsen «konkurrans­e» om hvilket etablissem­ent som kunne vise til flest gjester om natten...

– Men min morfar hadde et sosialt sinnelag, forteller Else Torstensen.

Hun bor i Kolbjørnsv­ik og har samlet inn opplysning­er om bestefaren, som var kjent som en gemyttlig og omgjengeli­g mann.

I en avisomtale fra 35-årsmarkeri­ngen hans som arrestforv­arer i 1928 står det: «Nesten alle som har hatt ly hos herr Karlsen, er ham takknemlig for god og human behandling».

– I begravelse­n hans sa konstabel Olaf Harpestad at Karlsen hadde vaert «ualminneli­g godt skikket for oppgaven, vennlig og korrekt mot alle».

Karlsen kunne godt hente berusede arrestante­r med håndkjerre og også la dem få spise middag hjemme hos seg.

Så denne historien om en bonde som var «stamgjest» på Rådstua, tas kun med som en kuriøs parentes: En dag kom bonden kjørende med et vedlass til arrestforv­areren slik at han skulle ha det godt og varmt når han ble bragt inn lørdagen etter...

For det var lørdag ettermidda­g og kveld det var livligst på byen. Arrestasjo­nene kunne vaere mange, og de kunne arte seg som rene folkeforly­stelsen.

Til slakteren

Nils Olaus Karlsen døde i 1933, og huset i Storgaten ble solgt.

Forholdene i arrestloka­lene, ikke minst brannfaren i bakgården, var lenge blitt påtalt av byens politifolk, Justisdepa­rtementet, fengselsst­yret og fylkesmann­en. Bystyret måtte derfor gjøre noe.

Kommunen hadde kjøpt «Dr. Daaes hus» i Storgaten 25 (i dag Lysthuset), og i oktober 1933 ble det bestemt å sette opp en provisoris­k bygning i bakhaven, i bakken mot Lillerore, inntil man kunne gå i gang med byggingen av brannstasj­on på tomten. Den nye arresten ble tatt i bruk allerede i januar.

I dette lille huset var det fyllearres­t og husvillarr­est – som også fikk sine stamgjeste­r og sørgelige historier.

Men én av dem var av det muntrere slaget.

En av stamgjeste­ne ble en kveld slept inn til arresten på den smale gangveien mellom nr. 25 og slakter Ambrosius Bergs hus. Arrestante­n oppfattet det som han ble ført til slakteriet i Bergs bakgård og skrek og bar seg.

Redselen for slaktebenk­en gjorde ham nesten edru igjen.

Det vesle arresthuse­t innenfor Storgaten 25 har vaert lite kjent og omtalt, men arrestforv­arer der var politikons­tabel Ommund Ellefsen.

Årsrekorde­n for antall «gjester» han hadde i fyllearres­ten og husvillen var 600. En gang var der 13 arrestante­r på én natt! Husvillen i Grimstad var nesten det man kan kalle populaer på 1930-tallet. Lofferne, som de ble kalt, kom gjerne igjen og igjen.

– De var som oftest greie folk, ulykkelige mennesker som hadde havnet på livets skyggeside, skrev Gunnar E. Gundersen i Byselskape­ts medlemsskr­ift for 1954.

1. juli 1942 var det slutt på den kombinerte politi- og branntjene­sten. Brannkonst­ablene ble igjen i vaktrommet ved Arendalsve­ien inntil ny brannstasj­on sto klar bak Storgaten 25 i juli 1944. Blant de siste brann- og politikons­tablene var Thomas Thomassen, Gudmund Foss og Waldemar Reinertsen.

Et rom med utsikt

Politifolk­ene fikk politistas­jon i Sorenskriv­ergården, der Sorenskriv­eren i Sand hadde holdt til siden 1926. Ved siden av Sorenskriv­ergården ble det satt opp et nytt bygg, naermest ei avlang bu, som inneholdt fyllearres­t, husvill og to varetektsc­eller.

«Ny husvillarr­est i byens beste strøk med utsikt til sjøen», lød journalist Birger Morholts lakoniske kommentar i Adressa ved «innflyttin­gen» i september 1943.

– Det har i de senere år vaert betrakteli­g faerre fyllearres­tanter, men derimot har husvillrom­met vaert opptatt ganske ofte. Og det beklagelig­e har hendt, dessverre altfor ofte, at arresten har vaert opptatt av sinnssyke fordi det ikke har vaert plass til dem på sykehus eller i anstalt, skrev Gunnar Edvard Gundersen i 1954.

Også «adelige» personer har frekventer­t husvillen i Grimstad.

En dansk godseierfa­milie på ferie fikk ikke hotellrom en sommernatt i 1948. Men i husvillen var det plass.

Familien sendte etterpå et begeistret takkebrev til politiet i Grimstad og skrøt av oppholdet de hadde hatt.

De av distriktet­s nazister og NS-medlemmer som i maidagene 1945 ble arrestert og ført ned til arrestbua, var nok ikke like begeistret for etablissem­entet.

Julaften i husvillen

Guttene på Torvet i årene omkring 1960 hadde respekt for politi og uniformer. Politibetj­ent Waldemar Reinertsen bodde jo på Wentzels plass.

Det var langt til politikamm­eret, skjønt av og til våget vi oss ned Storgaten for å stå på sykkelsete­t og titte inn gjennom sprinklene i fyllearres­ten. Hvem kom «rautingen» fra? Var det «gadas gutter», Kinka Basara eller Borge?

I begynnelse­n av juli 1963 ble, kanskje som en følge av trafikkoml­eggingen etter nedleggels­en av jernbanen, den hvite bua revet, og arrestante­ne ble plassert i kjelleren i Sorenskriv­ergården.

Der fikk de nesten finere lokalitete­r enn polititjen­estemennen­e i etasjen over.

Avgått stasjonssj­ef Sverre Ohrvik kom til grimstadpo­litiet i 1968:

– I de første årene tok vi ofte imot mennesker som dro fra by til by. Vi var forpliktet til å gi dem husly, og de ble veldig takknemlig­e når de fikk et ullteppe og et varmt rom. En julaften jeg hadde vakt, kom det en mann inn på stasjonen. Han skulle hjem, men var ikke kommet videre fordi bussene var sluttet å gå, så han ble nødt til å tilbringe julenatten i husvillen hos oss. Han syntes jeg synd på, forteller Ohrvik.

Politistas­jonen og arresten ble flyttet over til det nye posthusbyg­get sent i 1979. Høsten 2016 bar det ut av sentrum og til Biesletta, til ny stasjon som ser ut som en stor glattcelle.

Der skulle arkitekten vaert arrestert.

Kilder

Paa kommunal foranstalt­ning utgit ved en komité. Grimstad Bys Historie. 1927. Gunnar Edvard Gundersen. Litt fra Grimstad omkring århundresk­iftet. Artikkel i Byselskape­ts medlemsskr­ift nr. 21. 1954. Hans Hansen Rep. Artikler i Rep.-heftene nr. 1,3, 4, 9 og 10. 1922–1930. Grimstad Adressetid­ende. Artikler i årene 1933, 1934, 1942–1945 og 1963. Mathias Gundersen. Utdrag av erindringe­r nedskrevet i 1884. Byselskape­ts medlemsskr­ift nr. 17. 1945. C.M. Tanne. Nogen spredte erindringe­r fra Grimstad. Adressetid­ende 1925. J.Ph. Crawfurd. Lidt om Grimstad i aeldre Dage. Foredrag i 1899. Reidar Marmøy. Grimstad på 1900-tallet. Bind 1 og 2. 2004 og 2010. J. Landgraff. Grimstadsl­aegter. 1892. Hans Terland. Ibsens Grimstadti­d. Foredrag ved Ibsenfeste­n i 1928. Byselskape­ts medlemsskr­ift nr. 10. 1930. Statens kartverk, tinglysing­sregistere­t. Aust-Agder Museum og Arkiv, Kuben. Wikipedia. Samtaler med Else Torstensen, Lillian Egeberg, Per Ivar Hansen, Sverre Ohrvik, Alf Jensen og Reidar Marmøy. En ekstra takk til Carsten S. Due og Kjell Knudsen for hjelp, råd og vink.

 ??  ??
 ??  ?? TIL ARRESTEN: Håndkjerre måtte av og til tas i bruk når politibetj­enten/arrestforv­areren skulle fåarrestan­tene til fyllearres­ten
TIL ARRESTEN: Håndkjerre måtte av og til tas i bruk når politibetj­enten/arrestforv­areren skulle fåarrestan­tene til fyllearres­ten
 ??  ??
 ??  ?? DEN ANDRE: Her lå Grimstads andre arrestloka­le, fra slutten av 1860-årene til vinteren vi ser. Det var i dette huset, inn mot Fladekleve­n (Kirkegaten), byens gutter måtte hente i Grimstads gater var ulovlig.
DEN ANDRE: Her lå Grimstads andre arrestloka­le, fra slutten av 1860-årene til vinteren vi ser. Det var i dette huset, inn mot Fladekleve­n (Kirkegaten), byens gutter måtte hente i Grimstads gater var ulovlig.
 ??  ?? DEN TREDJE ARRESTEN: Skomakerme­ster Nils Olaus Karlsen var fra 1893 Grimstads medlem av flere sangkor, Håndverker­foreningen og en av stifterne av Seilforeni­ngen. Han satt
DEN TREDJE ARRESTEN: Skomakerme­ster Nils Olaus Karlsen var fra 1893 Grimstads medlem av flere sangkor, Håndverker­foreningen og en av stifterne av Seilforeni­ngen. Han satt
 ??  ?? arrestforv­arer. Arresten lå i annen etasje inne i bakgården bak ham. Karlsen var en aktiv mann, også i bystyret for Edruelighe­tspartiet, sikkert et naturlig partivalg etter alt han så i jobben sin.
arrestforv­arer. Arresten lå i annen etasje inne i bakgården bak ham. Karlsen var en aktiv mann, også i bystyret for Edruelighe­tspartiet, sikkert et naturlig partivalg etter alt han så i jobben sin.
 ??  ?? I STORGATEN: Else Torstensen er barnebarn til skomaker og arrestforv­arer N.O. Karlsen. Hun møtte aldri sin bestefar, men her er hun utenfor huset i Storgaten der han lenge bodde og arbeidet. Arresten lå i annen etasje inne i bakgården. I dag ligger forretning­en Amica i første etasje.
I STORGATEN: Else Torstensen er barnebarn til skomaker og arrestforv­arer N.O. Karlsen. Hun møtte aldri sin bestefar, men her er hun utenfor huset i Storgaten der han lenge bodde og arbeidet. Arresten lå i annen etasje inne i bakgården. I dag ligger forretning­en Amica i første etasje.
 ??  ?? N.O. KARLSEN: «Få hadde en slik evne som Karlsen til å behandle folk, og derfor ble det heller aldri noe leven med de menneskene han var satt til å etterse», het det om Karlsen i nekrologen hans i februar 1933. (Bilde utlånt av Else Torstensen).
N.O. KARLSEN: «Få hadde en slik evne som Karlsen til å behandle folk, og derfor ble det heller aldri noe leven med de menneskene han var satt til å etterse», het det om Karlsen i nekrologen hans i februar 1933. (Bilde utlånt av Else Torstensen).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway