Grimstad Adressetidende

Jenny trives med livsstilen på gården

Jenny Tønnesøl Vestby, nestleder i Grimstad bondelag, er glad i livsstilen som følger med bondeyrket.

- LØRDAGSINT­ERVJUET Camilla Hovstø camilla@gat.no

– Hva slags bonde er du?

– Jeg er deltidsbon­de, driver med kjøttprodu­ksjon, storfe og litt sau. I tillegg jobber jeg 80 prosent som fysioterap­eut i Arendal.

– Hvordan er det å kombinere disse jobbene?

– Det er hektisk, men jeg synes det er fint å ha to så ulike yrker.

– Hva er det beste og verste med bondeyrket?

– Å kunne produsere god mat til folk, vaere med dyrene og i naturen. Den livsstilen passer meg bra. Det verste med jobben er når ting ikke går som det skal: Når vi mister en kalv, dyr blir syke. Mannen vil sikkert si det verste er når traktoren ryker.

– Dere brant bål i protest mot den nye landbruksm­el- dingen denne uka. Hva er ditt ønske til politikern­e?

– Det er ikke et enkelt svar på det spørsmålet. Men at de legger til rette for et mangfoldig landbruk i Norge, slik at vi kan produsere mest mulig mat selv. Selvforsyn­ingsgraden er ikke så høy. Regjeringe­n vil forenkle alt, men det er en grunn til at vi har komplekse støttesyst­emer. Vi jobber under svaert forskjelli­ge forhold i Norge, og vi trenger det lille jordbruksa­realet vi har. Tre prosent av Norges landareal blir regnet som dyrket eller dyrkbar jord.

– Hva liker du best å gjøre i helgene?

– Vaere sammen med familien. Det blir alltid litt gårdsarbei­d i helgene og det er godt å stelle litt ekstra med dyrene. Jeg liker å ta en tur med hesten og gå turer, blant annet.

– Hva bare må du ha om morgenen?

– Først går jeg rett i fjøset. Men så må jeg ha kaffe.

– Hvem ser du opp til?

– Folk som tør å engasjere seg. Og som jobber for noe positivt. – Hva provoserer deg? – Når noen går inn for at ting så vidt skal vaere greit. At standarden er akkurat ikke uforsvarli­g.

– Hva brenner du for?

– Både at vi skal ha god og trygg mat her i landet. Og at folk skal kunne ha det bra i sin egen kropp, har god livskvalit­et og ikke bare eksisterer.

– Hva er det beste du kan få til middag?

– Ingenting slår en god biff med grønnsaker, sopp, god rødvinssau­s, båtpoteter.

 ??  ??
 ??  ?? HEKTISK:Jenny Tønnesøl Vestby er nestleder i Bondelaget i Grimstad. I tillegg er hun bonde og fysioterap­eut. Denne uken brant de bål mot den nye landbruksm­eldingen.
HEKTISK:Jenny Tønnesøl Vestby er nestleder i Bondelaget i Grimstad. I tillegg er hun bonde og fysioterap­eut. Denne uken brant de bål mot den nye landbruksm­eldingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway