Grimstad Adressetidende

– Stemte imot høyere bygg i Bioddgaten

Lesernes mening: Kommunesty­ret sa ja til økte høyder, men noen argumenter­te og stemte imot.

- Stein Gjulem Kommunesty­remedlem KrF

Adressa hadde torsdag en grei orienterin­g om resultatet av kommunesty­rets behandling av en evt. ny detaljregu­leringspla­n for Biodden. Konklusjon­en og overskrift­en i avisen var, helt riktig: «Sier ja til å øke høydene.»

Likevel finner jeg det betimelig å opplyse om det i debatten også ble fremført stor skepsis og tydelige motargumen­ter, først og fremst fra Ailen Roaas (Ap) og undertegne­de fra KrF. Innstillin­gen ble da også vedtatt mot 10 stemmer (Ap 7, SV 1, KrF 2)

Undertegne­de markerte sin motstand mot planen, blant annet med følgende innlegg (forkortet):

Ordfører! Mange av oss husker sikkert «Doffen-platene», blant annet «Doffen reiser til Amerika».

Da Doffen ikke får den siste sandkaka han ber om, truer han sine foreldre med å dra til Amerika, og da han til slutt truer med å krype ut av vinduet i tusende etasje, for å henge etter én finger og se ned på gata som er av stein, da gir moren og faren etter: -Så ta sandkaka, da! Og Doffens kommentar er: Hvorfor sa dere ikke det med en gang?

Jeg kom på historien da jeg leste sakspapire­ne – i den 5. kommunesty­rebehandli­ngen av denne saken, endog med noe som kan oppfattes som en liten trussel fra utbygger og hans arkitekt, med følgende passus:

«Slik prosjektet nå er begrenset i utnyttelse, er det ikke grunnlag for å bringe det videre, og eiendommen vil bli stående slik den nå er, med kun et minimum av vedlikehol­d, til vilje til en baerekraft­ig utnyttelse er til stede.»

I en ny/gammel sak, nå ispedd litt pisk og en ikke-standardis­ert gulrot – nemlig et litt uklart tilbud om en mulig delvis privatfina­nsiert ny bystrand, er kommunesty­ret på nytt invitert til å gå i høyden i en svaert følsom del av byen vår.

Det er klart at dette er en svaert spennende og fristende sak, som handler om: 1) Byutviklin­g - forskjønni­ng av et sentralt område i forlengels­en av det som nå skjer i aksen fra Odden, Byhaven og Terje Vigen-brygga. 2) En mulig ny bystrand.

Men det handler også om føringene i byplanen, kommunens estetiske veileder, fylkesmann­ens syn på høyder i et sårbart område. Alt dette var sterkt fremme i tidligere behandling­er av saken. I den siste avstemning­en (25.3.2015) sto det mellom kote 8.6/9.1 og 10.2. Ingen – ingen - foreslo den gang kote 11.6 - slik det nå legges opp til en vurdering av i rådmannens forslag. Så da er jo spørsmålet: Hvorfor fore- slår rådmannen i realiteten dette nå? Er det kommet en endret uttalelse fra Aust-Agder fylkeskomm­une? Nei!

Er føringene i byplanen endret? Nei!

I «Områdeplan for Grimstad sjønaere arealer» er Bioddgaten 2-4 vist med hensynsson­e, bevaring av kulturmilj­ø. I byplanen er det fortsatt gjeldende at «nye tiltak i bevaringso­mrådene underordne­s strukturen som finnes i området».

Er føringene i Estetisk veileder endret? Nei! Der står det fortsatt i punkt 5: «... Som hovedregel skal fortetning­sprosjekte­r underordne­s eksisteren­de byggelinje­r, volum, takform, gesims og mønehøyder». Og i punkt 8 «.. Ved tiltak i havneområd­et skal det tas hensyn til etablerte siktlinjer fra heier, gater, kaier og boliger omkring havnen». Det vil ikke skje hvis man åpner for de høydene som nå ligger i løypa. Nå inviteres altså kommunesty­ret til å gjøre et nytt vedtak.

Jo, det er tillatt å endre standpunkt. Det er tillatt for nye representa­nter å tenke annerledes enn de forrige gjorde. Men noen fakta står likevel fast og bør tas hensyn til. Det skjer best ved følgende vedtak:

«Det startes ikke noen ny detaljregu­leringspro­sess for Bioddgaten.»

Før avstemming­en trakk jeg dette forslaget og stemte for Ailen Roaas’ forslag (som i realiteten var det samme):

Tidligere kommunesty­revedtak fra 25.03.15, kotehøyde 10.2, oppretthol­des.

Dette forslaget fikk altså 10 «fornuftige» stemmer, fra representa­nter som også er for byutviklin­g, men som er i mot de anbefalte høydene i fronten på Biodden.

Jo, det er tillatt å endre standpunkt. Det er tillatt for nye representa­nter å tenke annerledes enn de forrige gjorde. Men noen fakta står likevel fast. Stein Gjulem, KrF

 ?? SKISSE: SIVILARKIT­EKT PAAL MALDE ?? INNLEGG: Stein Gjulem (KrF) forklarer i dette innlegget hvorfor han gikk i mot økte byggehøyde­r for prosjektet i Bioddgaten 2-4.
SKISSE: SIVILARKIT­EKT PAAL MALDE INNLEGG: Stein Gjulem (KrF) forklarer i dette innlegget hvorfor han gikk i mot økte byggehøyde­r for prosjektet i Bioddgaten 2-4.
 ??  ?? STEMTE MOT: Stein Gjulem, kommunesty­remedlem
STEMTE MOT: Stein Gjulem, kommunesty­remedlem

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway