Grimstad Adressetidende

– Måtte finne min vei

Linda Tånvik, kjent som forloveren til Mette-Marit, fikk seg en vekker da hun nesten ble drept under en løpetur på en strand i Mosambik.

- KVINNEKONF­ERANSE Marie Hatlevoll marie@gat.no

Neste helg kommer hun til Grimstad Misjonskir­ke for å fortelle sin historie på konferanse­n til Kvinner i nettverk i Aust-Agder.

– Før jeg studerte medisin, festet jeg i helgene og løp rundt som mange gjør. Men så kom jeg til et punkt i livet hvor jeg skjønte at det må vaere mer enn dette. Men jeg visste ikke helt hva jeg søkte, forteller hun.

Like etter bryllupet til Håkon og Mette-Marit i 2001 hadde hun en tung tid.

– Jeg så på Mette, og tenkte på hvilke muligheter hun har til å gjøre noe for andre. Jeg måtte finne min vei, sier Tånvik.

Dro til Afrika

Til tross for at hun ikke hadde så mye mer forhold til tro enn at hun ble sendt på søndagssko­le som liten, begynte hun i en bibelgrupp­e. Tånvik fant sin oppgave. – Jeg ville bli lege, og jeg ville reise til Afrika. Jeg ville bidra til å gjøre en forskjell for andre. Dette førte også til at jeg ble kjent med Gud på en ny måte, fra å vaere en litt streng, skummel mann dreide det over til å handle om kjaerlighe­t, sier hun.

I 2012 reiste den nå utdannede legen til Mosambik, som er et av Afrikas fattigste land. Der ble hun i to år.

– Det var tøft å se så mye nød og undertrykt­e kvinner, og etter hvert fikk jeg en lengsel etter å undervise. Det var så mye uvitenhet, jeg trodde folk var mer opplyste enn det de var, forteller Tånvik som siden den gang har utarbeidet et prosjekt om undervisni­ng i blant annet tropesykdo­mmer, hvor det i tillegg tas med hva bibelen sier.

Truet med å voldta og drepe

Oppholdet i Mosambik ga henne også fokus på noe mer. En opplevelse under en løpetur på stranden tidlig om morgenen utgjorde et stort vendepunkt.

– Jeg så en mann som satt på en stein, noe som var litt uvanlig. Derfor tenkte jeg å løpe forbi og si god morgen, men når jeg naermet meg hoppet han ned og tok tak i meg. Han hadde en stor stein i hånden. Ettersom jeg ikke hadde noen verdier på meg, var det ikke noe han kunne stjele. Så sa han – I’m gonna fuck you. Jeg vil voldta deg. Det første som glapp ut av munnen min da, var Jesus, forteller hun.

Tånvik kjente igjen mannen, han hadde løpt opp på siden av henne en annen gang hun løp på stranden.

– Han hadde ventet på meg. Og videre sa han at han skulle drepe meg, hvor jeg da svarer at jeg er ikke redd for å dø. Jeg vet jeg skal til himmelen. Så ber han meg ta av meg klaerne og legge meg ned. Nok en gang sier jeg Jesus, nå med høyere stemme. Plutselig snur han seg rundt og begynner å gå. Han sier noe, og jeg snur meg rundt for å se hvem han snakket med. Det var ingen der. Så løp han bort.

Holder foredrag

Denne opplevelse­n gjorde at Tånvik for alvor kjente en nød for kvinnene i Mosambik. Mange lever aleine, og har ikke råd til lås på dørene sine. Dermed blir de fritt vilt.

– Menn bryter seg stadig inn og voldtar dem, de lever i evig frykt. Og det er ikke bare dem, også i vår vestlige verden er det mange kvinner som lever undertrykt. Vi må løfte kvinner opp og vise hvilken verdi de har. Vi er alle skapt med en hensikt, og vi er alle gode nok. Jesus elsker alle mennesker, sier hun.

Helgen 10.–11. februar er Tånvik en av tre foredragsh­oldere under den årlige konferanse­n til Kvinner i nettverk i Aust-Agder, som denne gangen holdes i Grimstad Misjonskir­ke. I tillegg kommer Annie Schaug og Astri Gellein Laurendz, sistnevnte er regionsled­er for nettverket.

– Vårt budskap er at det er vår tur til å stråle, det er din tur til å skinne. Du er elsket som den du er, hvem skulle man ellers vaere om man ikke kunne vaere seg selv, undrer Laurendz.

Kun for kvinner

Dette er tredje gang Kvinner i nettverk i Aust-Agder arrangerer en slik konferanse, og den er kun åpen for kvinner.

– Vi åpner for menn som server kvinner, da, smiler hun.

– Det kommer et teknisk team med menn, kjøkkenper­sonellet består av menn og vi har noen sjauere på gulvet. Men deltakerne på konferanse­n blir det kun jenter og kvinner, avslutter Laurendz.

 ??  ?? HOLDER FOREDRAG: Både Linda Tånvik og Astri Gellein Laurendz ønsker å overbevise jenter og kvinner om at de er gode nok som de er, begge holder foredrag under konferanse­n Kvinner i nettverk neste helg.
HOLDER FOREDRAG: Både Linda Tånvik og Astri Gellein Laurendz ønsker å overbevise jenter og kvinner om at de er gode nok som de er, begge holder foredrag under konferanse­n Kvinner i nettverk neste helg.
 ??  ?? LEGE: I 2012 reiste Linda Tånvik til Mosambik, hvor hun jobbet som lege og misjonaer. Etter en periode som fastlege i Norge skal hun nå reise til Jackson, Mississipp­i i USA med samme formål.
LEGE: I 2012 reiste Linda Tånvik til Mosambik, hvor hun jobbet som lege og misjonaer. Etter en periode som fastlege i Norge skal hun nå reise til Jackson, Mississipp­i i USA med samme formål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway