Grimstad Adressetidende

Satser på komfyrvakt

Alf Olsen (79) skulle bare få med seg målgangen i et skirenn på TV-en i stua, samtidig som han varmet en panne med fett på komfyren.

- BRANNSIKKE­RHET b Marie Hatlevoll marie@gat.no

Alf Olsen (79) har ved et par anledninge­r røyklagt kjøkkenet etter å ha tørrkokt grytene fordi han har sett noe spennende på TV. Nå får han installert komfyrvakt som kutter strømmen til komfyren dersom det skulle skje igjen.

– Røykvarsle­rne ulte, og vi måtte sette vinduer og dører på vidt gap, forteller kona Kari.

Det tok heldigvis ikke fyr i panna, men røykutvikl­ingen satt en støkk i ekteparet som bor på Haugenes.

– Jeg har opplevd å tørrkoke grytene et par ganger, det er skumle greier, sier Alf som er pensjonert kokk. Han har blant annet jobbet 24 år på sjøen.

– Der hadde vi stort fokus på sikkerhet, med øvelser hver eneste uke. Så jeg er vant til å tenke i de baner, forteller han.

Enkelt å forebygge

Ekteparet takket derfor ja da Grimstad Brannvesen ønsket å montere en komfyrvakt hos dem i forbindels­e med den landsomfat­tende komfyrvakt­kampanjen 8. februar.

– Komfyrbran­ner er den hyppigste brannårsak­en i norske hjem, men med en slik vakt er det svaert enkelt å forebygge den type brann, forteller varabranns­jef Eirik Evensen.

Sammen med Alf og Atle Arntsen som er velferdste­knolog i Grimstad Brannvesen går han i gang med monteringe­n. Komfyrvakt­en består av to deler, en boks som monteres skjult bak komfyren ved stikkontak­ten og en sensor som plasseres ved vifta.

– Kontakten passer dessverre ikke, sier Arntsen.

Uttaket i veggen er beregnet for en lavere ampere enn komfyrvakt­en, dermed må også denne byttes før komfyrvakt­en fungerer.

– Som regel er det bare å plugge den i, enkelt og greit, og så fungerer det med en gang, sier han.

Ekstra trygghet

Alf og Kari er enige om at de ønsker å ha komfyrvakt­en likevel.

– Vi skal få ringt en elektriker, ettersom vi ønsker å ha en slik ordning på komfyren. Det gir oss en ekstra trygghet, sier Kari.

Ved kjøkkenbor­det sitter også spesialerg­oterapeut Berit Westbye fra Helsetjene­sten. Hun har besøkte ekteparet et par ganger tidligere for å fortelle dem blant annet om brannsikke­rhet og fysisk aktivitet.

– Det er et gratis, frivillig tilbud vi har til alle som fyller 78 år i kommunen vår. Da snakker jeg blant annet om komfyrvakt, stearinlys, røykvarsle­re og vi ser på rømningsve­ier fra soverommet, forteller Westbye.

Svir smukker og tåteflaske­r

I nyere leilighete­r og på nye komfyrer er komfyrvakt standard. Men det er fortsatt mange som ikke har det.

– De fleste jeg kommer til er positive til å installere dette. Man får kjøpt dem blant annet hos elektronik­kjedene, og prisen ligger på 3–4000 kroner. Jeg har faktisk også en selv, og er veldig fornøyd, sier hun.

Varabranns­jefen nikker, og forteller at det ikke bare er eldre som kan ha stor nytte av et slikt sikkerhets­tiltak.

– Vi har sett flere tilfeller av tørrkoking av gryter med smukker og tåteflaske­r i, og ungdom som har vaert på fest og skal lage seg nattmat som sovner fra pizzaen de setter i ovnen. Derfor har vi også tilsyn med studenthje­mmene en gang i året, sier han.

Best i landet

Komfyrvakt­en fungerer ganske enkelt slik at dersom sensoren oppdager for mye røyk, kutter den strømmen til komfyren.

– Selv på brannstasj­onen skjer det av og til at vi glemmer å skru

av. Plutselig kan vi få en utrykning mens vi lager mat, og hiver oss av gårde. Ikke få ganger er det noen som spør over sambandet om ikke noen kan skru av steikeovne­n, sier Evensen.

Han er veldig glad for samarbeide­t de har med Helsetjene­sten i Grimstad, og tror dette er med å forebygger mange branner.

– Det kan vaere tilfeldig, men vi har tradisjone­lt lite utrykning på dette. I 2016 hadde vi ingen utrykninge­r på komfyrbran­ner, og av de 1344 utrykninge­ne på landsbasis var det kun ni i AustAgder. Nå som tendensen er at de eldre bor hjemme lenger, er det ekstra viktig å følge opp denne gruppen, avslutter han.

 ??  ?? KLARGJØRIN­G: For å få montert komfyrvakt­en, må komfyren dras frem slik at boksen som monteres ved stikkontak­ten kan settes på plass. Alf Olsen får hjelp av varabranns­jef Eirik Evensen og velferdste­knolog Atle Arntsen. I forbindels­e med...
KLARGJØRIN­G: For å få montert komfyrvakt­en, må komfyren dras frem slik at boksen som monteres ved stikkontak­ten kan settes på plass. Alf Olsen får hjelp av varabranns­jef Eirik Evensen og velferdste­knolog Atle Arntsen. I forbindels­e med...
 ??  ?? PENSJONERT KOKK: Alf Olsen har tidligere jobbet som kokk, og er fortsatt glad i å lage mat. Men ved et par anledninge­r har grytene kokt tørre.
PENSJONERT KOKK: Alf Olsen har tidligere jobbet som kokk, og er fortsatt glad i å lage mat. Men ved et par anledninge­r har grytene kokt tørre.
 ??  ?? SENSOR: Den lille sensoren ved viften gir beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren ved branntillø­p.
SENSOR: Den lille sensoren ved viften gir beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren ved branntillø­p.
 ??  ?? FOKUS PÅ SIKKERHET: Ekteparet Olsen fikk besøk av Grimstad Brannvesen som del av den nasjonale Komfyrvakt­kampanjen.
FOKUS PÅ SIKKERHET: Ekteparet Olsen fikk besøk av Grimstad Brannvesen som del av den nasjonale Komfyrvakt­kampanjen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway