Grimstad Adressetidende

– Det lønner seg å besvare

Er du en såkalt «ny pensjonist» mellom 67 og 70 år, skal du i løpet av få dager få et skjema i posten. Det er viktig at du svarer på dette, fordi det kan påvirke tilbudet du vil få hvis du en gang trenger helsehjelp fra kommunen.

- SPØRREUNDE­RSØKELSE

– Vi skal i gang med det som vi tror er den første store befolkning­sundersøke­lsen i Europa blant nye pensjonist­er, forteller førsteaman­uensis ved UiA TorIvar Karlsen.

Han veileder også masterstud­ent Marit Bolstad Tveide med hennes oppgave som skal skrives ut fra deler av undersøkel­sen, og hun har laget deler av spørreskje­maet som i dag sendes ut til 975 personer mellom 67 og 70 år.

Økning av eldre

– Bakgrunnen er at vi står overfor en økning av antallet eldre fram mot 2030, fortsetter Karlsen, og forteller at undersøkel­sen er et trekant samarbeid mellom Grimstad kommune ved Agder Living lab, og Senter for ehelse og velferdste­knologi og Institutt for helse- og sykepleiev­itenskap, begge ved Universite­tet i Agder.

Kommunen har fått komme med innspill til spørsmål til de nye pensjonist­ene som i fremtiden kan få behov for tjenester fra kommunen. Ønsket er å vaere tidlig ute med å spørre dem om forhold som kan ha betydning for kommunens planleggin­g fremover.

Fem forhold

– Vi vil spørre disse pensjonist­ene om fem forhold, forklarer Karlsen.

Det første angår bolig og hvor godt tilpasset boligen de bor i nå er.

– Det andre er sosialt nettverk og videre også enkle spørsmål om helsetilst­and, sier Karlsen.

Det fjerde punktet er pensjonist­enes holdning til teknologi, og det er også her Agder Living Lab, kommunens levende testlabora­torium kommer inn. Her inngår også et spørsmål om pensjonist­en er villig til å vaere med i testing av ny teknologi.

– Det femte forholdet er holdningen til det å motta tjenester fra det offentlige, sier Karlsen. – Hvordan det er å gi og ta imot hjelp, presiserer Tveide.

Skjemaet som skal fylles ut, er ifølge de to langt med ca. 60 spørsmål.

– Men det er veldig viktig at vi får svar fra alle som mottar skjemaet, sier de, og legger til at det er viktig for kommunen å vite hvordan de skal legge opp sine tjenester.

Tveides oppgave leveres i mai, og resultaten­e av undersøkel­sen vil vaere klare i juni.

Spørreskje­maene sendes ut i dag med en ferdig frankert svarkonvol­utt.

– Og dette er anonymt, selvfølgel­ig, sier Tveide og Karlsen. De legger til at de også håper at det blir svart ganske fort, og opplyser at de vil purre en gang hvis de ikke får svar.

Kan påvirke

Samme undersøkel­se vil etter hvert også gjennomfør­es i Bygland kommune og i Vaksdal kommune i Hordaland ifølge Karlsen.

– Vi har lyst til å gjenta dette hvert femte år, og om fem år vil vi gjerne spørre de nye «nye pensjonist­ene» og også disse 975 som nå får skjema om det er forandring­er, sier førsteaman­uensen.

– Det lønner seg å besvare, for det kommer til å bli brukt i hvordan kommunen organisere­r helsetjene­stene, og det vil påvirke tilbudet de mottar når de eventuelt vil trenge hjelp fra kommunen, oppfordrer de.

 ?? KILDE: WWW.SSB.NO ?? FREMTIDEN: Utvikling av antallet eldre over 80 år i Grimstad kommune 2017–2030.
KILDE: WWW.SSB.NO FREMTIDEN: Utvikling av antallet eldre over 80 år i Grimstad kommune 2017–2030.
 ??  ?? UNDERSØKER: Førsteaman­uensis på UiA Tor-Ivar Karlsen og masterstud­ent i helse- og sosialinfo­rmatikk Marit Bolstad Tveide håper alle som mottar spørreskje­maet fra dem svarer, og at de svarer kjapt.
UNDERSØKER: Førsteaman­uensis på UiA Tor-Ivar Karlsen og masterstud­ent i helse- og sosialinfo­rmatikk Marit Bolstad Tveide håper alle som mottar spørreskje­maet fra dem svarer, og at de svarer kjapt.
 ??  ?? FEM FORHOLD: Det er litt over 60 spørsmål i skjemaet.
FEM FORHOLD: Det er litt over 60 spørsmål i skjemaet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway