Grimstad Adressetidende

«Uglen» måtte til for å løfte 500 tonn på plass

Norges største løftekranf­artøy, «Uglen» fra Grimstad, måtte ta kjempeløft for en ny bru.

- Kjetil Karlsen

Statens vegvesen har i flere år jobbet med planene om hvordan den gamle brua fra 1958, som deler de to sidene av Sogndal sammen, skulle erstattes. Brua tilfredsst­iller nemlig ikke lenger dagens krav, og noe måtte derfor gjøres. Dette forteller prosjektle­der i Statens vegvesen, Gunnar Solbakken, til Adressa.

Høydepunkt­et lørdag

Etter å ha planlagt det store prosjektet i lengre tid, nådde det sitt foreløpige høydepunkt lørdag.

For to uker siden gikk lekterne fra verftet i Polen der de tre ulike brudelene har blitt produsert. Det er de to sidespenne­ne og selve nettverksb­uen, eller hovedbuen, som går tvers over Sogndalsel­va og binder brua sammen.

Veier 450–500 tonn

Ifølge Solbakken veier hver av de tre delene mellom 450 og 500 tonn, og de trengte derfor kraftige verktøy for å få løftet dette på plass. Svaret ble Norges største løftekranf­artøy, «Uglen», som eies av Ugland Constructi­ons AS i Grimstad.

Ifølge hjemmeside­n kan fartøyet løfte 800 tonn, 155 meter opp i lufta.

Spenning over lang tid

«Uglen» har vaert i aksjon i Sogndal hele uka, og det var som sagt lørdag at det aller gjeveste løftet skulle gjøres. Det var derfor mange sommerfugl­er i magen til prosjektle­deren.

– Det har bygd seg opp spenning over lang tid, og vi har visst at dagen i dag kom til å bli en av de store merkedagen­e i dette prosjektet. Det er jo dette siste elementet, hovedbuen, som gjør at en virkelig ser hvordan brua vil bli seende ut. Det var derfor godt å få satt den siste delen på plass i dag, sier Solbakken til Adressa.

Åpner i desember 2017

Han forteller også at selv om de tredelenen­åerpåplass,erikke brua klar for åpning før i desember 2017. Det skal nemlig bygges et betongdekk­e over hele brua, som er bygd i stål.

– Så det gjenstår ganske mye arbeid i dette prosjektet, sier han.

 ?? ALLE FOTO: STATENS VEGVESEN/OLE KRISTIAN ÅSET ?? KRAFTIGE SAKER: Slik så det ut da «Uglen»løftet 500 tonn med brulegeme og satte det på plass på det som skal bli den nye «Loftesnesb­rui». Den skal binde de to sidene av Sogndal sammen. Den gamle brua, som er fra 1958, skal omsider bli revet. Hele...
ALLE FOTO: STATENS VEGVESEN/OLE KRISTIAN ÅSET KRAFTIGE SAKER: Slik så det ut da «Uglen»løftet 500 tonn med brulegeme og satte det på plass på det som skal bli den nye «Loftesnesb­rui». Den skal binde de to sidene av Sogndal sammen. Den gamle brua, som er fra 1958, skal omsider bli revet. Hele...
 ??  ?? MAJESTETIS­K: Det ryker godt i pipa når «Uglen» jobber på høygir, men Norges største løftekranf­artøy kan løfte enda 300 tonn mer enn dette.
MAJESTETIS­K: Det ryker godt i pipa når «Uglen» jobber på høygir, men Norges største løftekranf­artøy kan løfte enda 300 tonn mer enn dette.
 ??  ?? SPENT: Prosjektle­der Gunner Solbakken (t.h.) og kontrollin­geniør Jørn Kr. Engebø har vaert spente i lang tid.
SPENT: Prosjektle­der Gunner Solbakken (t.h.) og kontrollin­geniør Jørn Kr. Engebø har vaert spente i lang tid.
 ??  ?? ENDELIG: Her kommer selve hovedeleme­ntet på den nye brua, nettverksb­uen eller hovedbuen. Den veier 500 tonn.
ENDELIG: Her kommer selve hovedeleme­ntet på den nye brua, nettverksb­uen eller hovedbuen. Den veier 500 tonn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway