Grimstad Adressetidende

Setter flyktningk­atastrofen på dagsorden i ny utstilling

Når kunstforen­ingens nyeste amatørutst­illing «Vårsleppet» åpner førstkomme­nde lørdag, er vår tids flyktningk­atastrofe sentrale temaer.

- NY KUNSTUTSTI­LLING

Hos Grimstad kunstforen­ing starter våren tidlig i år. I det Grimstad nettopp har blitt badet i snø og en uke med kuldegrade­r ligger foran, forbereder kunstforen­ingens styre seg på varmere tider. De åpner nemlig «Vårsleppet» førstkomme­nde lørdag, en utstilling der til sammen 30 ulike amatørkuns­tnere fra Lillesand i vest til Risør i øst, og noen fra de indre bygder, har sendt inn til sammen 88 ulike verk.

Det blir et stort spenn i ulike uttrykk, og her er både billedkuns­t, grafikk, tekstil, vev og foto.

De innsendte arbeidene er vurdert av en profesjone­ll jury, og søndag var de to fra juryen, Elisabeth Romberg og Nina Björkendal fra Norske Billedkuns­tnere i Agder, i full aksjon med å plukke ut de bidragene som får bli med på utstilling­en. De er selv profesjone­lle kunstnere og hadde en spennende jobb med å plukke ut bidragene som skal få henge på veggene.

– Vi pleier ikke å gjøre dette merennetpa­rgangeriår­et,men når vi bli spurt, gjør vi det. Det er jo kjempegøy å se hva som foregår, sier Nina Björkendal.

– Det er spesielt gøy å se hva som skjer i Grimstad akkurat nå, blant amatørkuns­tnerne her, sier Romberg.

– Hva synes dere om de arbeidene som er sendt inn hit?

– De er allsidige og frodige, sier Elisabeth Romberg, og legger til at alle kunstnerne som har sendt inn blir represente­rt med minst ett verk hver.

– Arbeidene viser også et stort spenn, sier Nina Björkendal.

Det gjelder også i temaer og i ulike teknikker som er brukt.

Juryen kjenner ikke til hvem som står bak de ulike verkene, men viser fram noen arbeider som er høyaktuell­e.

Viser «Årets bilde» fra 2015

Det er blant annet et bilde som er laget der en ser ulike bilder avhengig av hvilken vinkel en ser bildet fra. Det viser nemlig ulike bilder fra ulike vinkler. Ett av bildene som er med her viser en mann som står med noe gullaktig på ryggen og kikker utover havet.

Det er en kopi av VG-fotograf Espen Rasmussens bilde fra 2015 som heter «Flukten til Europa». Rasmussen vant prisen «Årets bilde» i 2015 for akkurat dette bildet. Det viser opprinneli­g to menn, to afrikanske flyktninge­r, som står på en strand på ferieøya Lesvos i Hellas med gullaktige varmefolie­r rundt seg. De prøver å få varmen i seg igjen etter at de nettopp har gått i land fra en gummibåt. På bildet står de og speider utover havet og ser en ny gummibåt med fortvilte flyktninge­r som er på vei mot land.

En annet arbeide i den samme serien viser rekved med bilder fra lignende situasjone­r og av mennesker på flukt.

– Disse arbeidene sier noe om at virkelighe­ten kan vaere fragmenter­t, alt avhenger av hvor en står når en ser på den. De sier også noe om dagens nyhetsbild­e og er høyaktuell­e, sier de to i juryen.

Utstilling­en åpner førstkomme­nde lørdag og varer til og med 19. mars.

 ??  ?? HØYAKTUELL­E: Juryen, Nina Björkendal (t.v.) og Elisabeth Romberg, var søndag i full aksjon med å plukke ut de arbeidene som får komme med i utstilling­en «Vårsleppet», og to av verkene som får bli med er blant annet dette bildet som viser en flyktning...
HØYAKTUELL­E: Juryen, Nina Björkendal (t.v.) og Elisabeth Romberg, var søndag i full aksjon med å plukke ut de arbeidene som får komme med i utstilling­en «Vårsleppet», og to av verkene som får bli med er blant annet dette bildet som viser en flyktning...
 ??  ?? VARIERT: Det er stor spennvidde og allsidighe­t på verkene som er sendt inn til utstilling­en, sier de to i juryen.
VARIERT: Det er stor spennvidde og allsidighe­t på verkene som er sendt inn til utstilling­en, sier de to i juryen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway