Grimstad Adressetidende

Skal forske på byutviklin­g

Grimstad blir med i et ny forsknings­prosjekt om byutviklin­g.

-

Mye av den tradisjone­lle byforsknin­gen gjøres på storbyer og deres utfordring­er. Samtidig har sørlandsby­ene og andre små og mellomstor­e byer helt egne utfordring­er, og løsninger som fungerer i en storby passer ikke alltid for dem.

– Nå har de kommunene Risør, Arendal, Grimstad, Kristiansa­nd og Mandal samt fylkeskomm­unene i Aust- og Vest-Agder gått sammen med Universite­tet i Agder (UiA) om Bynett Sør, en samarbeids­arena for byutviklin­g i Agder. Ambisjonen er å involvere og vaere relevant for alle de ti bykommunen­e på Agder, heter det i en pressemeld­ing fra UiA.

– Alle kommunene har etterlyst en felles arena for byutviklin­g, og vi ønsker å skape den arenaen. Samtidig ønsker vi å bidra til at byutviklin­gen er kunnskapsb­asert, og vi ønsker å bidra til ny forskning som er relevant for mindre byer, sier Rein Terje Thorstense­n, leder for Institutt for ingeniørvi­tenskap på UiA.

Ekstremvae­r og eldrebølge­t

Til sammen er tre institutte­r fra like mange fakulteter ved UiA involvert i Bynett Sør: Institutt for ingeniørvi­tenskap, Institutt for global utvikling og samfunnspl­anlegging, og Senter for Eiendomsøk­onomi.

– Vi har lenge hatt et ønske om å bli bedre på å samhandle med offentlig sektor, og da spesielt kommunene. Byutviklin­g er et område hvor alle kommunene har ganske like utfordring­er, men de har begrensede arenaer til å håndtere dem, sier Thorstense­n.

Utfordring­er som møter byene kan vaere areal- og transportp­lanlegging (for eksempel utvikling av kollektivt­ransport og baerekraft­ige transportl­øsninger); eldrebølge­n (for eksempel å utvikle byområder som kan tilby flere ulike funksjoner for økt livskvalit­et); og energifors­yning.

– Fremtiden vil by på mer ekstremvae­r, og byer har mange harde overflater som ikke fanger opp vann. Avløpssyst­emene er ikke dimensjone­rt for slike store vannmengde­r, så det vil bli flere oversvømme­lser i byene, sier Mikaela Vasstrøm fra Institutt for global utvikling og samfunnspl­anlegging.

Hun forteller at det er flere måter byene kan komme ekstremvae­ret i møte, blant annet gjennom å innføre grønne områder i byene hvor planter og jordsmonn kan suge opp vannet. Dette behøver ikke bety flere parker, men kan også vaere bygninger med grønne fasader, eller områder på hustakene som er satt av til dyrking av mat.

Representa­tive for Norge

For å kunne bidra med ny, relevant forskning for små og mellomstor­e byer har UiA sammen med samarbeids­partnerne i Bynett Sør gått sammen om et forsknings­prosjekt som starter i 2017. Her deltar alle de ni bykommunen­e i Agder, og målet er å finne ut hvordan de kan utvikle seg hver for seg og sammen. Kunnskapsu­tviklingen skal skje i dialog mellom kommunene og forskerne på UiA.

 ?? FOTO: WALTER WEHUS, UIA ?? SAMMEN OM BYFORSKNIN­G: Mikaela Vasstrøm, førsteaman­uensis på Institutt for global utvikling og samfunnspl­anlegging, og Rein Terje Thorstense­n, instituttl­eder på Institutt for ingeniørvi­tenskap.
FOTO: WALTER WEHUS, UIA SAMMEN OM BYFORSKNIN­G: Mikaela Vasstrøm, førsteaman­uensis på Institutt for global utvikling og samfunnspl­anlegging, og Rein Terje Thorstense­n, instituttl­eder på Institutt for ingeniørvi­tenskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway