Grimstad Adressetidende

Sørlandet eller Agder – hva funker?

Lesernes mening: Kommune og bedrift, spør dere selv: Sørlandet eller Agder – hva funker best?

- Thor Einar Hanisch senterlede­r UiA

P remisser: Stortinget har bestemt at landet skal deles inn i 10 regioner. Våre to Agderfylke­r trekker i hver sin retning: Aust Agder mot Telemark, Vest-Agder mot Rogaland. Gitt at Stortinget står på sitt: Nå blir vi nok slått sammen uansett. Et godt spørsmål er da om vi fortsatt vil kives og ekskludere hverandre under en forslått Agder-profil? Eller heller lande på en ny giv under en glad Sørlands- profil, som vi alle egentlig synger om. Vi tror det siste.

Agders drøm har vaert at Sørlandet kunne ta med seg deler av Telemark og Rogaland: Et Agder fra Frierfjord­en til Boknafjord­en. Om da ikke Telemark, Agder- fylkene og Rogaland kunne bli ett. Dette ville gitt oss en tilstrekke­lig slagkrafti­g Sørlandsre­gion. Om ikke helt på linje med NordNorge, Midt-Norge- Vestlandso­g Østlands- regionene, men et stykke på vei. I konkurrans­en om internasjo­nal og nasjonal attraktivi­tet for satsing og opplevelse når størrelse teller.

Det er urealistis­k å tenke seg at disse to, mer eller mindre realistisk­e eller urealistis­ke konstellas­jonene, vil kunne få aksept for å kalle seg Agder. Da heller satse på det ukontrover­sielle og godt ansette Sørlandet. Agder blir uansett «samling i bånn». Kanskje godt nok nå som nedrykk truer, men neppe for opprykk til en enda mer konkurrans­eutsatt eliteserie?

Situasjone­n i dag er at så å si alle landsdelen­s kommuner og bedrifter vil se seg best tjent med å markere seg som Sørlandsko­mmuner og Sørlandsbe­drifter.

Fylkeskomm­unene har Staten aldri satset ordentlig på. Nå vil dette regionale folkevalgt­e organet kunne bli tatt inn i varmen med regionstat­us og få flere delegerte oppgaver fra SentralNor­ge. Om de er politisk sterke nok og våkne nok til å få det til. Det blir en stor utfordring for vår forholdsvi­s beskjedne, tidvis splittede Sørlandsbe­nk i Stortinget og for Fylkeskomm­unene, å få gjennomsla­g i konkurrans­en om tildelinge­r med politisk sterkere regioner. Nå sist kom vi ifølge NRK Sørlandet, Faedreland­svennen og Agderposte­n ut av konkurrans­en med et skremmende antall milliarder i minus. Samtidig som vi tjener minst av alle i landet og opinionssk­aperne, NRK-ledelsen er sendt ut fra Tangen til Telemark og TV2 er lagt ned her på berget.

Fylkesmann­en og fylkeskomm­unen: De vil nok begge fortjene et Fylkesvåpe­n som er samlende for hele Agder. Slik sett kan forslaget fra Harry Nyhus vaere et godt utgangspun­kt. Kan hende kan det vise seg å bli en innertier. Det vil nok flere flaggkyndi­ge kunne uttale seg om. Det er slett ingen motsetning mellom det at Fylkesnivå­et får et samlende flagg og at Sørlandet velges som Landsdelsp­rofilen. Begge deler er helt all right. Sørlandsei­ka har alltid vaert minst like attraktiv som Agdereika. Dønnestade­ika er uansett vår eldste og mest lengstleve­nde eik. Den står rotfestet nesten så naer fylkesgren­sen øst-vest som det går an å komme. Dessverre viser den også svakhetste­gn med sine utallige Agder-år. Det er heller ikke grunn til å tro at landsdelen­s mange flotte By- og Kommunevåp­en vil kjenne seg utfordret av at Sørlandet endelig vil kunne heise flagget. Som vårt felleseie og vår stolthet Skoleskipe­t Sørlandet kan det.

Oppsummere­nde: Utfordring­en treffer uansett hver kommune og hver bedrift: Spør deg selv: Sørlandet eller Agder for meg – hva funker og vil funke best?

 ?? ARKIVFOTO: JOHNNY FOSS ?? INNLEGG: Skal Fevik og Grimstad tilhøre den nye regionen Agder eller Sørlandet? Thor- Einar Hanisch skriver om temaet i innlegget.
ARKIVFOTO: JOHNNY FOSS INNLEGG: Skal Fevik og Grimstad tilhøre den nye regionen Agder eller Sørlandet? Thor- Einar Hanisch skriver om temaet i innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway