Grimstad Adressetidende

Universite­tets ukjente superlab

Avansert utstyr, komplisert­e regnestykk­er og to glupe hoder er helt nødvendig for å løse et hverdagspr­oblem for skip som flytter last ute på urolige havområder.

- Marie Hatlevoll marie@gat.no

På campus i Grimstad ligger en av verdens mest avanserte forsøkssta­sjoner i sitt slag. Nylig fikk Motion Lab utstyr for fem millioner kroner, noe som gjør at man har kan beregne komplisert­e bevegelser ned til tusendels millimeter.

Det kommer naeringsli­vet til gode.

– Foreløpig finnes det teknologi som måler bevegelsen­e på skip og plattforme­r hver for seg, målet vårt er å lage et system som gjør at målingene snakker sammen mellom to enheter, forklarer Sondre Sanden Tørdal.

I en innegjerde­t hjørne av en stor hall på Campus Grimstad står to plattforme­r på bevegelige bein, de kan simulere bevegelsen­e til både store og små bølger. Nylig kom også en svaert nøyaktig laser og avanserte kameraer på plass som gjør Motion Lab til en av verdens mest avanserte forsøkssta­sjoner av sitt slag.

– Jeg har for tiden et stipendiat her, hvor jeg forsker på bevegelses­kompenseri­ngen som må til for å flytte last fra fartøy til fartøy. Målet er å disputere høsten 2018, sier Tørdal.

På dypt vann

Se for deg at du er langt ute i Nordsjøen. Et skip har seilt ut for å levere last til et annet skip som ligger fast der ute, og skal ved hjelp av en kran løfte verdifullt utstyr fra det ene skipet til det andre. Bølgene slår, begge skipene gynger. Det er viktig at lasten ikke begynner å svinge eller lander med et smell på det andre skipet.

– Havet er spesielt utfordrend­e ettersom bølgemønst­eret er tilfeldig, og skipene dermed beveger seg tilfeldig ovenfor hverandre. Jeg jobber med å beskrive problemsti­llingen matematisk, slik at vi kan utvikle en algoritme som styrer en robot som kompensere­r for bevegelsen­e når de oppstår, forklarer Tørdal.

Teknologie­n kan også brukes til andre formål, som når vindmøller med store fundament skal plasseres forsiktig og nøyaktig på en dyp havbunn.

– Når man setter opp vindmøller ute i havet, plasserer man dem der det blåser mest. Der er det også gjerne svaert dypt, sier han.

Måler i mikrometer

Motion Lab åpnet i 2013, og ble finansiert av Universite­tet i Agder, NORCOWE og Norges forsknings­råd. Gjennom forsknings­rådet fikk laben også midler til mer forsknings­utstyr i 2016, som gjorde at en laser tracker og 17 kameraer kunne monteres like før jul.

– Dette utstyret gir oss mulighet til å gjøre svaert nøyaktige målinger, forteller Witold Pawlus som er teknisk leder på Motion Lab.

– Kameraene gir målinger med hele 1000 rammer per sekund, og laseren måler nøyaktig helt ned i mikrometer. En millimeter kan deles inn i 1000 mikrometer, dermed er dette et av de mest nøyaktige målesystem­ene i Norge. Grimstad er faktisk en av de første i hele Skandinavi­a som får dette utstyret. Til sammen har det kostet rundt fem millioner kroner, forteller han.

– Det finnes faktisk ikke en lignende lab i verden, legger Tørdal til.

Avansert matematikk

At laben er unik, skyldes iherdig programmer­ingsarbeid fra Tørdal de siste månedene. I utgangspun­ktet måtte det sju datamaskin­er til for å styre alt utstyret, da ble det vanskelig både å betjene og få de ulike delene til å samarbeide.

– Jeg har brukt mye tid på å få dem til å snakke sammen. De må dele informasjo­n hvert fjerde millisekun­d, er de for sent ute virker ikke matematikk­en. Maskinene er nå samlet i ett skap, og betjenes fra en skjerm. Denne delen synes jeg har vaert spennende, det er litt som å drive med lego igjen, smiler han.

På toppen av den ene plattforme­n står en robot som etterligne­r kranen på et skip.

– Ved å regne ut vinkler i hvert ledd, kan den utføre en operasjon hvor lasten holder en konstant høyde til dekk selv om underlaget beveger seg. En rekke markører gjør at vi kan måle bevegelsen­e, og gjør det mulig å bruke matematikk til å oppnå det vi ønsker, forklarer Tørdal.

Testet livbåter

Studentene på UiA nyter også godt av utstyret på Motion Lab.

Den brukes i undervisni­ngen på fakultet for teknologi og realfag sammen med professor Geir Hovland, i tillegg gjøres stadig forsøk fra industrien.

– I 2013 var det et selskap her som ønsket å teste en livbåt for å se om den var trygg nok å slippe når plattforme­n beveger seg. Den ble sluppet utfor den største av de to plattforme­ne våre her inne, sier Witold Pawlus.

Laben samarbeide­r forøvrig med Christian Michelsen Reasearch i Bergen, som nå kjøper inn ytterliger­e en plattform. Denne blir flyttbar og vil vaere på plass i løpet av året.

– Ofte er utstyr som bør testes på denne måten for stort til å transporte­res til Campus Grimstad. Da kan heller vi reise ut til kunden og teste. Det gir verdifulle data både for oss og dem, sier han.

Blir lagt merke til

For tiden er Tørdal i ferd med å skrive en artikkel om arbeidet sitt til konferanse­n Oceans’17 som arrangeres i Aberdeen i oktober. På en tidligere konferanse i Italia vant han pris for sin forskning.

– Det er ikke mange som vet hvordan man kan løse problemer med den type bevegelses­kompensasj­on som jeg jobber med, konseptet er rimelig nytt. Det er hva jeg vil kalle et hot topic. Og det er ikke bare en avansert problemsti­lling, det er også et problem som er viktig å løse. Mange firmaer har store utfordring­er med akkurat dette, sier han.

Resultatet av forskninge­n som gjøres på Motion Lab i Grimstad kan derfor få betydning langt utenfor landegrens­ene. Pawlus ser at mange kan ha nytte av utstyret deres.

– Hovedkunde­ne våre nå er maritim og offshore, men vi kan også utvide og se på andre samarbeids­partnere innen fly- og romfartsin­dustrien. Og her snakker vi ikke bare lokalt, men også globalt, avslutter den tekniske lederen.

 ?? FOTO: MARIE HATLEVOLL ??
FOTO: MARIE HATLEVOLL
 ??  ?? UNIK: Man kan finne det samme utstyret på andre laber, men ikke i denne sammensetn­ingen. Utstyret er dessuten programmer­t til å snakke sammen, noe som girverdifu­lle målinger og muligheter. Den røde kranen på plattforme­n er en robot med en rakke ledd som styres blant annet ved hjelp av matematikk for å kompensere bevegelsen­e i underlaget. Plattforme­n kan simulere bølger opp til 1,6 meter.
UNIK: Man kan finne det samme utstyret på andre laber, men ikke i denne sammensetn­ingen. Utstyret er dessuten programmer­t til å snakke sammen, noe som girverdifu­lle målinger og muligheter. Den røde kranen på plattforme­n er en robot med en rakke ledd som styres blant annet ved hjelp av matematikk for å kompensere bevegelsen­e i underlaget. Plattforme­n kan simulere bølger opp til 1,6 meter.
 ??  ??
 ??  ?? PROGRAMMER­ING: Sondre Sanden Tørdal har brukt mye tid på å få det som i utgangspun­ktet var sju datamaskin­er til å samarbeide som en enhet.
PROGRAMMER­ING: Sondre Sanden Tørdal har brukt mye tid på å få det som i utgangspun­ktet var sju datamaskin­er til å samarbeide som en enhet.
 ??  ?? SAMARBEID: Motion Lab brukes både til forskning, tester for industrien og undervisni­ng av studenter på universite­tet.
SAMARBEID: Motion Lab brukes både til forskning, tester for industrien og undervisni­ng av studenter på universite­tet.
 ??  ?? FØRST UTE: Dette er ett av de første laserappar­atene med så stor nøyaktighe­t som leveres i Skandinavi­a.
FØRST UTE: Dette er ett av de første laserappar­atene med så stor nøyaktighe­t som leveres i Skandinavi­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway