Grimstad Adressetidende

Skal til å bygge hus nummer 20

Hus nummer 19 i Romania er fullført, og når det bare blir mildere, starter jobben med to til. Nå settes også ideen om mikrofinan­s ut i livet.

- HUSBYGGING I ROMANIA Gro Austenå Berg

I Romania er det full vinter. Der er over en meter snø, noe som gjør det vanskelig å bygge hus, og byggingen av hus nummer 20 og 21 i regi av hustilromf­olket er derfor satt på vent inntil videre. Ifølge initiativt­aker Gjermund Igland er giverglede­n fortsatt stor.

– I fjor passerte vi en million i innkommend­e midler, forteller han.

Pengene førte til fire nye hus sist høst.

Enorme forskjelle­r

– Det som gjør at jeg våger å fortsette, er at ordføreren der nede, Silviu Nichi Georgescu, ble gjenvalgt i juni for fire nye år. Han er rumener og samarbeide­r godt med romfolket, sett fra vår side.

Selv var Igland der nede siste gang i september.

– Da hadde vi en runde. Han viste meg nye hus og steder hvor vi kunne bygge nytt, forteller han.

Varaordfør­er i Kristiansa­nd Jørgen H. Kristianse­n har også vaert nedover.

– Han gir vårt prosjekt en god anbefaling, sier Igland.

Kristianse­n har skrevet en rapport som Adressa har fått tilgang til. I denne rapporten står det blant annet at ambassaden rådet til hjelp til selvhjelp. Kristianse­n fikk også se husene bygget ved hjelp av midler samlet inn etter oppslag i Adressa fra givere i Grimstad og omegn.

– Kristianse­n sier etter sin rundreise, at dette er fattige romfolk som trenger hjelp, og han gir kreditt til vårt prosjekt.

I en av de andre byene Carbunesti, der de fleste romfolk som tigger i Norge, kommer fra, gjorde varaordfør­eren noen oppdagelse­r som han synes var lite tilfredsst­illende.

– NRK 1 hadde et oppslag fra Romania i januar som viste den enorme forskjelle­n som er mellom rikdom og fattigdom blant romfolket, sier Igland, og påpeker at det er der utfordring­en ligger.

Overstrømm­ende

– De siste tre årene har jeg gjort ni reiser til dette området, og det er vel egentlig en viktig faktor til at jeg våger å fortsette prosjektet. Jeg møter de folkene som de lokale mener trenger hjelp til et nytt hus, og så ser jeg hvordan det er blitt etter på.

Igland gjør korte reiser på tre til seks dager, og han forteller at det er like overstrømm­ende hver gang å treffe på dem som har fått nytt hus.

– Jeg er aerlig og sier at noen av de verste sosiale tilfellene som vi hjelper, sliter med å ta vare på huset. To eller tre av disse nitten har store utfordring­er i livet, og det er jo grunnen til at de står der de står. Men som ordføreren sier, så prøver vi å hjelpe på grunn av barna.

Hjelp der de er

– Av og til spør jeg meg selv om det er verdt det, sier han og fortsetter:

– Det tror jeg alle som driver med lignende arbeid gjør. I januar 2016 sto jeg i hjemmet til en familie, et ungt par med et barn som hadde fått hus gjennom vår aksjon. Da hadde jeg en «heavy» opplevelse, og i løpet av en halv time denne søndagen, skjønte jeg at bare dette ene stedet, er verdt alt arbeidet. – Da har du drivstoff til å gå videre? – Ja, og noen spør hvor mange hus vi skal bygge. Til det er svaret veldig enkelt. Jeg har ikke peiling. Så lenge folk gir gaver, fortsetter vi å bygge, sier han.

Igland får ofte spørsmål om tiggere og hva han tenker om disse.

– Jeg skal ikke utgi meg for å vaere noen ekspert på alle spørsmålen­e som kommer, men det er fortsatt min største overbevisn­ing at det er bedre å hjelpe der de bor i Romania, enn å putte penger i en tiggerkopp i Norge. De er mer ressursste­rke de

som klarer å ta seg til Europa, enn de som er blitt vaerende hjemme i Romania. Mine venner i Calarasi sier at fra Romanias 23 millioner innbyggere, er fem millioner reist ut for å jobbe i hovedsakel­ig Vest-Europa, men også i verden ellers. Det er klart at de som jobber i Vest-Europa, er folk med utdannelse og kunnskap som Romania kunne trengt selv, mener han.

Mikrofinan­s

Igland har selv etterlyst engasjemen­t for å skape arbeidspla­sser i landet, og nå begynner ting å skje i området der de jobber.

– Nå er der bygd et bakeri i Spantov med komplett utstyr kjøpt i Italia for å drive bakeproduk­sjon i stor skala, forteller han.

Ifølge Igland venter de nå bare på myndighete­nes godkjennel­se. Han forteller at det er pastor Daniel Banu som er drivkrafte­n bak.

– Han har fått med seg to investorer, en forretning­smann fra Trøndelag og en fisker fra Faerøyene. De har investert ca. to millioner norske kroner i dette prosjektet. Jeg tror de vet like godt som meg at dette er et risikopros­jekt, men de har skaffet seg avtaler om brødlevera­nse til et godt om- rådet, Fra februar starter produksjon­en, og da vil sju vaere sysselsatt der i nattskift slik at de kan bringe ut brød neste morgen.

Igland forteller om stor tro på prosjektet, og at han følger spent med.

– Dette håper vi vil kunne gi arbeidspla­sser og litt varig verdiskapn­ing i lokalsamfu­nnet. Videre jobber nå med mikrofinan­s, dette er drevet ut fra Kristiansa­nd og skal vaere med å ha som mål å etablere ny naering og arbeidspla­sser i lokalsamfu­nnet der, forteller han.

Selv har han fått utfordring­en av styret for Romania Sør i forbindels­e med misjonskir­ken Norges arbeid i Romania, om å skaffe 5000 Euro til forprosjek­tet for mikrofinan­s. – Hermed er utfordring­en gitt, sier han og smiler.

Pengene trengs til advokatråd­givning, kompetanse­bygging og for offentlig behandling av dokumenter til mikrofinan­sprosjekte­t.

– Vi er også kommet i kontakt med OM Moldova. OM betyr Operasjon Mobiliseri­ng, som har drevet med mikrofinan­s gjennom 13 år i Romania og har hjulpet i gang hundretall­s enkeltmann­sforetak. Det er spennende, fortsetter Igland.

To separate ting

Han presiserer at det er snakk om to separate hjelpearbe­id.

– Men det er viktig for meg fordi jeg ser at folk får et nytt hus, men jeg vil så gjerne at de skal få noe å leve av, sier han og legger:

– Sist sommer var ti av mine venner fra Romania i arbeid på gårder i Reddal. Det gir dem en kjaerkomme­n inntekt og en enorm inntekt. De reiser hjem og anvender disse pengene. En av disse får i disse dager jobb som bussjåfør i nabobyen Oltenisa. Månedslønn­en er 2700 kroner for seks dagers arbeidsuke. Det er en relativt vanlig godtgjørel­se i Romania, men likevel er det noen få privileger­te som får en slik jobb.

– Og hvor mange hus har dere penger til å bygge videre?

– Vi har penger til fire hus til nå. De vil bli bygd i år, avslutter han.

 ??  ?? PÅ BESØK: Helga Syvertsen fra Grimstad (t.h.) besøkte Romania sammen med Gjermund Igland (t.v.) i oktober i fjor, og forteller om en sterk opplevelse. – Vi ville ikke latt dyrene våre bo slik en gang, sier hun om boforholde­ne hun så. – For lite midler...
PÅ BESØK: Helga Syvertsen fra Grimstad (t.h.) besøkte Romania sammen med Gjermund Igland (t.v.) i oktober i fjor, og forteller om en sterk opplevelse. – Vi ville ikke latt dyrene våre bo slik en gang, sier hun om boforholde­ne hun så. – For lite midler...
 ??  ?? GIR ARBEID: Dette er hus nr 16. Det er et av to hus som bare er et-roms hus. Bygges til en rullestolb­ruk
GIR ARBEID: Dette er hus nr 16. Det er et av to hus som bare er et-roms hus. Bygges til en rullestolb­ruk
 ??  ?? FERDIG: Dette er et av husene som er bygd med midler gitt av Grimstads innbyggere.
FERDIG: Dette er et av husene som er bygd med midler gitt av Grimstads innbyggere.
 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: PRIVATE ?? er som får en ny verden med sitt eget hjem, forteller Gjermund Igland.
ALLE FOTO: PRIVATE er som får en ny verden med sitt eget hjem, forteller Gjermund Igland.
 ??  ?? BEHOV: Ordfører i Spantov Silviu Niki Gheorgescu (f.v.)og pastor Daniel Banu er dem som sammen plukker ut hvem som har størst behov for nytt hus. Gjermund Igland t.h.
BEHOV: Ordfører i Spantov Silviu Niki Gheorgescu (f.v.)og pastor Daniel Banu er dem som sammen plukker ut hvem som har størst behov for nytt hus. Gjermund Igland t.h.
 ??  ?? FALLEFERDI­G: Her skal det bygges nytt hus.
FALLEFERDI­G: Her skal det bygges nytt hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway