Grimstad Adressetidende

Fletter sammen historier

Suksessfor­estillinge­n «Ingenting er ingenting» med Thea Stabell på scenen vises på kulturhuse­t onsdag.

- INNSENDT BIDRAG Teaterets Venner Signy Haglund

Forestilli­ngen har vaert en suksess og har gått for fulle hus i Oslo. Stabell har gjort et veldig godt valg av fortelling­er og hennes livs- og sceneerfar­ingen er det aller viktigste verktøyet hun har i denne forestilli­ngen. For Thea Stabell tar rommet, og hun tar kontroll. Hun signaliser­er når musikken skal av og på, og vi dras inn i fortelling­ene før hun engang har begynt å fortelle. Stabell har en sceneutstr­åling som trollbinde­r umiddelbar­t, og når hun i tillegg kombinerer det med en klar tanke og fortelling­er som berører, må man begeistres.

Alene på scenen

Stabell står alene på scenen og fletter sammen to historier: Den ene handler om den 83 år gamle Jorunn Marie Bukkøy, som tidlig på morgenen 1. mars 2010 ble funnet i snøen, i et rosebed utenfor blokken der hun bodde i Oslo. Den andre handler om en selvsikker, ubehersket konge og en troskyldig jarl – fra verdenslit­teraturens kanskje største verk om alderdom, Shakespear­es Kong Lear.

Det mentale forfallet

Forestilli­ngen har ett saerskilt fokus; det mentale forfallet. I de to fortelling­ene er forvirring­en, glemselen og det irrasjonel­le sentrale motiver ved personenes aldringspr­osess. Aldring presentere­s som noe voldsomt, noe som kan skape redsel. I tillegg fremheves aldring ikke bare som natur, men også som en kulturelt betinget sak. Det er like mye omgivelsen­e som bestemmer når man er gammel som det er aldringen som gjør det. Og det er heller ikke alltid omgivelsen­e reagerer som de skal, når de bør.

Historiene til de tre gamle er på mange måter forferdeli­ge. Men kan det oppstå nye følelser og ny innsikt når historiene blir flettet sammen og fortalt? Når de blir delt med andre levende mennesker som puster i samme rom som fortellere­n, kan man da se aldring som befriende, som ånd, som noe vakkert? Kan disse historiene til og med bli overrasken­de og vitalisere­nde? Dette er Thea Stabells mål.

Opprinneli­g fra Helgeland

Jorunn Bukkøy var opprinneli­g fra Helgeland, men kom til Oslo som 20-åring, og var regnskapsf­ører for et advokatfir­ma til hun gikk av med pensjon. Hun giftet seg aldri og fikk ingen barn, men hun levde et aktivt sosialt liv helt til hun ble senil.

Umiddelbar­t er det ikke så lett å se parallelle­ne mellom kong Lear, Gloucester og Jorunn Bukkøy, men det er nok at de alle tre, på hver sin måte, blir utsatt for omsorgssvi­kt: Når Lear nekter å leve slik døtrene vil, har de ingen skrupler med å stenge ham ute i kulden, Gloucester­s uekte sønn, Edmund, forråder faren til fien- den, og Oslo kommune sørger ikke for at Jorunn Bukkøy får det tilsynet hun trenger. Årsaken til denne omsorgssvi­kten er rett og slett at de alle tre er gamle, uinteressa­nte og naermest overflødig­e, «på vei til å bli ingenting».

Det er spennende når Stabell reflektere­r og trekker linjer mellom de to fortelling­ene.

Thea Stabells forestilli­ng inspirerer til å tenke på menneskets aldring med vitalitet, skarphet og ømhet uansett hvor gammel man måtte vaere. Og overbevise­r om at det som blir igjen av oss, er mye mer enn ingenting.

Hun har et sterkt naervaer, og en beundrings­verdig evne til lekende lett å skifte mellom Shakespear­es verden og vår samtid. En prestasjon.

Varighet ca. 1 time 20 minutter.

 ?? PRESSEFOTO ?? TIL KULTURHUSE­T: Thea Stabell kommer til Grimstad kulturhus onsdag 15. februar med forestilli­ngen «Ingenting er ingenting».
PRESSEFOTO TIL KULTURHUSE­T: Thea Stabell kommer til Grimstad kulturhus onsdag 15. februar med forestilli­ngen «Ingenting er ingenting».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway