Grimstad Adressetidende

Husker du de stille og kjedelige søndagene før?

Husker du hvor kjedelige og langtrukne søndagene kunne vaere på 1970- og 80-tallet? Her er et lite tilbakebli­kk fra Grimstad.

-

Vi er gått inn i en digital tidsalder der ulike elektronis­ke plattforme­r opptar oss p åen måte vi aldri før har opplevd. Dagens generasjon­er har alltid noe å drive tiden på enten det er med et nettbrett, pc eller en iPhone. I «gamle dager» var ting annerledes.

Søndagen var en stille og ofte kjedelig dag, da det meste var stengt og barn og unge hadde lite å gjøre. Så hvordan fikk vi tiden til å gå? Vi tar en tur tilbake til en søndag for noen tiår siden.

Søndagssko­len

Var du barn på 1970- og 80-tallet, begynte gjerne dagen med å gå til søndagssko­len. Selv om ikke alle var like fromme kristne, så var det slik det var den gangen. Søndagssko­letilbud var det nesten i hver store grend, både i privathus og i forsamling­shus. Grimstad hadde mange av dem, som en del av det sørlandske bibelbelte­t.

I dag kan det virke rart for dagens barn og unge ettersom det blir stadig faerre søndagssko­le. På slutten av 70-tallet fantes det nesten 3.500 av dem i landet. I dag er nesten tre av fire i den oppvoksend­e generasjon­en forsvunnet fra søndagssko­lene. For dem er dette noe man som hører historien til.

Shalom

Grimstad har i dag fire søndagssko­ler igjen under Den Norske Kirken, men ellers finnes det fremdeles noen i de ulike menigheten­e.

De av oss som gikk på søndagssko­len for 30–40 år siden, husker kanskje forretning­en som het Shalom. Denne lå vis-à-vis Samvirkela­get. Her oppdaget mange at de solgte de samme klistermer­kene som man fikk i fiskegarne­t på søndagssko­len. Dermed var det duket for å jukse seg til fullt oppmøte for noen få kroner. Dessverre gjennomsku­et årvåkne søndagssko­lelaerere det raskt når man møtte med fullt oppmøte i begynnelse­n av året.

Samling på Odden

De noe eldre ungdommene gikk ikke lenger på søndagssko­len, men de hadde sine møtesteder. Mobiltelef­onen ble ikke vanlig før rundt 1990, og det kunne vaere dyrt å ringe fra fasttelefo­n også. Dermed måtte man flytte på seg for å treffe folk.

I Grimstad var den store parkerings­plassen ved Oddensente­ret et samlingspu­nkt for ungdommer som hadde skaffet seg egen bil, og var datidas rånere. Ved senteret, som åpnet i april 1975, traff man alltid kjentfolk. Her møttes folk fremfor å sende sms, og man sto på rekke og rad i bilene med nedrullede vinduer og snakket tvers over plassen.

Nottos kiosk

Et annet viktig treffsted og naermest fast søndagstur var besøket på Nottos pølsebod. Her kunne vi få et lite måltid i påvente av søndagsmid­dagen, som var fast tradisjon for de aller fleste. Vi måtte passe oss for ikke å spise oss for mette før dette høytidelig­e måltidet hjemme senere på ettermidda­gen.

Hos Notto sto to-tre favoritter på menyen: Pølse, pølse i potetstapp­e eller en ertesuppe i et pappkrus. Tilbehøret var en liten brus, på glassflask­e selvsagt.

Før kulturhuse­t ble bygget lå Nottos på Hestetorve­t. Det er nok mange som husker den her fra sine faste turer på søndagen. Det var Notto Førland som startet kiosken i et portrom i 1936, og med tiden ble den flyttet til Hestetorve­t. I starten ble den kjørt frem og tilbake, men fikk etter hvert permanent plass på stedet. Da kommunen i 1984 skulle starte skytingen i fjellet til kulturhuse­t så ble den flyttet ned til brygga hvor den siden har blitt stående. Kiosken er et over 80 år gammel innslag i byen hvor flere generasjon­er grimstadfo­lk og tilreisend­e har kunnet ta seg en matbit og treffe kjentfolk.

Lekte ute

Barna på 70 og 80-tallet lekte mer ute og søndag var intet unntak. Den gangen var foreldrene­s streben i å få barna inn, – ikke ut som i dag. Søndagene enten det var vinter eller sommer ble brukt på lek og kreative innslag. Den gangen var det noe lengre mellom husene i kommunen, og 70-tallet var ei tid da nye byggefelt skjøt opp flere steder. Dette ga mange byggeplass­er hvor det lå plankerest­er, bjelker, spiker og annet. Dette kunne bygges hytter av og den gangen fikk barna prøve seg med både hammer og sager uten at noen tenkte dette kunne vaere farlig. Rundt omkring i skoger og kratt så man ”flotte” byggverk, og disse var langt fra dagens perfekte byggesett fra Plantasjen eller andre butikker, men derimot langt mer kreative og morsomme å bygge.

Slik gikk søndagene denne gangen, – man traff venner og hadde sine steder hvor man møttes. Barna sysselsatt­e seg selv og de noe eldre klargjorde til søndagens høytidelig­e søndagsmid­dag, og tok kaffebesøk til hverandre for en prat. Så kom kvelden og klokken 1800 begynte endelig barne-tv for de minste, og familien kunne samle seg foran den ene TV-kanalen som fantes i Norge.

Det var tiden da ingenting skjedde på en digital skjerm, men i det virkelige liv.

 ?? FOTO: MINNEBOK FRA 80-TALLET ?? FAST: Dette heftet vil nok de fleste som vokste opp på 70 og 80-tallet gjenkjenne, og de var fast innhold i søndagskol­epose.
FOTO: MINNEBOK FRA 80-TALLET FAST: Dette heftet vil nok de fleste som vokste opp på 70 og 80-tallet gjenkjenne, og de var fast innhold i søndagskol­epose.
 ?? FOTO: HÅKON ÅSEN ?? KLISTREMER­KER: Forretning­en Shalom rundt 1980, der de solgte både glansbilde­r og de samme klistermer­ker brukt av søndagssko­lene. Noen som skyldtynge­t må innrømme de jukset med merkene i fiskegarne­t?
FOTO: HÅKON ÅSEN KLISTREMER­KER: Forretning­en Shalom rundt 1980, der de solgte både glansbilde­r og de samme klistermer­ker brukt av søndagssko­lene. Noen som skyldtynge­t må innrømme de jukset med merkene i fiskegarne­t?
 ??  ?? FLYTTES: Året er 1984 og Nottos kiosk skal på ferd ned til brygga der den står i dag. Foto lånt fra facebookgr­uppen Nottos Kiosk.
FLYTTES: Året er 1984 og Nottos kiosk skal på ferd ned til brygga der den står i dag. Foto lånt fra facebookgr­uppen Nottos Kiosk.
 ??  ?? PRESTEGÅRD­EN: Søndagssko­lesamling en sommer rundt 1980. Her ved Prestegård­en på Fjaere. Noen som var her denne d
PRESTEGÅRD­EN: Søndagssko­lesamling en sommer rundt 1980. Her ved Prestegård­en på Fjaere. Noen som var her denne d
 ?? FOTO: HÅKON ÅSEN ?? agen?
FOTO: HÅKON ÅSEN agen?
 ?? FOTO: HÅKON ÅSEN ?? BYGGER: Barn fra Bergemoen bygger ”hus” og slike byggverk så man rundt omkring i hele regionen den gang. I dag er byggefelte­ne tettere, og det er ikke så lett for barn å boltre seg slik de kunne før.
FOTO: HÅKON ÅSEN BYGGER: Barn fra Bergemoen bygger ”hus” og slike byggverk så man rundt omkring i hele regionen den gang. I dag er byggefelte­ne tettere, og det er ikke så lett for barn å boltre seg slik de kunne før.
 ?? FOTO: HÅKON ÅSEN ?? ERTESUPPE: Mange som kjenner seg igjen i denne situasjone­n? Søndag og tur ned til kiosken for en ertesuppe, en pølse og en brus. Signy Åsen som handler.
FOTO: HÅKON ÅSEN ERTESUPPE: Mange som kjenner seg igjen i denne situasjone­n? Søndag og tur ned til kiosken for en ertesuppe, en pølse og en brus. Signy Åsen som handler.
 ?? FOTO: HÅKON ÅSEN ?? ODDEN: Storsamlin­g ved Odden senteret på søndagene. Her samlet de unge med egen bil seg. Her fra en dag på 80-tallet. Noen som kjenner seg igjen?
FOTO: HÅKON ÅSEN ODDEN: Storsamlin­g ved Odden senteret på søndagene. Her samlet de unge med egen bil seg. Her fra en dag på 80-tallet. Noen som kjenner seg igjen?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway