Grimstad Adressetidende

Pasientene trenger helsefagar­beiderne

Lesernes mening: Vi trenger de beste til å ta seg av våre naermeste. Det inkluderer helsefagar­beideren som sammen med alle de andre yrkesgrupp­ene i helsesekto­ren, hver dag yter pleie og omsorg av høy kvalitet overfor dem som trenger det mest.

-

Vi hører fra eksperthol­d at vi i fremtiden vil mangle over 50 000 helsefagar­beidere i 2035. Det blir tegnet et skremmende bilde av eldrebølge­n som snart er over oss og som vil kreve mange varme hender og kloke hoder i helse- og omsorgssek­toren. Staten har kjørt mange kampanjer for å lokke flere unge til helsearbei­derfaget.

Noen helsefagar­beidere opplever likevel at kompetanse­n de har ikke blir verdsatt. Og når en får jobb er det sjelden full stilling. Det er en skam. Kompetanse­n en helsefagar­beider har etter fire års utdanning og laeretid er selvsagt god nok for å kunne jobbe med dagens og morgendage­ns pasienter. Mange tusen unge og voksne som har oppnådd fagbrev har i dag en meningsful­le og viktige jobber der de blir høyt verdsatte av både pasienter / brukere, pårørende og kollegaer.

Helsearbei­derfaget ble opprettet i 2006 og erstattet hjelpeplei­erutdannel­sen og omsorgsarb­eiderfaget. Yrkestitte­len er helsefagar­beider og de har autorisasj­on som helseperso­nell. Det er det største yrkesfaget i videregåen­de opplaering, og har blitt større år for år. Helsefagar­beiderne utgjør selve grunnmuren i de kommunale helseog omsorgstje­nestene.

Vi trenger fagfolk med akkurat den type motivasjon og kompetanse. Inngrodde forestilli­nger om at det bare er universite­tsog høyskoleut­dannet som kan gjøre en god jobb i helsevesen­et, må bort.

Wenche Irene Steen SHS leder Fagforbund­et Aust-Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway