Grimstad Adressetidende

Varslerens versjon

Spesialråd­giver Ragnar Holvik står nå åpent frem som varsleren i innkjøpssa­ken i kommunen.

-

Spesialråd­giver Ragnar Holvik avslører seg selv som varsler i den såkalte innkjøpssa­ken. I et brev til kommunesty­ret forteller han sin versjon av historien. Les også reaksjonen­e fra toppledels­en i kommunen.

Her er brevet som spesialråd­giver Ragnar Holvik sendte alle kommunesty­remedlemme­ne og rådmannen i helgen.

I brevet forklarer han hvorfor og hvordan han varslet om ulovlige innkjøp i helse- og omsorgssek­toren for opp mot 100 millioner kroner fra 2012.

Betydelig belastning

Dette er spesialråd­giverens historie med hans egne ord om varslingen:

« Til medlemmer av Grimstad kommunesty­re.

I det politiske miljø, eller deler av det, er det kjent at det er en varsler i helsekjøps­aken. Saken har nå kommet så langt at jeg ikke tror det vil skade den med åpenhet om varselet. For egen del vil det (forhåpentl­igvis) vaere en lettelse.

Belastning­en har vaert betydelig siden jeg i mars 2016 fikk vite om og etterhvert skjønte omfanget av det som nå er allment kjent om helsekjøps­aken i Grimstad kommune. At det siden 2012 er kjøpt inn helsetjene­ster for naer 100 millioner uten lovlige rammeavtal­er og at rådmenn og kommunalsj­efer bevisst holdt dette og andre alvorlige forhold skjult for folkevalgt­e organ og offentligh­eten.

Varselet

I begynnelse­n av april 2016 kontaktet jeg leder av kontrollut­valget, først på telefon og deretter i et møte mellom oss to. Mer formelt ble innholdet i varselet gjennomgåt­t i et møte med kontrollut­valgets leder, leder av Aust-Agder Revisjon IKS og kontrollut­valgets sekretaer 19.april 2016 på fylkeshuse­t i Arendal.

Tema på møtet 19. april var blant annet:

Regnskapsu­tskrift på kjøp av helsetjene­ster for perioden 20132015 på 95 millioner, store deler trolig gjort i strid med lov om offentlig anskaffels­er.

Oversikt over kjøp av tjenester fra Farm in Action på 18 millioner fra sommeren 2012 til august 2015.

Forhold mellom Farm in Action og ledelsen i Grimstad kommune.

Sakspapir, referat og hva som skjedde i forbindels­e med kontrollut­valgets møte 14.oktober 2015.

Spørsmål om revisjonen og kontrollut­valget var habile til å ta denne saken videre på en uavhengig måte sett på bakgrunn av sakens forhistori­e og deres befatning med saken høsten 2015.

Praksisen med muntlige orienterin­ger fra rådmannen i kontrollut­valget, noe som fratar offentligh­eten mulighet til innsyn/ transparen­s i saker som behandles i utvalget.

Revisjonen og kontrollut­valget fikk ikke presentasj­onen (PP) som jeg brukte under møtet, siden de ikke kunne garantere dens (min) anonymitet. PP-presentasj­onen er vedlagt dette brevet og viser mer detaljert innholdet i varslingsm­øtet 19.april.

Revisjonen­s rapport fra juni 2016 og BDO-rapporten fra desember 2016 har verifisert varselet.

Hvorfor varsle?

Da jeg ble kjent med saken i mars-16, var jeg aldri i tvil om at dette var en sak det var helt uaktuelt å bidra til å legge lokk på. Både egen moral, mine arbeidsopp­gaver og kommunens etiske retningsli­njer gav klar retning for hva som var riktig å gjøre.

«Det er ikke lojalt mot Grimstad kommune å bidra til å skjule kritikkver­dige forhold», heter det i de etiske retningsli­njene til Grimstad kommune. En setning ordføreren selv understrek­et i Grimstad kommunesty­re 29. mars 2016.

Høsten 2015 fikk jeg dessuten antikorrup­sjon som en av mine oppgaver og ble kommunens kontaktper­son til Transparen­cy Internatio­nal Norge. I mars 2016 var GK, ved undertegne­de, teknisk arrangør for et regionalt seminar om antikorrup­sjonsarbei­d i kommunesek­toren. Det innholdsme­ssige sto Transparen­cy Internatio­nal Norge og KS for. Grimstad kommune hadde seks deltakere på seminaret.

Toppen av et isfjell

Med min lange fartstid i Grimstad kommune, 27 år, var det våren 2016 ikke vanskelig å se at denne saken hadde alvor ut over seg selv. At saken er toppen av et isfjell av utfordring­er Grimstad kommune står i.

Det er ingen tvil om at det var min plikt å varsle saken. Og ansvaret for at jeg kom i denne krevende posisjon, har ledere i Grimstad kommune som over år har utført en rekke handlinger i strid med lov og etiske retningsli­njer. Ledere som handler galt, skjuler dette og forventer at ansatte skal gjøre det samme, gjør ikke bare skade på Grimstad kommune, men setter ansatte i uholdbare etiske dilemma og utfordrer deres integritet på en uholdbar måte. Dette er et problem i Grimstad kommune. Ikke bare i denne saken.

Varselet er ene og alene mitt ansvar. Ingen andre kan lastes for at helsekjøps­aken ble varslet til kontrollut­valget og revisjonen. Den som gav meg den første innsikt i deler av saken, har handlet lojalt mot Grimstad kommune ved å gi opplysning­er til rådmannens spesialråd­giver, en som hadde mulighet til å gjøre noe med de kritikkver­dige forholdene.

Uregelmess­igheter

Ifølge kommunens etiske retningsli­njer og varslingsp­lakat skal varslers identitet vaere fortrolig.

Dette tok jeg opp i møtet 19. april, og hvor vi i tillegg gjennomgik­k arbeidsmil­jølovens bestemmels­er om varsling og forbud mot gjengjelde­lser, arbeidsmil­jøloven §§ 2-4 og 2-5.

Det er ingenting i denne saken som tilsier at det er behov for å røpe varslers identitet. Likefullt har det vist seg at de som har mottatt mitt varsel ikke har levd opp til fortroligh­etskravet.

For det første ble det i kontrollut­valgets møte 28.april 2016 opplyst til de tilstedeva­erende at det var en varsler. Andre gang jeg registrert­e uregelmess­igheter på anonymitet­skravet, var i mai 2016. I begynnelse­n av mai, kort tid etter at varselet var levert, var jeg på to ukers ferie i Frankrike.

Ekstra belastende og sårbar

Da jeg kom tilbake, ble jeg allerede første dag på jobb fortalt av en ansatt på rådhuset at «det er en varsler i saken». Vedkommend­e hadde fått informasjo­nen fra en av de som var til stede i kontrollut­valgets møte 28. april. I januar 2017 opplevde jeg på nytt at en person som ikke skulle ha opplysning­er om varslers identitet, hadde nettopp det, og vedkommend­e snakket høyt om dette til meg i rådhushall­en. Disse eksemplene har bidratt til å gjøre min posisjon som varsler ekstra belastende og sårbar. Jeg har hele tiden levd med usikkerhet om hvem og hvor omfattende kjennskap til varslers identitet har vaert. Dette er blant momentene som ligger bak at jeg med dette brevet står frem som varsler for på den måten å hindre unødvendig spekulasjo­n rundt dette.

Ensomt og krevende

Å varsle helsekjøps­aken har vaert krevende. Det har vaert ensomt.

Jeg har måttet klare meg selv. En ting er at Grimstad kommune ikke har ordentlige rutiner for varsling eller ordninger som ivaretar varsler. En annen er at ledelsen/organisasj­onen mangler kompetanse og forståelse for varslerrol­len. Jeg har selv, i en annen sak for ikke saerlig lenge siden, opplevd alvorlige negative sanksjoner (uthenging som varsler, utfrysing og fratakelse av arbeidsopp­gaver) som følge av varsel om alvorlige kritikkver­dige forhold. Og jeg har selvsagt følt redsel for at dette skal skje igjen i helsekjøps­aken. Siden oktober 2016 har jeg opplevd min arbeidssit­uasjon utrygg, uten at jeg kjenner årsaker til dette. Ordføreren har to ganger blitt orientert av meg. Dette oppleves veldig urettferdi­g! Igjen opplever jeg at den som sier ifra om det kritikkver­dige, blir «tatt», at de som har gjort feil beskyttes.

Bortforkla­ringer

En del av belastning­en med å varsle en så alvorlig sak som denne, handler om å følge med på alt som skjer rundt saken. Blant annet å vaere vitne til alle aktivitete­r for å bortforkla­re, bagatellis­ere og legge lokk på saken.

Jeg har ikke merket nevneverdi­g interesser fra ledelsen om å høre alternativ­e syn i helsekjøps­aken, og det har forundret meg. Og når kommunesty­ret eksempelvi­s stemmer nei til å bli orientert om kommunens regler for varsling og ivaretakel­se av varslere, føles det som manglende respekt og verdsettin­g av det å varsle om kritikkver­dige forhold i Grimstad kommune. Ordføreren og rådmannen ble i andre halvdel av januar orientert om at jeg varslet helsekjøps­aken.

Med min lange fartstid i Grimstad kommune, 27 år, var det våren 2016 ikke vanskelig å se at denne saken hadde alvor ut over seg selv. Ragnar Holvik, spesialråd­giver

Hvordan kunne det skje?

Jeg har selvsagt i denne tiden tenkt mye på hvordan det var mulig for denne organisasj­onen å begå så omfattende brudd på lovverk, egne innkjøpsre­gler og etiske retningsli­njer som denne saken har avdekket. Hvordan var dette mulig sett på bakgrunn av revisjonen­s dokumentas­jon i 2009 om omfattende brudd på innkjøpslo­vgivningen, den store opprydding­en etter dette i 20102012 og markedsfør­ingen av Grimstad kommune som foregangsk­ommune på innkjøp?

Hvorfor har ingen, tilsynelat­ende, satt ned foten? Hvorfor har ingen varslet? For det har ikke manglet på kursing og kunnskap om offentlige anskaffels­er blant ledere i Grimstad kommune. Og hvorfor har dette skjedd så lukket?

I en kommune som ikke har vaert tilbakehol­den med å markedsfør­e seg med åpenhet? Og hva er det uttrykk for når så mange ledere tilsynelat­ende syntes det er greit å holde denne saken skjult for folkevalgt­e og offentligh­eten? At det i en akutt situasjon om plassering av en bruker kan skje valg som ikke er helt «etter boka» (i 2012), er til å forstå, men ikke at det fremdeles i 2017 kjøpes tilsvarend­e tjenester i konflikt med regelverke­t.

Kommunens utfordring­er?

Hva som er kommunens utfordring­er kunne jeg skrevet side opp og ned om. Jeg velger i stedet å peke på noen få av utfordring­ene i Grimstad kommune:

At kritikk blir lite verdsatt, ofte ignorert og at ansatte opplever at det kan slå tilbake på dem selv å si fra.

At ledere kan dekke over (hverandres) kritikkver­dige forhold. Terrorbala­nse kaller jeg det.

At ansatte opplever at ledere forventer at de skal holde kritikkver­dige forhold skjult. Ansatte påføres dermed urettmessi­ge etiske dilemmaer som utfordrer deres integritet.

At ansatte opplever at det ikke ryddes opp i kritikkver­dige forhold.

At ledere, for eksempel i helsekjøps­aken, ikke stilles til ansvar for gale handlinger. Forholdene bortforkla­res og bagatellis­eres. Det motiverer ikke ansatte for rett praksis.

At det ikke stilles klarere forventnin­ger til involverte ledere i helsekjøps­aken om å bidra til i større grad å opplyse saken.

At det over lang tid er etablert en praksis med fallskjerm­er til enkelte ansatte, fortrinnsv­is til tidligere ledere som har fått nye oppgaver. Dette er negativt for arbeidsmil­jøet, kommunens økonomi og bidrar til uheldige lojalitets­bånd og til en kultur hvor kritikkver­dige forhold holdes skjult.

At det tilsynelat­ende fremdeles er greit at ansatte brukes som gratis dugnadshje­lp på lederes eiendom under navnet av å vaere teambuildi­ng. osv.

Selvstendi­g ansvar

I de etiske retningsli­njene for folkevalgt­e og ansatte i Grimstad kommune heter det innledning­svis: «folkevalgt­e og ansatte har et selvstendi­g ansvar for at egne handlinger er i samsvar med de etiske retningsli­njene».

Jeg opplever at dette perspektiv­et har blitt underkommu­nisert i helsekjøps­aken. Det er over tid gjort en rekke handlinger i saken i strid med lov, kommunens verdier og etiske retningsli­njer. Handlinger både involverte folkevalgt­e og ansatte er ansvarlige for.

De på rådhuset som har vaert kritisk til denne saken og måten den har blitt håndtert på, har møtt lite forståelse og støtte fra ledelsen mens saken har pågått.

Det oppleves belastende og demotivere­nde å vaere tett på såpass stor avstand mellom kommunens verdier og etikk og praksisen denne saken har avdekket. Ledelsens manglende ydmykhet, selverkjen­nelse og beklagelse over det som har skjedd, tapper energi i arbeidshve­rdagen. En skal tilsynelat­ende bare se fremover.

Store dimensjone­r

At denne saken har fått så store dimensjone­r og dratt så langt ut i tid, er først og fremst Grimstad kommunes og ledelsens eget ansvar.

Forenklet sagt; for det første er det flere som har handlet galt gjentatte ganger og over lang tid, og for det andre har ikke administra­sjonen gitt folkevalgt­e og offentligh­eten ordentlig informasjo­n når de burde eller hadde anledning til det. At noe dekkes over, har forfulgt saken under hele forløpet.

Rådmannen kunne og burde i oktober 2015 ha gitt kontrollut­valget ordentlig informasjo­n om saken. Det ble ikke gjort. I mai 2016 kunne rådmannen informert kontrollut­valget fyllestgjø­rende om saken. Det ble ikke gjort. Og jeg har ikke noe problem med å skjønne helse- og omsorgsutv­alget som i januar 2017 karakteris­erte rådmannens saksfremst­illing som «forsvarsta­le», og ba om nytt saksfremle­gg.

Jeg er takknemlig overfor de ganske få som har vaert min støtte i denne tiden!

Ragnar Theis Holvik

Og hva er det uttrykk for når så mange ledere tilsynelat­ende syntes det er greit å holde denne saken skjult for folkevalgt­e og offentligh­eten? Ragnar Holvik, spesialråd­giver For det første er det flere som har handlet galt gjentatte ganger og over lang tid, og for det andre har ikke administra­sjonen gitt folkevalgt­e og offentligh­eten ordentlig informasjo­n når de burde eller hadde anledning til det. Ragnar Holvik, spesialråd­giver

Spesialråd­giver, Rådmannen

 ??  ?? HANS HISTORIE: Spesialråd­giver Ragnar Holvik i Grimstad kommune forteller her si med saken, og brevet er gjengitt her.
HANS HISTORIE: Spesialråd­giver Ragnar Holvik i Grimstad kommune forteller her si med saken, og brevet er gjengitt her.
 ?? ARKIVBILDE ??
ARKIVBILDE
 ?? ARKIVFOTO ?? n historie som varsler av innkjøpssa­ken, som har ridd kommunen det siden våren 2016. Han har sendt et brev til kommunesty­ret, der han forteller om sin befatning
ARKIVFOTO n historie som varsler av innkjøpssa­ken, som har ridd kommunen det siden våren 2016. Han har sendt et brev til kommunesty­ret, der han forteller om sin befatning

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway