Grimstad Adressetidende

Et nytt viktig kapittel

-

Føljetonge­n om ulovlige

innkjøp i helse- og omsorgssek­toren har fått enda et kapittel. Spesialråd­giver Ragnar Holvik står frem som varsler og gir sin versjon av historien i et brev til kommunesty­ret. Brevet er gjengitt i dagens utgave av Adressa. Rådmann og ordfører kommentere­r saken (side 8-9).

Det er en

rystende historie som avdekkes i brevet. Det er lett å forstå at det har kostet å ta på seg varslerrol­len, slik Holvik har gjort på en samfunnsme­ssig prisverdig måte. Det forunderli­ge og kritikkver­dige er at de som satt med ansvar i perioden fra 2012 verken oppdaget eller grep fatt i praksisen med ulovlige innkjøp. Det underbygge­r tesen om at her har sentrale personer vaert mer opptatt å dekke til enn å rydde opp.

Ragnar Holvik har

gjort sin plikt – i tråd med kommunens egne etiske regler – når en ansatt kommer over uregelmess­igheter og ulovlighet­er. Kommunens ledelse har på sin side opptrådt defensivt og gått i forsvarspo­sisjon underveis. De første reaksjonen­e fokuserte på belastning­en for enkeltpers­oner og at man måtte se fremover.

Offentligh­et rundt sakens

alvor og omfang bidro til at kommunesty­ret fattet et omfattende vedtak som gir rom for å ta problemet ved roten. Det blir kommuneled­elsens ildprøve – og et briste eller baere for dens tillit og troverdigh­et.

 ?? ARKIVBILDE ?? VARSLER: Ragnar Holvik varslet kontrollut­valget og revisjonen om de ulovlige anskaffels­ene i helse- og sosialsekt­oren.
ARKIVBILDE VARSLER: Ragnar Holvik varslet kontrollut­valget og revisjonen om de ulovlige anskaffels­ene i helse- og sosialsekt­oren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway