Grimstad Adressetidende

Spiller Valentino i ny by

I kveld, Valentinsd­agen, spilles musikalen Valentino i Nord-Italia. Den er i sin helhet skrevet i Grimstad.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

14. februar 2010 satte en gruppe elever og laerere på Fjaere ungdomssko­le opp sin egenskrevn­e musikal «St. Valentin». I 2015 ble den samme musikalen spilt i Terni i Italia. Nå settes den opp for andre gang, i byen Bussolengo i Nord-Italia.

– Det er supert at den settes opp et helt annet sted, jo flere plasser jo bedre, sier Arve Konnestad.

Skrevet i Grimstad

Odd Grjotheim har skrevet historien og tekstene til sangene. Peter Haltorp og Arve Konnestad har komponert musikken. Nina Jori Pedersen, som bor i Roma, men kommer fra Grimstad) har oversatt sangene til italiensk.

Cirka 80 personer står på scenen i kveld, blant annet dansere fra en danseskole i Verano og gode hovedrolle­innehavere. Grimstadme­nnene bak musikalen er invitert av kommunen der til å se forestilli­ngen.

Valentinsd­agen

Mytene om St. Valentin forteller om en mann som levde på 200-tallet, som ble helgen etter hvert.

– Italienern­e synes det er kult at skandinave­r langt i nord skriver om italienske helgener. Det sies at han jobbet som prest og han hjalp soldater til å gifte seg i hemmelighe­t. Keiseren var misfornøyd med rekrutteri­ng av soldater og forbød dermed soldater å gifte seg. Etter hvert ble han arrestert og fikk et godt forhold til en av fangevokte­rne. Han hadde en blind datter, som ble smuglet inn i cellen til Valentin for å få en utdannelse av ham. Her oppsto det følelser og Valentin ba til Gud om at hun skulle få synet tilbake, sier Konnestad.

– Valentin blir dømt til døden og skriver et brev til Julia, som vi har kalt den blinde jenta, det første valentinko­rtet, sier han.

Konnestad legger til at slutten er både trist og lykkelig.

 ?? KJELL OLAV HAUGEN ALLE FOTO: ?? PÅ NY: Musikalen Valentino, skrevet i Grimstad, ble spilt i Terni i Italia i 2015. Nå settes den opp på nytt, et helt annet sted i Italia, nemlig i byen Bussolengo i Nord-Italia.
KJELL OLAV HAUGEN ALLE FOTO: PÅ NY: Musikalen Valentino, skrevet i Grimstad, ble spilt i Terni i Italia i 2015. Nå settes den opp på nytt, et helt annet sted i Italia, nemlig i byen Bussolengo i Nord-Italia.
 ??  ?? ST. VALENTIN: Musikalen bygger på flere myter om helgenen St. Valentin.
ST. VALENTIN: Musikalen bygger på flere myter om helgenen St. Valentin.
 ??  ?? SPENT: De tre opphavsmen­nene fra Grimstad skal se musikalen i kveld. Fra venstre: Peter Haltorp, Arve Konnestad, Odd Grjotheim.
SPENT: De tre opphavsmen­nene fra Grimstad skal se musikalen i kveld. Fra venstre: Peter Haltorp, Arve Konnestad, Odd Grjotheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway